Forrás: Getty

Bio megoldások a kertben a kártevők ellen

Természetes rovarriasztók

Számos olyan növényfajta létezik, amit segítségül hívhatsz a kártevők elleni küzdelemben. például a menta, a bazsalikom és az oregánó. Ezen kívül a citrusfélék héja is taszítja a kártevőket, ezért érdemes a komposzthoz keverni belőle.

Ragacsos csapdák

A ragacsos csapdák vagy feromon csapdák hatékonyan fogják meg a rovarokat vegyszerek nélkül is. Ez a módszer különösen hatásos gyümölcslegyek, levéltetvek vagy levélaknázó molyok ellen.

Lesöprés vagy törlés

A kisebb kártevék esetén gyakran hatékony lehet, ha egyszerűen letörlöd vagy lesöpröd őket a növények leveléről. Például ha levéltetveket észlelsz, egyszerűen töröld le őket egy nedves ruhával, vagy permetezz rájuk vizet. Érdemes 2-3 napon át többször megismételned ezt, hogy garantáltan megszabadulj az összes tetütől.

Természetes kártevőirtók

Számos olyan szer kapható már a boltokban, ami nem vegyszer-alapú, mégis hatásos a káros rovarok ellen. Ilyen lehet egy piretrin vagy a szódabikarbóna tartalmú rovarirtó.

Üdvözöld a természetes ellenséget

Ha katicát vagy sünt találsz a kertben, ne űzd el és ne bántsd, inkább tegyél meg mindent annak érdekében, hogy minél többen legyenek. Ezek az állatok ugyanis kártevő rovarokkal táplálkoznak – azaz a te javadra dolgoznak.

Gyógynövények és fűszerek

Számos gyógynövény és fűszer – mint például a fokhagyma vagy a kakukkfű – képes természetes módon elűzni vagy elpusztítani a kártevőket. Készíts belőlük permetezőszert, és fújd a fertőzött területre. A biztos siker érdekében néhány napon át ismételd meg ezt.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.