Forrás: Getty

Borostyán szaporítása – A legfontosabb tudnivalók és tippek egy helyen

Összeszedtük a legfontosabb információkat a borostyán szaporítása kapcsán, ami jó alapot adhat neked arra, hogy te is tegyél vele egy próbát.

Borostyán szaporítása – kezdjük az alapoknál

Ha belegondolunk, akkor meglepően sok helyen találkozhattunk már borostyánnal. Ez nem olyan meglepő, hiszen ez a növény bármilyen felületre fel tud futni, ahol egy kicsit is meg tud kapaszkodni. Ezen felül viszonylag sok ideig is él, a legidősebb példányok megélhetnek akár 3 számjegyű életkort is. A borostyán ezek mellett örökzöld, nem dobja le a leveleit ősszel, tehát télen is mutatós eleme lehet a kertnek vagy a házfalnak. Ha valamilyen különleges célod van a borostyánnal, akkor szerencsére nagyon sok fajtája van már, így biztosan megtalálod azt, ami neked a lehető legjobban megfelel.

Borostyán szaporítása – A legfontosabb tudnivalók és tippek egy helyen
Forrás: Getty

A borostyán szaporítása

A borostyán szaporítása kétféle módszer szerint történhet, ráadásul késő tavasztól egészen kora őszig ütemezhető, így szinte biztosan nem csúszunk ki a rendelkezésre álló időből.

  • Földben gyökereztetés

A földben gyökereztetés során az eredeti növényről fogjunk meg egy ágat, ami leér a földig. Ezután valamivel kötözzük meg, hogy a föld felszínén maradjon, majd ássuk el. Néhány hét alatt a szár gyökeret fog ereszteni. Ha van gyökere, levághatjuk az eredeti növényről, innentől kezdve pedig bárhova ültethető.

  • Vízben gyökereztetés

A földes módszernél egyszerűbb lehet, ha vízben próbáljuk meg a borostyán szaporítását. Ehhez vágjunk le egy 20 centiméteres, viszonylag zsenge ágat a növényről, majd tegyük egy pohár vízbe vagy vázába. Arra ügyeljünk, hogy levél ne érjen bele a vízbe. 2-3 hét alatt a növény nagyjából 10 centis gyökeret fog ereszteni, ilyenkor már készen áll a kiültetésre.

A borostyán gondozása

Ahhoz, hogy a frissen szaporított növények jól érezzék magukat, fontos tisztában lenni a helyes gondozásukkal. A borostyán jól érzi magát a szabadban, illetve a szobában is. Ha kinti növénynek szánjuk, akkor keressünk egy kicsit árnyékosabb helyet neki, mert a közvetlen napot preferálja. Télen is nyugodtan kint lehet hagyni, egyáltalán nem okoz problémát számára a hideg időjárás átvészelése. A szobában tehetjük akár naposabb helyre is, ilyenkor viszont figyeljünk oda arra, hogy több vizet igényel, mintha árnyékban lenne. Télen nem szereti a nagy meleget, ilyenkor tegyük kicsit távolabb a hősugárzó berendezéstől.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.