Forrás: Getty

Ezekkel az óvintézkedésekkel tudod megvédeni a kertet a nyári viharoktól

1. Fák és bokrok rendszeres metszése

A rendszeres metszés sokat segíthet nagy vihar idején. A már száraz, elhalt faágak ugyanis már közepesen erős szélben is könnyebben letörnek, és ilyenkor komoly sérüléseket okozhatnak a fában és annak környezetében is. A metszés különösen fontos, ha terméssel teli a fa, hiszen a lepotyogó száraz ágak leverik a gyümölcsöt is. 

2. Legyen mindig kéznél fólia és vödör 

Amennyiben az előrejelzés figyelmeztet a bajra előre, akkor a felhők megjelenésekor ragadj fóliát és vödröt, és építs védőbástyát a növényeknek. A kisebb növényeknek védelmet jelenthet, ha vödröt fordítasz rájuk, míg a bokrok esetében a fólia lesz a jobb megoldás. 

3. Gyümölcsfák alatti háló

Sokan állandósítják a gyümölcsfák alatti hálót a lepotyogó gyümölcsök összegyűjtésének megkönnyítése érdekében. Való igaz, hogy nem túl esztétikus, viszont viharos időszakokban mindenképp megéri a gyümölcsfák köré gyűjtő hálót kifeszíteni, hogy ne a földre potyogjon és ezzel kárba vesszen a termés.

4. Csapadékelvezetők kialakítása

Sokszor a vihar nélküli zivatar is komoly károkat tud tenni. A hirtelen leömlő, nagy mennyiségű csapadék rengeteget tud ártani a növényeknek, pláne a konyha- vagy a virágoskertben. Az alacsony termetű növényeket a sok víz kimossa a talajból, vagy egyszerűen megfullasztja őket. Ezért fontos, hogy építs árkokat az ágyásokba, amelyeken keresztül el tud folyni a felesleges víz. 

5. Töltsd fel mulccsal a talajt

A mulcs magába szívja a vízfelesleget, és fizikailag is védi a növények szárait és gyökereit az esőtől. Nyáron szentelj extra figyelmet annak, hogy a virágos- és konyhakertben mindig legyen egy vastag mulcsréteg a növények körül. 

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.