Egyszerűen elkészíthető, környezetbarát madáretető tobozból

Egyszerűen elkészíthető, környezetbarát madáretető tobozból

Minden télen gondoskodsz a környék madarairól? Szeretnél idén olcsón, környezetbarát módon kedveskedni a kert énekeseinek? Akkor a következő tobozos megoldást mindenképp próbáld ki!

Ez a cikk már szerepel az Ötletládádban!

A bolti madáretetők egy része műanyag hálóba csomagolva adja az eleséget, ami valljuk be, nem túl környezetbarát. Ha már gondoskodunk a madarakról, próbáljunk minél természetkímélőbb megoldásra törekedni: a tobozból készült madáretető teljes mértékben zöld megoldás, ráadásul pofon egyszerű is elkészíteni. Mutatjuk!

Mire lesz szükséged?

  • Toboz: Ezt a legegyszerűbb beszerezni, csupán az egyik őszi sétánkat egy fenyvesbe kell tervezni. Gyűjtsünk össze különböző méretű tobozokat a séta során, lehetőleg minél többet, hogy ki lehessen majd válogatni az ép darabokat.
  • Mogyoróvaj vagy növényi vaj: A mogyoróvaj már egyre több háztartásban tartozik a bevásárlások állandó tétele közé, de ha nem kedveljük, akkor más természetes, növényi vaj is megteszi. Arra ügyeljünk, hogy ne legyen cukros, és szinte 100%-ban természetes hozzávalókból készüljön.
  • Zsineg: Az etető rögzítéséhez zsineget, madzagot vagy szalagot is használhatunk.  Nem kell túlgondolni, bármi hasonló megteszi, amit találunk otthon.
  • Magvak: Az utolsó hozzávaló természetesen a magvak, amiket fogyasztani fognak a madarak. Kifejezetten madaraknak való eleséget válasszunk, nehogy megbetegítsük őket.
Egyszerűen elkészíthető, környezetbarát madáretető tobozból
Forrás: Getty

Így készítsd el a madáretetőt tobozból:

  1. Tisztítsuk le a tobozokat. Rázzuk ki belőlük a koszt, óvatosan töröljük át őket egy tiszta vizes ronggyal.
  2. Erősítsük fel a zsineget a tobozra. Inkább hagyjuk hosszabbra a zsineget, hogy biztosan tudjuk majd rögzíteni.
  3. Kenjük be a tobozt mogyoróvajjal vagy másmilyen növényi vajjal. Egy kés segítségével a legegyszerűbb azt eloszlatni. Próbáljuk úgy elkenni, hogy a toboz lemezkéi közé is kerüljön.
  4. Ha alaposan bekentünk a tobozt mogyoróvajjal, öntsük ki a magokat egy tálcára. Fogjuk meg a tobozt, és alaposan forgassuk bele a magokba, hogy minél több tapadjon rá.
  5. Ezután már csak fel kell erősíteni a madáretetőt a helyére. Olyan helyet keressünk, ami viszonylag biztonságos a madarak számára, kutya vagy macska ne tudja elérni.
  6. Ha a madarak elcsipegették az eleséget, csak szedjük le az etetőt, és ismételjük meg az eddigi lépéseket.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Tipp A teregetés legjobb időpontja – Így sokkal gyorsabban fognak száradni a ruhák

Akinek nincs szárítógépe, annak ősszel és télen igencsak nagy kihívás a teregetés, hiszen a frissen mosott ruhák sokkal lassabban száradnak mint tavasszal vagy nyáron. Cikkünkben eláruljuk, hogy mikor érdemes mosni annak érdekében, hogy a hidegebb évszakokban minél gyorsabban száradjanak meg a ruhák.

Tipp Így segítsz a kertedbe költözött madarakon a hidegebb hónapokban

Rendszeresen eteted a madarakat? Mutatjuk, mit tudsz tenni értük a leghidegebb hónapok alatt.

Tipp 2022 legszebb konyhai trendjei

Minden év új trendeket hoz magával, így 2022 is. Ha kíváncsi vagy, hogy idén mik lesznek a konyhatrendek, akkor görgess lejjebb!

Tipp Csokifoltok eltávolítása – Ezekkel a praktikákkal biztosan sikerül!

Legyünk őszinték! A csokifoltok nem csak a gyerekes családoknál jelentenek problémát, hiszen a felnőttek is előszeretettel esznek csokoládét – ahogy ők is könnyedén összekenhetik a ruhájukat. Cikkünkben megosztunk pár szuper trükköt, melyeknek hála hamar eltüntethetjük ennek nyomait.

Tipp 2022-ben ez a 3 lakberendezési trend fog mindenhonnan visszaköszönni

Egy biztos: 2022-ben a kényelem áll a középpontban, így minden trend ennek lesz alárendelve. Következzen 3 olyan, ami mellett nem fogunk tudni elmenni.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin