Forrás: Getty

Bővítenéd a fűszerkerted? A zsálya tökéletes jelölt hozzá

Így gondozd a zsályát

  • Fény és talaj: A zsálya nagyon szereti a napos helyeket és a jó vízelvezetésű, kavicsos vagy homokos talajt. Ügyelj arra, hogy a növény naponta legalább négy-hat órán át kapjon napfényt.
  • Öntözés: A zsálya kifejezetten kedveli a szárazságot, ezért csak mérsékelten öntözd. Győződj meg arról, hogy a földje alaposan kiszáradt az öntözések között, így megelőzheted a gyökérrohadást.
  • Metszés: A zsálya évente legalább egyszer, általában tavasszal vagy ősszel igényli a metszést. Ilyenkor vágd vissza az elhalt vagy túlburjánzó ágakat, hogy megtartsd a bokor formáját, és serkentsd a növekedést.
  • Tápoldatozás: A zsályának kevés tápanyagra van szüksége, ezért ritkán kell tápoldatozni. Ha mégis úgy döntesz, hogy ezzel is segíted, használj inkább szerves trágyát – például egyszerű házi komposztot.
Bővítenéd a fűszerkerted? A zsálya tökéletes jelölt hozzá
Forrás: Getty

Hogyan tudod felhasználni a zsályát?

  1. Ételekhez: A zsálya levelei szuper ízt ad például  a paradicsomos ételeknek. Mind frissen, mind szárítva tökéletes kegészítő.
  2. Gyógyítóként: A zsálya, mint gyógynövény, számos egészségügyi előnnyel bír. Például antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatása van, és segíthet a torokfájás, az emésztési problémák és akár az izzadás szabályozásában is.
  3. Dísznövényként: A zsálya kiválóan mutat a kertben és a lakásban is. A szürkés-zöld levelek és a lila vagy kékes virágok garantáltan feldobják környezetüket.
  4. Illatosítóként: A növény levelei kellemes illatot árasztanak, ezért szárítva vagy frissen is használhatóak illatosítóként a lakásban vagy akár a ruhásszekrényben is.
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.