Forrás: Getty

Így gondozd a gyöngyvesszőt

A gyöngyvessző virágai fehérek, krém vagy sárgás árnyalatúak, és rendszerint nagyobb csomókban, csoportokban jelennek meg. Az illatuk gyakran hasonlít a citrusfélékre. A virágok nyár elején vagy közepén nyílnak, a virágzási időszak általában néhány héten át tart.

A gyöngyvesszők különböző méretűek lehetnek, attól függően. Vannak kisebb cserjék, amelyek jellemzően 1-2 méter magasra nőnek, és vannak nagyobb fajták, amelyek akár a 3-4 méteres magasságot is elérhetik.

Ezek a cserjék általában jól tűrik a hidegebb éghajlatokat, és könnyen gondozhatók. Az alábbiakra érdemes mindössze odafigyelni:

  1. Ültetés: A gyöngyvesszőt napos vagy félig árnyékos helyre ültessük, ahol jó a vízelvezetés. Fontos, hogy megfelelő távolságra ültessük egymástól a növényeket, hogy megfelelően tudjanak növekedni.
  2. Öntözés: A gyöngyvessző szereti a nedves talajt, de elviseli az enyhe szárazságot is. Öntözzük rendszeresen, hogy a földje mindig kissé nedves legyen, de kerüljük a pangó vizet, mert az rothadáshoz vezethet.
  3. Trágyázás: Tavasszal és nyáron trágyázzuk a gyöngyvesszőt egy univerzális, lassú felszabadulású műtrágyával. Ez segíti a növény növekedését és virágzását.
  4. Metszés: A gyöngyvesszőt általában a virágzás után kell metszeni. Az elhalványult virágokat távolítsuk el, és ha szükséges, vágjuk vissza a növényt a kívánt alak vagy méret eléréséhez.
  5. Támasz: Ha a gyöngyvessző nagyra nő, vagy ha szeretnénk irányítani annak formáját, biztosítsunk neki megfelelő támasztékot.
  6. Téli védelem: A gyöngyvessző többségének nem kell különleges téli védelem, de nagy hidegek esetén érdemes lehet a gyökereit egy vastag réteg mulccsal lefedni.
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.