Forrás: Getty

Így készítsd fel a házat a kemény mínusz fokokra

1. Csapok szigetelése

Minden háztulajdonos tudja, hogy az első mínuszok előtt kötelező elzárni a kinti csapokat, nehogy elfagyjanak, és a jég kárt tegyen a csövekben. Még biztosabbra mehetsz, ha a csapokat kívülről szigeteled. Ehhez használhatsz egyszerű szigetelő fóliát vagy hungarocellt is.

2. Melléképületek vízrendszerének védelme

Ha legalább egy hétig -5 Celsius-fok alatt lesz a hőmérséklet, érdemes a melléképületek vízrendszerének plusz figyelmet szentelni. Különösen fontos, ha ezeket az épületeket nem fűtöd, hiszen így bizony itt is befagyhat a vízrendszer. Két megoldás van: az egyik, hogy ideiglenesen elzárod itt is a vizet, a másik, hogy minden nap folyatod a meleg vizet alacsony erősségen. Utóbbi nem a legtakarékosabb megoldás, ám megesik, hogy a víz elzárása nem opció.

3. Plusz szigetelés a garázsnak

A nagyon nagy hidegekben a garázsnak is szüksége lehet egy kis extra segítségre, így ha nem fűtött garázsról van szó, érdemes pár praktikát bevetned. Ilyen lehet a hőszigetelő függöny, amit a garázskapuhoz és az ablakokhoz helyezel fel ideiglenesen belülről. Még jobb, ha az esetleges repedéseket és hézagokat szigetelőanyaggal pótlod, így garantáltan nem jut be a hideg.

4. Ereszcsatorna tisztítása

Jobb esetben minden őszi szezont az ereszek taszításával zársz, ám ha ez idén elmaradt, akkor a nagy mínuszok előtt mindenképp ejtsd meg. A bennük lévő levelek felfogják a nedvességet, ami könnyebben megfagy, a jég pedig komoly károkat okozhat a csatornában, idővel pedig a ház szerkezetében is.

5. Tisztítsd ki a fűtőrendszereket

A nagyon nagy hideg előtt mindenképp érdemes még egyszer alaposan kitakarítani a fűtőrendszereket. A kinti hideg miatt nagy szükség lesz rájuk éjjel-nappal, az esetleges szennyeződések pedig kellemetlen szagokat vagy károkat okozhatnak a berendezésekben.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.