Forrás: Getty

Ezek a tavaszi teendők segítenek, hogy rózsáid egészségesen pompázzanak egész nyáron

Tavaszi üzemmód

Ha télen nem csak fóliával, hanem mulccsal is védted a rózsáidat, akkor itt az ideje ezt összeszedni a tő mellől. Ezzel engeded „átszellőzni” a talajt.

Metszés

A tavasz az ideális időszak a rózsabokrok metszésére. Távolítsd el róluk az elhalt vagy sérült hajtásokat, elősegítve ezzel az egészséges növekedést és virágzást. Használj éles metszőollót, és vágd vissza a vesszőket a zöld, élő részig. Ügyelj arra, hogy egyetlen erős vágással válaszd le a tőről az elhalt részeket.

Táplálás

A rózsabokroknak aktív növekedésük során nagyobb mennyiségű tápanyagra van szükségük. Használj speciális rózsatápot vagy általános műtrágyát, és alkalmazd a gyártó utasításainak megfelelően. Figyelj oda, mert nagyon könnyű ezzel túlzásba esni, ami akár árthat is a növénynek, ezért jobb, ha inkább az ajánlott mennyiségnél egy kicsit kevesebbet használsz.

Betegségek és kártevők elleni védekezés

A rózsabokrok hajlamosak különböző betegségekre és a kártevők – például a levéltetvek – is könnyen támadják meg őket. Egy tavaszi permetezéssel az elejét veheted ennek. Bátran használj bio szereket vagy házilag kevert kártevő-riasztót, mert a legtöbb probléma ellen ezek is hatásosak.

Öntözés

A megfelelő öntözés kulcsfontosságú a rózsabokrok egészségének megőrzésében. A tavaszi időszakban rendszeresen és mélyen öntözzük a növényeket, különösen akkor, ha hosszabb ideig nem esik eső. Ha nem cserépben, hanem a földben vannak a rózsák, akkor bátran locsold bőségesen, mert van hová elfolynia a felesleges víznek.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.