Forrás: Getty

A 6 leggyakoribb hiba fűnyíráskor

#1 hiba – Fűnyírás rossz időpontban

Ki gondolta volna, de egyáltalán nem mindegy, hogy mikor nyírsz füvet, ugyanis nem lehet se túl hideg, se túl meleg. Ha például 30 Celsius-fok felett végzed ezt a kerti munkát, akkor a fű ki fog száradni. Nyáron ennek elkerülése érdekében csak késő délután vedd elő a fűnyírót, ugyanis ekkor már kicsivel hűvösebb van.

Eső után szintén nem ajánlott a fűnyírás: a lenyírt nedves fű összecsomósodik, eltömíti a fűnyírót és túlterheli azt. De az sem mellékes tény, hogy a fűnyíró kerekei belesüppednek a talajba, így kárt téve a fűszálak gyökereiben.

#2 hiba – Ritka fűnyírás

Rendszeres fűnyírásra szükség van ahhoz, hogy szép és egészséges legyen a gyep. Az természetesen több tényezőtől függ, hogy milyen sűrűn kell levágnod a füvet, így mindig számításba kell venned az időjárást, a fűszálak hosszát és a gyep fajtáját.

#3 hiba – Fű túl rövidre vágása

Inkább sűrűbben nyírd a füvet, minthogy túl rövidre vágd, ugyanis ebben az esetben előbb szárad ki, ami a nyári melegben akár végzetes hiba lehet. Az ideális hossz 3,5-5 cm, de árnyékban legalább 4,5 cm-nek kell lennie.

#4 hiba – Fűszellőztetés hiánya

A fűnyírás után is használhatod a fűszellőztetőt, így a gyep több levegőhöz jut, továbbá jobban magába tudja szívni a tápanyagokat. A fűszellőztetés során arra figyelj, hogy a kések ne menjenek túl mélyre a földbe, hiszen akkor kárt tehetnek a gyökerekben.

#5 hiba – Életlen kések

A fűnyíró kései mindig legyenek élesek, ellenkező esetben nem vágják, sokkal inkább csak tépik a fűszálak végeit, amitől csúnya lesz a végeredmény. Tehát minden évben éleztesd meg a késeket, ideális esetben a téli időszakban, amikor nincs használatban a fűnyíró.

#6 – Túl gyakori fűnyírás

Valóban kárt tehetsz a gyepben, ha túl sűrűn vágod, ugyanis így lerövidíted a regenerációs időt. A fű nem tudja kipihenni magát, és nem is fog szépen nőni. Az a legjobb, ha hetente egyszer vágod le.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.