Egyszerűen elkészíthető, környezetbarát madáretető tobozból

Egyszerűen elkészíthető, környezetbarát madáretető tobozból

Minden télen gondoskodsz a környék madarairól? Szeretnél idén olcsón, környezetbarát módon kedveskedni a kert énekeseinek? Akkor a következő tobozos megoldást mindenképp próbáld ki!

Ez a cikk már szerepel az Ötletládádban!

A bolti madáretetők egy része műanyag hálóba csomagolva adja az eleséget, ami valljuk be, nem túl környezetbarát. Ha már gondoskodunk a madarakról, próbáljunk minél természetkímélőbb megoldásra törekedni: a tobozból készült madáretető teljes mértékben zöld megoldás, ráadásul pofon egyszerű is elkészíteni. Mutatjuk!

Mire lesz szükséged?

  • Toboz: Ezt a legegyszerűbb beszerezni, csupán az egyik őszi sétánkat egy fenyvesbe kell tervezni. Gyűjtsünk össze különböző méretű tobozokat a séta során, lehetőleg minél többet, hogy ki lehessen majd válogatni az ép darabokat.
  • Mogyoróvaj vagy növényi vaj: A mogyoróvaj már egyre több háztartásban tartozik a bevásárlások állandó tétele közé, de ha nem kedveljük, akkor más természetes, növényi vaj is megteszi. Arra ügyeljünk, hogy ne legyen cukros, és szinte 100%-ban természetes hozzávalókból készüljön.
  • Zsineg: Az etető rögzítéséhez zsineget, madzagot vagy szalagot is használhatunk.  Nem kell túlgondolni, bármi hasonló megteszi, amit találunk otthon.
  • Magvak: Az utolsó hozzávaló természetesen a magvak, amiket fogyasztani fognak a madarak. Kifejezetten madaraknak való eleséget válasszunk, nehogy megbetegítsük őket.
Egyszerűen elkészíthető, környezetbarát madáretető tobozból
Forrás: Getty

Így készítsd el a madáretetőt tobozból:

  1. Tisztítsuk le a tobozokat. Rázzuk ki belőlük a koszt, óvatosan töröljük át őket egy tiszta vizes ronggyal.
  2. Erősítsük fel a zsineget a tobozra. Inkább hagyjuk hosszabbra a zsineget, hogy biztosan tudjuk majd rögzíteni.
  3. Kenjük be a tobozt mogyoróvajjal vagy másmilyen növényi vajjal. Egy kés segítségével a legegyszerűbb azt eloszlatni. Próbáljuk úgy elkenni, hogy a toboz lemezkéi közé is kerüljön.
  4. Ha alaposan bekentünk a tobozt mogyoróvajjal, öntsük ki a magokat egy tálcára. Fogjuk meg a tobozt, és alaposan forgassuk bele a magokba, hogy minél több tapadjon rá.
  5. Ezután már csak fel kell erősíteni a madáretetőt a helyére. Olyan helyet keressünk, ami viszonylag biztonságos a madarak számára, kutya vagy macska ne tudja elérni.
  6. Ha a madarak elcsipegették az eleséget, csak szedjük le az etetőt, és ismételjük meg az eddigi lépéseket.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció Időutazz velünk! Így néz ki a jövő nappalija

Napjaink technológia fejlődését látva izgalmas eljátszani a gondolattal, mit hozhat az életünkbe a (közel)jövő. Míg a repülő autó, a gondolkodásra képes robot és a mindentudó mesterséges intelligencia néhány éve még túlzottan futurisztikusnak tűnt, ma már egészen elérhető távolságba került. De vajon hogyan hat majd mindez az otthonainkra?

Tipp 5 teendő, amit iktass be, mielőtt elutazol nyaralni

Egy nyaralás előtti készülődés jóval többet takar, mint a csomagolás. A házunk biztonsága mindennél fontosabb, ezért érdemes olyan óvintézkedéseket megtenni ilyenkor, ami nem csak a kéretlen betolakodókat tartja távol, de a baleseteket is. Összegyűjtöttük az 5 legfontosabb tennivalót a gondtalan nyaralás jegyében:

Stílus Nyári asztali dekoráció – Varázsolj nyári hangulatot az étkezőbe

A nyárban az a legjobb, hogy sokat lehetünk kint a szabadban. De ha valamiért mégis a lakásban kellene maradnod, oda is be tudod vinni magaddal a nyár hangulatát. Erre tökéletes lehet egy nyári asztali dekoráció.

Tipp 3 egyszerű trükk, amivel gyorsan megszárad a mosott ruha

Akinek van otthon szárítója, minden bizonnyal előszeretettel használja, hiszen a ruhák nemcsak gyorsan szárazak lesznek, hanem kellemesen puhák is. Mi tudsz azonban tenni, ha nem szeretnél egy ilyen háztartási gépet beszerezni, viszont Te is arra vágysz, hogy rövid időn belül megszáradjanak a mosott ruhák? Ebben az esetben próbáld ki az alábbi trükköket.

Tipp Légkondi a hálószobában – Így használd jól a klímát

Nyáron, amikor nappal tombol a hőség, az éjszakák is fullasztóan melegek. Ezért is gondolják sokan úgy, hogy a hálószobába szereltetik fel a klímát. Nem mindegy viszont, hogy hogy használjuk a légkondicionálót alvás közben, ugyanis akár meg is fázhatunk tőle. Mutatjuk, hogyan érdemes hűteni a hálót.

Kert A profi fűnyírás 5 aranyszabálya

Minden fűnyírás után megviselt a gyep? Esetleg túl sokszor romlik el a fűnyíró? Lehetséges, hogy nem megfelelően vágod a füvet a kertben, ami sem a gyepnek, sem a fűnyírónak nem tesz jót. Összegyűjtöttük az 5 aranyszabályt, ami segít abban, hogy a fűnyírás sikeres legyen.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin