Borostyán szaporítása – A legfontosabb tudnivalók és tippek egy helyen

Borostyán szaporítása – A legfontosabb tudnivalók és tippek egy helyen

Ha szeretnél futónövényt, de nincs sok időd vagy érzéked a kényes növények életben tartásához, akkor bizony a borostyánt neked találták ki. Szerencsére a borostyán szaporítása egyszerű feladat, mivel a növénynek nincsenek nagy igényei. Itt van pár tipp, hogy te is sikeresen szaporíthasd!

Ötletládához ad!

Összeszedtük a legfontosabb információkat a borostyán szaporítása kapcsán, ami jó alapot adhat neked arra, hogy te is tegyél vele egy próbát.

Borostyán szaporítása – kezdjük az alapoknál

Ha belegondolunk, akkor meglepően sok helyen találkozhattunk már borostyánnal. Ez nem olyan meglepő, hiszen ez a növény bármilyen felületre fel tud futni, ahol egy kicsit is meg tud kapaszkodni. Ezen felül viszonylag sok ideig is él, a legidősebb példányok megélhetnek akár 3 számjegyű életkort is. A borostyán ezek mellett örökzöld, nem dobja le a leveleit ősszel, tehát télen is mutatós eleme lehet a kertnek vagy a házfalnak. Ha valamilyen különleges célod van a borostyánnal, akkor szerencsére nagyon sok fajtája van már, így biztosan megtalálod azt, ami neked a lehető legjobban megfelel.

Borostyán szaporítása – A legfontosabb tudnivalók és tippek egy helyen
Forrás: Getty

A borostyán szaporítása

A borostyán szaporítása kétféle módszer szerint történhet, ráadásul késő tavasztól egészen kora őszig ütemezhető, így szinte biztosan nem csúszunk ki a rendelkezésre álló időből.

  • Földben gyökereztetés

A földben gyökereztetés során az eredeti növényről fogjunk meg egy ágat, ami leér a földig. Ezután valamivel kötözzük meg, hogy a föld felszínén maradjon, majd ássuk el. Néhány hét alatt a szár gyökeret fog ereszteni. Ha van gyökere, levághatjuk az eredeti növényről, innentől kezdve pedig bárhova ültethető.

  • Vízben gyökereztetés

A földes módszernél egyszerűbb lehet, ha vízben próbáljuk meg a borostyán szaporítását. Ehhez vágjunk le egy 20 centiméteres, viszonylag zsenge ágat a növényről, majd tegyük egy pohár vízbe vagy vázába. Arra ügyeljünk, hogy levél ne érjen bele a vízbe. 2-3 hét alatt a növény nagyjából 10 centis gyökeret fog ereszteni, ilyenkor már készen áll a kiültetésre.

A borostyán gondozása

Ahhoz, hogy a frissen szaporított növények jól érezzék magukat, fontos tisztában lenni a helyes gondozásukkal. A borostyán jól érzi magát a szabadban, illetve a szobában is. Ha kinti növénynek szánjuk, akkor keressünk egy kicsit árnyékosabb helyet neki, mert a közvetlen napot preferálja. Télen is nyugodtan kint lehet hagyni, egyáltalán nem okoz problémát számára a hideg időjárás átvészelése. A szobában tehetjük akár naposabb helyre is, ilyenkor viszont figyeljünk oda arra, hogy több vizet igényel, mintha árnyékban lenne. Télen nem szereti a nagy meleget, ilyenkor tegyük kicsit távolabb a hősugárzó berendezéstől.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Albérlet helyett önálló lakás? A Fundamentával ez is megoldható.
Megnézem
Bezárom
Tipp A karácsonyi listák listája – Készülj rendezetten a stresszmentes ünnepek érdekében

Igen, jól olvastad, ebben a cikkben egy listát hoztunk a készítendő karácsonyi listákról. Miért? Mert a karácsonyra sosem lehet eleget készülni. És most nem a hatfogásos menükről és drága ajándékokról beszélünk, hanem mindennek a megtervezéséről. A listák általi tervezés a stresszmentes ünnepek kulcsa, listákkal garantáltan mindennel időben végzünk. Nézzük is, milyen listákat érdemes készíteni karácsonyra készülődve.

Tipp Csodálatosan szép lépcső dekorációs ötletek karácsonyra – Lesd el a profik trükkjeit!

Az amerikai karácsonyi filmekben szebbnél szebb lépcsőket láthatunk, amik óriásit dobnak a feldíszített lakás ünnepi hangulatán. Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy a mi otthonunkban is van benti lépcső, akkor használjuk ki a lehetőségeit. Legyen mindenhol karácsony!

Kert Kertészkedés gyerekkel – Így tanítsuk meg a kertészkedés alapjait a kicsiknek

Szívesen csatlakoznak hozzád a kicsik, amikor az udvaron ügyködsz? A kertészkedés gyerekkel is jó móka, ám jobb, ha már a kezdetektől megtanítjuk a legfontosabb tudnivalókat mindenki biztoságának érdekében. Nézzük is az alapokat, amiket minden kicsinek meg kell tanulnia.

Felújítás Harmónia a köbön! 3 emeletes családi fészek a Mecsek szívéből

Költözni soha nem könnyű. De ha ez azt jelenti, hogy az előző otthonodat eladod, az újat felújítod, a gyermekeidnek új iskolát keresel közben, és a vállalkozásodat is "becsomagolod", az talán az egyik legnehezebb variáns mind közül. Krisztina és családja azonban – a tökéletes tervezésnek és a szigorú ütemtervnek hála – hibátlanra vizsgázott ebből. Jutalmuk pedig ez a káprázatos, ízléses, minden elemében otthonos családi ház.

Tipp Így frissítsd fel otthonod az újévben teljesen ingyen

Az új év jegyében nem csupán mi magunk szeretünk tiszta lappal kezdeni, de lakásunkra is ráfér egy év eleji felrázás. Az ünnepek múltán, persze, az is fontos szempont, hogy a lakásfelújító projekt ne terhelje meg nagyon az amúgy is sokat használt pénztárcánkat, ezért olyan tippeket hoztunk most, amelyek zsebbarát módon mutatják meg, hogyan frissíthetjük fel otthonunkat,

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin