Forrás: Getty

Fedett kerti sütögető – A tökéletes hely a szabadtéri élményekhez

Fedett kerti sütögető

A fedett kerti sütögető tervezése

A tervezéskor fontos figyelembe venni a kert méretét és elrendezését. Válassz olyan helyet, amely könnyen megközelíthető a házból, és ahol megfelelő a szellőzés. Az árnyékos területek előnyösek lehetnek, hogy a nyári napsütés ne legyen túl zavaró. Arra is ügyelj, hogy ne legyen túl közel sem a sajátodhoz, sem a szomszéd házához, hogy ne zavarj senkit.

Az alapanyagok kiválasztása

A fedett kerti sütögető építésekor érdemes tartós és időjárásálló anyagokat választani. A tetőszerkezet lehet fából, fémmel vagy polikarbonáttal borítva, amely védelmet nyújt az esőtől és a naptól. A padlóhoz választhatsz térköveket, kültéri csempéket vagy kavicsot.

Grillsütő és egyéb felszerelések

A központi elem természetesen a grillsütő lesz. Választhatsz beépített vagy mobil grillsütőt attól függően, hogy mennyire szeretnél rugalmas lenni a helyszín megváltoztatásában. Emellett érdemes beépíteni egy füstölőt vagy egy kemencét is, hogy változatosabb ételeket készíthess. A sütögető környezetében célszerű elhelyezni egy munkalapot vagy asztalt, ahol előkészítheted az ételeket. Továbbá gondolj a tárolóhelyekre is, ahol a fűszereket, edényeket és az egyéb, sütéshez elengedhetetlen eszközöket tarthatod.

Fedett kerti sütögető – A tökéletes hely a szabadtéri élményekhez
Fedett kerti sütögető / Forrás: Getty

Kényelmi elemek

Ahhoz, hogy a fedett kerti sütögető valóban kényelmes legyen, gondolj a megfelelő ülőhelyekre és asztalokra is. Válassz olyan bútorokat, amelyek ellenállnak az időjárás viszontagságainak. Kényelmes székek, padok és egy nagyobb étkezőasztal ideálisak lehetnek a baráti összejövetelekhez és családi vacsorákhoz.

Világítás és dekoráció

A megfelelő világítás elengedhetetlen, különösen, ha este is szeretnéd használni a sütögetőt. Használhatsz kültéri lámpákat, LED fényfüzéreket vagy akár napenergiával működő világítótesteket is. A dekorációval személyre szabhatod a helyet: helyezz el növényeket, díszpárnákat és takarókat a bútorokon, hogy még otthonosabb legyen a környezet.

Fedett kerti sütögető – A tökéletes hely a szabadtéri élményekhez
Fedett kerti sütögető / Forrás: Getty

Biztonsági szempontok

A biztonság mindig elsődleges szempont egy kerti sütögetőnél. Ügyelj arra, hogy a grillsütő és a tűzrakóhely megfelelő távolságra legyen a gyúlékony anyagoktól. Tarts kéznél egy tűzoltó készüléket vagy egy vödör vizet arra az esetre, ha szükség lenne rá.

Karbantartás

A fedett kerti sütögető karbantartása elengedhetetlen ahhoz, hogy hosszú távon is élvezhesd a használatát. Rendszeresen tisztítsd meg a grillsütőt és a munkafelületeket, valamint ellenőrizd a tetőszerkezet állapotát. Ha fából készült bútorokat használsz, időnként kezeld le őket, hogy a nap és az eső ne találhasson fogást rajtuk.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.