A 6 leggyakoribb hiba fűnyíráskor

A 6 leggyakoribb hiba fűnyíráskor

A kertes házban élők életének szerves része a fűnyírás. Annak ellenére, hogy minden héten elő kell venniük a fűnyírót, legtöbben mégis követünk el hibákat. Cikkünkben összegyűjtöttük a leggyakoribbakat, hogy tudd, mire érdemes ügyelned.

Ötletládához ad!

#1 hiba – Fűnyírás rossz időpontban

Ki gondolta volna, de egyáltalán nem mindegy, hogy mikor nyírsz füvet, ugyanis nem lehet se túl hideg, se túl meleg. Ha például 30 Celsius-fok felett végzed ezt a kerti munkát, akkor a fű ki fog száradni. Nyáron ennek elkerülése érdekében csak késő délután vedd elő a fűnyírót, ugyanis ekkor már kicsivel hűvösebb van.

Eső után szintén nem ajánlott a fűnyírás: a lenyírt nedves fű összecsomósodik, eltömíti a fűnyírót és túlterheli azt. De az sem mellékes tény, hogy a fűnyíró kerekei belesüppednek a talajba, így kárt téve a fűszálak gyökereiben.

#2 hiba – Ritka fűnyírás

Rendszeres fűnyírásra szükség van ahhoz, hogy szép és egészséges legyen a gyep. Az természetesen több tényezőtől függ, hogy milyen sűrűn kell levágnod a füvet, így mindig számításba kell venned az időjárást, a fűszálak hosszát és a gyep fajtáját.

#3 hiba – Fű túl rövidre vágása

Inkább sűrűbben nyírd a füvet, minthogy túl rövidre vágd, ugyanis ebben az esetben előbb szárad ki, ami a nyári melegben akár végzetes hiba lehet. Az ideális hossz 3,5-5 cm, de árnyékban legalább 4,5 cm-nek kell lennie.

#4 hiba – Fűszellőztetés hiánya

A fűnyírás után is használhatod a fűszellőztetőt, így a gyep több levegőhöz jut, továbbá jobban magába tudja szívni a tápanyagokat. A fűszellőztetés során arra figyelj, hogy a kések ne menjenek túl mélyre a földbe, hiszen akkor kárt tehetnek a gyökerekben.

#5 hiba – Életlen kések

A fűnyíró kései mindig legyenek élesek, ellenkező esetben nem vágják, sokkal inkább csak tépik a fűszálak végeit, amitől csúnya lesz a végeredmény. Tehát minden évben éleztesd meg a késeket, ideális esetben a téli időszakban, amikor nincs használatban a fűnyíró.

#6 – Túl gyakori fűnyírás

Valóban kárt tehetsz a gyepben, ha túl sűrűn vágod, ugyanis így lerövidíted a regenerációs időt. A fű nem tudja kipihenni magát, és nem is fog szépen nőni. Az a legjobb, ha hetente egyszer vágod le.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Gyerek Készíts aranyos húsvéti nyuszikat papírból

A húsvéti előkészületek során ne csak a tojásfestésre szánj időt, hiszen számos más dekorációt is készíthetsz – akár a gyerekekkel együtt is.

Tipp Vegyszermentes fehérítés: főzd ragyogóan fehérre a zoknidat!

Igen, jól olvastad, arra bíztatunk, hogy főzd meg zoknidat. A vegyszermentes fehérítésre egyre több hatásos módszer létezik, mi pedig mindet imádjuk, még akkor is, ha olyan nem mindennapi praktikákat igényelnek, mint a „zokni főzés”. Nézzük is, hogyan működik ez.

Stílus Húsvéti koszorúk az ajtóra és az ünnepi asztalra

Karácsony után ismét egy olyan ünnep jön, amikor díszbe öltöztetheted az otthonod. A húsvét középpontjában természetesen a tojások állnak, de azért ne feledkezz meg az ajtóra vagy akár az asztalra tehető koszorúkról sem. Cikkünkben összegyűjtöttünk pár koszorút, melyek biztosan inspirálóan hatnak rád.

Felújítás Pedig esélytelennek tűnt – Egy kifejezetten rossz adottságú 48 nm-es lakás újjászületése

Amikor egy nagyon rossz alaprajzú, sötét, előnytelen adottságokkal megáldott lakásból kell egy szerethető életteret kialakítanod – ez ám a kihívás. Vasziljevics Erika, a My Craft 2016 Kft. alapítója és csapata viszont épp az ilyen kihívások szakértője.

Tipp Zsíros foltok eltávolítása a konyhaszekrényről – Egy csodaszer, ami a segítségedre lesz

A konyhában elkerülhetetlenek az utálatos, makacs zsíros foltok, ezért a megelőzés helyett sokkal hasznosabb, ha van egy biztos módszered az eltávolításukra. Míg általában elég csak lefújni a konyhaszekrényt erős zsíroldóval, ez sajnos nem járható út fa felületek esetén. Azonban aggodalomra semmi ok, mindenre van egy csodaszer!

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin