Forrás: Getty

Egyszerűen elkészíthető, környezetbarát madáretető tobozból

A bolti madáretetők egy része műanyag hálóba csomagolva adja az eleséget, ami valljuk be, nem túl környezetbarát. Ha már gondoskodunk a madarakról, próbáljunk minél természetkímélőbb megoldásra törekedni: a tobozból készült madáretető teljes mértékben zöld megoldás, ráadásul pofon egyszerű is elkészíteni. Mutatjuk!

Mire lesz szükséged?

  • Toboz: Ezt a legegyszerűbb beszerezni, csupán az egyik őszi sétánkat egy fenyvesbe kell tervezni. Gyűjtsünk össze különböző méretű tobozokat a séta során, lehetőleg minél többet, hogy ki lehessen majd válogatni az ép darabokat.
  • Mogyoróvaj vagy növényi vaj: A mogyoróvaj már egyre több háztartásban tartozik a bevásárlások állandó tétele közé, de ha nem kedveljük, akkor más természetes, növényi vaj is megteszi. Arra ügyeljünk, hogy ne legyen cukros, és szinte 100%-ban természetes hozzávalókból készüljön.
  • Zsineg: Az etető rögzítéséhez zsineget, madzagot vagy szalagot is használhatunk.  Nem kell túlgondolni, bármi hasonló megteszi, amit találunk otthon.
  • Magvak: Az utolsó hozzávaló természetesen a magvak, amiket fogyasztani fognak a madarak. Kifejezetten madaraknak való eleséget válasszunk, nehogy megbetegítsük őket.
Egyszerűen elkészíthető, környezetbarát madáretető tobozból
Forrás: Getty

Így készítsd el a madáretetőt tobozból:

  1. Tisztítsuk le a tobozokat. Rázzuk ki belőlük a koszt, óvatosan töröljük át őket egy tiszta vizes ronggyal.
  2. Erősítsük fel a zsineget a tobozra. Inkább hagyjuk hosszabbra a zsineget, hogy biztosan tudjuk majd rögzíteni.
  3. Kenjük be a tobozt mogyoróvajjal vagy másmilyen növényi vajjal. Egy kés segítségével a legegyszerűbb azt eloszlatni. Próbáljuk úgy elkenni, hogy a toboz lemezkéi közé is kerüljön.
  4. Ha alaposan bekentünk a tobozt mogyoróvajjal, öntsük ki a magokat egy tálcára. Fogjuk meg a tobozt, és alaposan forgassuk bele a magokba, hogy minél több tapadjon rá.
  5. Ezután már csak fel kell erősíteni a madáretetőt a helyére. Olyan helyet keressünk, ami viszonylag biztonságos a madarak számára, kutya vagy macska ne tudja elérni.
  6. Ha a madarak elcsipegették az eleséget, csak szedjük le az etetőt, és ismételjük meg az eddigi lépéseket.
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.