Forrás: Getty

Balkonláda beültetése: 5 tipp, hogy minél tovább gyönyörködhess a virágokban

A megfelelő időpont

A balkonnövények ültetése során fontos a megfelelő időzítés, hiszen ha túl korán kerülnek ki a szabadba, akkor megfagyhatnak. Ha ezt elkerülnéd, ajánlott megvárnod a fagyosszenteket, hiszen addig bármikor 0 Celsius-fok alá eshet a hőmérő higanyszála.

Balkonládák mérete

Óriási a választék a balkonládák között, nemcsak színben, formában, anyagban, hanem méretben is, így nem könnyű megtalálni az ideális darabot. Az első és legfontosabb amire figyelned kell, a ládák nagysága, hiszen olyat kell választanod, amiben a későbbiekben is elegendő hely jut a gyökereknek. Ez számokban azt jelenti, hogy a szélesség és a magasság legyen minimum 20 cm. A hosszúság attól függ, hogy mennyi virágot szeretnél egymás mellé ültetni.

Vízelvezetés

A legtöbb növény nem viseli jól, ha vízben áll, ugyanis ettől elkezdenek rohadni a gyökereik. Ennek elkerülése érdekében az alábbi két dologra kell figyelned:

  • Sose vegyél olyan balkonládát, aminek az alján nincsenek lyukak, amiken keresztül el tud folyni a víz. Tipp: sok ládánál csak elő vannak készítve ezek a lyukak, amiket otthon egy késsel te magad tudsz kivágni.
  • Szórj a ládába egy vízelvezető réteget, még mielőtt beletennéd a földet. Az alsó lyukakra helyezz egy-egy nagyobb cserépdarabot, majd önts bele például nagyobb kavicsokat.

A virágföld fajtája

Ha az a cél, hogy sokáig gyönyörködj a virágokban, akkor ne csak azok legyenek jó minőségűek, hanem a föld is. Kerüld a nagyon olcsó termékeket, ugyanis azokban nagyobb eséllyel vannak kártevők, továbbá nagy mennyiségben található bennük tőzeg, amiről köztudott, hogy rendkívül környezetkárosító.

Ültetés

Az ültetés során mindig tartsd szem előtt, hogy ne tedd túl közel egymáshoz a virágokat, hiszen a növekedéshez helyre van szükségük. Erre itt a hüvelykujj szabály: minden növény között legyen legalább egy tenyérnyi hely. Ha dús virágokról van szó, akkor két tenyérnyire is szükség lehet.

Tipp: A felfelé növő fajtákat ültesd a balkonláda közepébe, míg az oldalra és lefelé terebélyesedőket helyezd inkább a szélére.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.