Forrás: Getty

Így gondozd a gólyaorrt télen

Mi is az a gólyaorr?

A gólyaorr lágyszárú, évelő vagy egyéves növény. Levelei tenyeresen összetettek, virágai általában kékes-lilák, rózsaszínűek vagy fehérek. Termése hosszú, gólyaorr alakú toktermés. Kedveli a napos vagy félárnyékos helyeket és a jó vízáteresztő talajt. Gyökerei nitrogéngyűjtők, ezért a talaj tápanyagtartalmának növelésére is használható. A gólyaorr méltán népszerű dísznövénye a kerteknek. Talajtakaróként, sziklakertekben, valamint bokrok és fák tövében is jól mutat.

1. A gólyaorr metszése

A gólyaorr őszi vagy téli metszése nagyon fontos a teleltetés szempontjából. A metszést október végén, november elején érdemes elvégezni, bár ezekkel a mostanában igen meleg telekkel ez könnyen ki tud tolódni december közepére is.  A növényt 5-10 cm-re a talaj felett vágd vissza, így megvédheted a fagyoktól. A metszés során távolítsd el az elszáradt, beteg leveleket és szárakat, így tavasszal újult erővel tud majd virágozni.

Így gondozd a gólyaorrt télen
Forrás: Getty

2. A gólyaorr takarása

A gólyaorr télen védelemre szorul, bár van olyan fajtája is, ami takarás nélkül is képes áttelelni, a legtöbb félének szüksége van fizikai védelemre, hogy biztosan túlélje a hideget. November végén, de legkésőbb december elején kell letakarni a tövét mulccsal vagy komposztálással. A takaróréteg vastagsága legalább 10 cm legyen. Ha a talaj fagyérzékeny, akkor a gólyaorr tövét fedd el fenyőágakkal is, ez még jobban szigetel.

3. A gólyaorr öntözése

Összességében a gólyaorr nagyon jól tűri a szárazságot, így még nyáron is csak mérsékelten kell locsolni. A téli csapadék minden bizonnyal elegendő ahhoz, hogy túléljen a következő virágzásig.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.