A 6 leggyakoribb hiba fűnyíráskor

A 6 leggyakoribb hiba fűnyíráskor

A kertes házban élők életének szerves része a fűnyírás. Annak ellenére, hogy minden héten elő kell venniük a fűnyírót, legtöbben mégis követünk el hibákat. Cikkünkben összegyűjtöttük a leggyakoribbakat, hogy tudd, mire érdemes ügyelned.

Ötletládához ad!

#1 hiba – Fűnyírás rossz időpontban

Ki gondolta volna, de egyáltalán nem mindegy, hogy mikor nyírsz füvet, ugyanis nem lehet se túl hideg, se túl meleg. Ha például 30 Celsius-fok felett végzed ezt a kerti munkát, akkor a fű ki fog száradni. Nyáron ennek elkerülése érdekében csak késő délután vedd elő a fűnyírót, ugyanis ekkor már kicsivel hűvösebb van.

Eső után szintén nem ajánlott a fűnyírás: a lenyírt nedves fű összecsomósodik, eltömíti a fűnyírót és túlterheli azt. De az sem mellékes tény, hogy a fűnyíró kerekei belesüppednek a talajba, így kárt téve a fűszálak gyökereiben.

#2 hiba – Ritka fűnyírás

Rendszeres fűnyírásra szükség van ahhoz, hogy szép és egészséges legyen a gyep. Az természetesen több tényezőtől függ, hogy milyen sűrűn kell levágnod a füvet, így mindig számításba kell venned az időjárást, a fűszálak hosszát és a gyep fajtáját.

#3 hiba – Fű túl rövidre vágása

Inkább sűrűbben nyírd a füvet, minthogy túl rövidre vágd, ugyanis ebben az esetben előbb szárad ki, ami a nyári melegben akár végzetes hiba lehet. Az ideális hossz 3,5-5 cm, de árnyékban legalább 4,5 cm-nek kell lennie.

#4 hiba – Fűszellőztetés hiánya

A fűnyírás után is használhatod a fűszellőztetőt, így a gyep több levegőhöz jut, továbbá jobban magába tudja szívni a tápanyagokat. A fűszellőztetés során arra figyelj, hogy a kések ne menjenek túl mélyre a földbe, hiszen akkor kárt tehetnek a gyökerekben.

#5 hiba – Életlen kések

A fűnyíró kései mindig legyenek élesek, ellenkező esetben nem vágják, sokkal inkább csak tépik a fűszálak végeit, amitől csúnya lesz a végeredmény. Tehát minden évben éleztesd meg a késeket, ideális esetben a téli időszakban, amikor nincs használatban a fűnyíró.

#6 – Túl gyakori fűnyírás

Valóban kárt tehetsz a gyepben, ha túl sűrűn vágod, ugyanis így lerövidíted a regenerációs időt. A fű nem tudja kipihenni magát, és nem is fog szépen nőni. Az a legjobb, ha hetente egyszer vágod le.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Tipp Itt a csere ideje! Íme 4 jel, hogy fel kell frissítened az étkészleted

Már jó ideje fontolgatod egy új étkészlet beszerzését, de eddig nem szántad rá magad? Összeszedtük azokat a jeleket, amikor már nem érdemes tovább halogatnod.

Tipp Tolóajtó kisokos – Ezekből az anyagokból és típusokból választhatunk

A tolóajtók népszerűsége még mindig jócskán elmarad a hagyományos ajtóktól, pedig legalább olyan jók, ha nem jobbak. A cikkünkben található tolóajtó kisokos segítségével megismerheted a leggyakoribb típusokat és anyagokat.

Kert Kertfelújítás: ezekből a kerttípusokból válogathatsz

A kert felújítása időről időre visszatérő feladat, hiszen változnak a trendek, változhat az élethelyzetünk, de az is lehet, hogy csak valami újra vágyunk. A kertfelújítás tökéletes alkalom arra, hogy újragondoljuk, milyen módon szolgálhatná ki az igényeink a legjobban a privát zöld övezetünk.

Stílus Organikus lakberendezés – Vissza a természethez!

Manapság sokat lehet hallani azt a kifejezést, hogy organikus lakberendezés. De mit is jelent ez? Nem mást, mint a természet hangsúlyba helyezését a lakáson belül. Ezt el tudjuk érni színekkel, anyagokkal, textúrákkal. Ha érdekel, hogy lehet organikusan berendezett a te otthonod is, csak görgess lejjebb.

Otthon DejaVu ház – Egy káprázatos balatoni búvóhely

Újabb kincsre bukkantunk! Ezúttal Szentantalfára utazunk, tartsatok velünk.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin