Egyszerűen elkészíthető, környezetbarát madáretető tobozból

Egyszerűen elkészíthető, környezetbarát madáretető tobozból

Minden télen gondoskodsz a környék madarairól? Szeretnél idén olcsón, környezetbarát módon kedveskedni a kert énekeseinek? Akkor a következő tobozos megoldást mindenképp próbáld ki!

Ez a cikk már szerepel az Ötletládádban!

A bolti madáretetők egy része műanyag hálóba csomagolva adja az eleséget, ami valljuk be, nem túl környezetbarát. Ha már gondoskodunk a madarakról, próbáljunk minél természetkímélőbb megoldásra törekedni: a tobozból készült madáretető teljes mértékben zöld megoldás, ráadásul pofon egyszerű is elkészíteni. Mutatjuk!

Mire lesz szükséged?

  • Toboz: Ezt a legegyszerűbb beszerezni, csupán az egyik őszi sétánkat egy fenyvesbe kell tervezni. Gyűjtsünk össze különböző méretű tobozokat a séta során, lehetőleg minél többet, hogy ki lehessen majd válogatni az ép darabokat.
  • Mogyoróvaj vagy növényi vaj: A mogyoróvaj már egyre több háztartásban tartozik a bevásárlások állandó tétele közé, de ha nem kedveljük, akkor más természetes, növényi vaj is megteszi. Arra ügyeljünk, hogy ne legyen cukros, és szinte 100%-ban természetes hozzávalókból készüljön.
  • Zsineg: Az etető rögzítéséhez zsineget, madzagot vagy szalagot is használhatunk.  Nem kell túlgondolni, bármi hasonló megteszi, amit találunk otthon.
  • Magvak: Az utolsó hozzávaló természetesen a magvak, amiket fogyasztani fognak a madarak. Kifejezetten madaraknak való eleséget válasszunk, nehogy megbetegítsük őket.
Egyszerűen elkészíthető, környezetbarát madáretető tobozból
Forrás: Getty

Így készítsd el a madáretetőt tobozból:

  1. Tisztítsuk le a tobozokat. Rázzuk ki belőlük a koszt, óvatosan töröljük át őket egy tiszta vizes ronggyal.
  2. Erősítsük fel a zsineget a tobozra. Inkább hagyjuk hosszabbra a zsineget, hogy biztosan tudjuk majd rögzíteni.
  3. Kenjük be a tobozt mogyoróvajjal vagy másmilyen növényi vajjal. Egy kés segítségével a legegyszerűbb azt eloszlatni. Próbáljuk úgy elkenni, hogy a toboz lemezkéi közé is kerüljön.
  4. Ha alaposan bekentünk a tobozt mogyoróvajjal, öntsük ki a magokat egy tálcára. Fogjuk meg a tobozt, és alaposan forgassuk bele a magokba, hogy minél több tapadjon rá.
  5. Ezután már csak fel kell erősíteni a madáretetőt a helyére. Olyan helyet keressünk, ami viszonylag biztonságos a madarak számára, kutya vagy macska ne tudja elérni.
  6. Ha a madarak elcsipegették az eleséget, csak szedjük le az etetőt, és ismételjük meg az eddigi lépéseket.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Tipp Így frissítsd fel otthonod az újévben teljesen ingyen

Az új év jegyében nem csupán mi magunk szeretünk tiszta lappal kezdeni, de lakásunkra is ráfér egy év eleji felrázás. Az ünnepek múltán, persze, az is fontos szempont, hogy a lakásfelújító projekt ne terhelje meg nagyon az amúgy is sokat használt pénztárcánkat, ezért olyan tippeket hoztunk most, amelyek zsebbarát módon mutatják meg, hogyan frissíthetjük fel otthonunkat,

Tipp Tetőtéri konyha berendezése – Hasznos tippek a tökéletes konyha érdekében

Ha egy új lakrészt szeretnénk kialakítani a tetőtérben, akkor vannak olyan helyiségek, amiknek a tervezése egy kicsit nehezebb, mint másoké. Például a tetőtéri konyha berendezése több fejvakarással jár, mint egy hálószoba kialakítása, hiszen jóval több dologra kell figyelni. De nézzük, hogyan is készítsünk tetőtéri konyhát.

Tipp Neked készítettem VI. – Csodaszép ékszertartó doboz fillérekből

Nem biztos, hogy a legcsillogóbb a legjobb, és nem csak vagyonokért lehet szívhez szóló ajándékot adni. Szóljon az idei karácsony a valódi törődésről! Ebben szeretnénk most segíteni. Az adventi időszakban sorra hozunk olyan ajándékötleteket, amit odahaza, minimális kiadással, de annál nagyon szeretettel mi magunk is életre kelthetünk. Neked készítettem – szeretettel.

Tipp Zuzmófal készítése házilag – Furcsa, modern és látványos dekoráció

A zuzmófal készítése házilag is megoldható, ha tisztában vagyunk pár alapvető szabállyal az elkészítése és gondozása kapcsán. A legjobb helyen jársz, ha te is szeretnéd a természet csodaszép darabjával feldobni az otthonod.

Otthon Bérelt lakásból igazi otthon – Nikinek sikerült!

Amikor valaki nem saját tulajdonú, hanem bérelt ingatlanban álmodja meg otthonát, gyakran nem is igazán szabja magára a tereket és a stílust. Niki viszont úgy döntött, valóban hozzá illő zugra vágyik, és Bíró Andrea lakberendező segítségével meg is valósította elképzelését.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin