A 6 leggyakoribb hiba fűnyíráskor

A 6 leggyakoribb hiba fűnyíráskor

A kertes házban élők életének szerves része a fűnyírás. Annak ellenére, hogy minden héten elő kell venniük a fűnyírót, legtöbben mégis követünk el hibákat. Cikkünkben összegyűjtöttük a leggyakoribbakat, hogy tudd, mire érdemes ügyelned.

Ötletládához ad!

#1 hiba – Fűnyírás rossz időpontban

Ki gondolta volna, de egyáltalán nem mindegy, hogy mikor nyírsz füvet, ugyanis nem lehet se túl hideg, se túl meleg. Ha például 30 Celsius-fok felett végzed ezt a kerti munkát, akkor a fű ki fog száradni. Nyáron ennek elkerülése érdekében csak késő délután vedd elő a fűnyírót, ugyanis ekkor már kicsivel hűvösebb van.

Eső után szintén nem ajánlott a fűnyírás: a lenyírt nedves fű összecsomósodik, eltömíti a fűnyírót és túlterheli azt. De az sem mellékes tény, hogy a fűnyíró kerekei belesüppednek a talajba, így kárt téve a fűszálak gyökereiben.

#2 hiba – Ritka fűnyírás

Rendszeres fűnyírásra szükség van ahhoz, hogy szép és egészséges legyen a gyep. Az természetesen több tényezőtől függ, hogy milyen sűrűn kell levágnod a füvet, így mindig számításba kell venned az időjárást, a fűszálak hosszát és a gyep fajtáját.

#3 hiba – Fű túl rövidre vágása

Inkább sűrűbben nyírd a füvet, minthogy túl rövidre vágd, ugyanis ebben az esetben előbb szárad ki, ami a nyári melegben akár végzetes hiba lehet. Az ideális hossz 3,5-5 cm, de árnyékban legalább 4,5 cm-nek kell lennie.

#4 hiba – Fűszellőztetés hiánya

A fűnyírás után is használhatod a fűszellőztetőt, így a gyep több levegőhöz jut, továbbá jobban magába tudja szívni a tápanyagokat. A fűszellőztetés során arra figyelj, hogy a kések ne menjenek túl mélyre a földbe, hiszen akkor kárt tehetnek a gyökerekben.

#5 hiba – Életlen kések

A fűnyíró kései mindig legyenek élesek, ellenkező esetben nem vágják, sokkal inkább csak tépik a fűszálak végeit, amitől csúnya lesz a végeredmény. Tehát minden évben éleztesd meg a késeket, ideális esetben a téli időszakban, amikor nincs használatban a fűnyíró.

#6 – Túl gyakori fűnyírás

Valóban kárt tehetsz a gyepben, ha túl sűrűn vágod, ugyanis így lerövidíted a regenerációs időt. A fű nem tudja kipihenni magát, és nem is fog szépen nőni. Az a legjobb, ha hetente egyszer vágod le.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció Add át magad a karácsonyi hangulatnak! 3 nagyszerű ajándékötlet, amivel garantáltan örömet szerzel

Már fenyőillatban úszik a lakás, sorra gyújtjuk meg a gyertyákat az adventi koszorún, és igyekszünk minél előbb elintézni, helyre tenni és rendbe rakni mindent, no meg persze mihamarabb beszerezni mindenkinek a lehető legjobb ajándékot. De közben arra is kell figyelnünk, hogy a karácsony meghittsége ne vesszen el a teendők rengetegében.

Otthon Tokár Tamás és Kovács Dorottya otthonában jártunk

A házkeresés egyik alapfeltétele volt Tamáséknál, hogy megoldható legyen egy-egy külön „irodahelyiség” kialakítása, ahol egymástól elszeparáltan tudnak dolgozni. Szerencsére a kiszemelt háznak a földszintjén adott volt ennek a lehetősége, így a saját ízlésüknek és érdeklődési körüknek megfelelő birodalmat tudtak létrehozni.

Tipp Karácsony számokban – Mennyit spórolhatunk, ha kevesebbet kapcsoljuk be a fényfüzéreket?

A karácsonyi hangulathoz nagyban hozzátartoznak az égősorok, fénydekorok és különböző világító figurák az ablakban. Amerikában egyenesen versenyeznek az emberek, hogy kinek van pompásabban kivilágítva a háza. Azt gondolhatjuk, hogy ezek sok áramot fogyasztanak az ünnepi időszakban – ezzel együtt ezen lehet igazán spórolni. De nézzük, hogy ez mennyire igaz.

Stílus #vegyélhazait – És tedd varázslatossá azzal a karácsonyt II.

És akkor a célegyenesben még egy csokorra való dekorációs és ajándék ötlet – természetesen ezúttal is csak és kizárólag hazai alkotók munkáiból válogatva.

Tipp A karácsonyi ajándékozási etikett 5 legfontosabb szabálya – Ezeket a hibákat NE kövesd el!

Az ajándékvásárlási időszak kellős közepén járunk, ilyenkor sosem árt feleleveníteni egy kicsit az ajándékozási etikettet. Ezeknek az iránymutatásoknak az a célja, hogy az ajándékozott és az ajándékozó se érezze magát kényelmetlenül, hanem valós öröm legyen a meglepetés.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin