Forrás: Getty

Hogyan lesz csodaszép a bambusz a kertben? Mutatjuk

Milyen növény a bambusz?

A bambusz Dél- és Kelet-Ázsia területén őshonos, jellemzően Kínához kötjük, hiszen a pandák kedvenc eledele. A bambusz a kertben általában dísznövényként van jelen, ám rengeteg módon lehet hasznosítani is. Készítenek belőle padlót, bútort vagy éppen kerítést. Mivel rendkívül gyorsan nő, a fenntartható építőanyagok nagymértékben támaszkodnak rá. Sokan nem merik bevállalni a kertbe, hiszen a bambusz igencsak gyorsan és agresszívan szaporodik, a gyökerei seperc alatt behálózzák a kertet.

Hogyan lesz szép a bambusz a kertben?

  1. Ültetés: A bambuszoknak mindenképp tápanyagdús talajt kell biztosítani ahhoz, hogy szépen nőjenek. Ültetés előtt, a talaj előkészítése során már érdemes komposztot vagy trágyát keverni a földbe. Ezután legalább évente egyszer pótoljuk a tápanyagot a talajból. A bambuszt védett helyre érdemes ültetni, hiszen a fiatal növényeket tönkreteheti egy erős szélvihar.
  2. Kordában tartása: A bambusz gyökere villámgyorsan nő, ezért a kertészek azt javasolják, hogy inkább „kerítsük körbe” a gyökeret ültetés előtt. A bambusz számára kiásott részt geotextíliával és fémdarabokkal borítják, hogy a gyökerek ne tudjanak kitörni a nekik szánt helyről.
  3. Öntözés: A bambusz rendkívül vízigényes növény, pláne ültetés után. Ültetés után pár hétig minden nap öntözzük bőségesen, és a legnagyobb hőségben is napi vízellátást igényel. A vízhiány hamar észrevehető a növényen, hiszen levelei elhalnak és lehullanak. Ha ezt tapasztaljuk, azonnal növeljük az öntözés gyakoriságát és a víz mennyiségét.
  4. Metszés: A bambusz régi hajtásait néhány évente el kell távolítani a, főleg, ha sérült vagy sárgul a növény. A friss hajtásokat mindig kezelni kell, különben nagyon gyorsan az egész kertet behálózza a bambusz.
  5. Fényigény: Többfajta kerti bambusz közül is választhatunk, melyeknek igen eltérő fényigényük van. Ám a félárnyékos hely a legtöbb fajta számára elfogadható, így ezzel nem lőhetünk mellé.
  6. Teleltetés: Az idősebb bambuszok már kibírják a magyar teleket, ám a fiatalabb növényekre mindenképp érdemes takarófóliát tenni. A konténerben tartott bambuszokat télre tegyük sötét, száraz, hűvös, de fagypont alá sosem eső helyre.
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.