Forrás: Getty

Ezeket a zöldségeket termesztheted az erkélyen magaságyásban

A saját zöldségnél nincs finomabb és jobb, hiszen pontosan tudod, hogy honnan jön. Szerencsére manapság már azok is tudnak zöldséget termeszteni, akiknek nincs helyük egy nagy veteményesre, ugyanis a magaságyások kisebb helyen is elférnek – például az erkélyen. Lássuk, hogy mit ajánlott ott termesztened.

Saláta

A saláta tökéletesen illik egy erkélyen felállított magaságyásba, ugyanis nem nő magasra, nem is túl terebélyes, viszont könnyen és gyorsan nevelhető. A legideálisabb fajta erre a rukkola és a babyleaf. Utóbbi esetében nem kell megvárnod, hogy teljesen megnőjön, hanem folyamatában tépheted le a kisebb leveleket.

Répa

A répa az egyik legkedveltebb magaságyásban nevelhető zöldség. Nagyon szereti a meleget és a napot, de a szárazságtól óvni kell. Azonnal magaságyásba vethető a répamag, méghozzá bármikor április és június között. Általában 130 nap múlva már fogyasztható is.

Retek

A retek szintén ideális választás az erkélyen felállított magaságyásba. Számos fajtája létezik, így bőven van miből válogatnod. Mivel kevés helyre van szüksége, akár a kisebb üres helyekre is elvetheted, méghozzá már márciusban. Arra érdemes mindössze figyelned, hogy ne tedd őket egymáshoz túl közel, hiszen akkor nem tudnak megnőni.

Paradicsom

Ha paradicsomot szeretnél a magaságyásba ültetni, akkor mindig tartsd szem előtt, hogy bizonyos fajtákat nem lehet, ugyanis azok magasra nőnek, és rendkívül terebélyesek. A paradicsom továbbá nagyon szereti a napot és a meleget, ezért egy déli fekvésű erkélyen érzi magát a legjobban. Az is rendkívül fontos, hogy a palántákat mindenféleképpen a fagyos szentek után ültesd el.

Veteménybab

Ha úgy döntesz, hogy babot is szeretnél termeszteni, akkor olyan fajtát válassz, ami nem lesz túl terebélyes. Május elején már el is vetheted, méghozzá egy napos és meleg helyre. Mivel nem igényel túl összetett gondozást, így ideális választás kezdők számára.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.