A 6 leggyakoribb hiba fűnyíráskor

A 6 leggyakoribb hiba fűnyíráskor

A kertes házban élők életének szerves része a fűnyírás. Annak ellenére, hogy minden héten elő kell venniük a fűnyírót, legtöbben mégis követünk el hibákat. Cikkünkben összegyűjtöttük a leggyakoribbakat, hogy tudd, mire érdemes ügyelned.

Ötletládához ad!

#1 hiba – Fűnyírás rossz időpontban

Ki gondolta volna, de egyáltalán nem mindegy, hogy mikor nyírsz füvet, ugyanis nem lehet se túl hideg, se túl meleg. Ha például 30 Celsius-fok felett végzed ezt a kerti munkát, akkor a fű ki fog száradni. Nyáron ennek elkerülése érdekében csak késő délután vedd elő a fűnyírót, ugyanis ekkor már kicsivel hűvösebb van.

Eső után szintén nem ajánlott a fűnyírás: a lenyírt nedves fű összecsomósodik, eltömíti a fűnyírót és túlterheli azt. De az sem mellékes tény, hogy a fűnyíró kerekei belesüppednek a talajba, így kárt téve a fűszálak gyökereiben.

#2 hiba – Ritka fűnyírás

Rendszeres fűnyírásra szükség van ahhoz, hogy szép és egészséges legyen a gyep. Az természetesen több tényezőtől függ, hogy milyen sűrűn kell levágnod a füvet, így mindig számításba kell venned az időjárást, a fűszálak hosszát és a gyep fajtáját.

#3 hiba – Fű túl rövidre vágása

Inkább sűrűbben nyírd a füvet, minthogy túl rövidre vágd, ugyanis ebben az esetben előbb szárad ki, ami a nyári melegben akár végzetes hiba lehet. Az ideális hossz 3,5-5 cm, de árnyékban legalább 4,5 cm-nek kell lennie.

#4 hiba – Fűszellőztetés hiánya

A fűnyírás után is használhatod a fűszellőztetőt, így a gyep több levegőhöz jut, továbbá jobban magába tudja szívni a tápanyagokat. A fűszellőztetés során arra figyelj, hogy a kések ne menjenek túl mélyre a földbe, hiszen akkor kárt tehetnek a gyökerekben.

#5 hiba – Életlen kések

A fűnyíró kései mindig legyenek élesek, ellenkező esetben nem vágják, sokkal inkább csak tépik a fűszálak végeit, amitől csúnya lesz a végeredmény. Tehát minden évben éleztesd meg a késeket, ideális esetben a téli időszakban, amikor nincs használatban a fűnyíró.

#6 – Túl gyakori fűnyírás

Valóban kárt tehetsz a gyepben, ha túl sűrűn vágod, ugyanis így lerövidíted a regenerációs időt. A fű nem tudja kipihenni magát, és nem is fog szépen nőni. Az a legjobb, ha hetente egyszer vágod le.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Tipp Nézzük, mit kell 60 Celsius-fokon mosni – és mit TILOS

Fehérnemű, törlőrongy, ágynemű – ezeket a textíliákat a legtöbben 60 Celsus-fokon mossák. Erre vajon tényleg szükség van?

Tipp A robotporszívó előnyei és hátrányai – Megéri beruházni rá?

A robotporszívók már nem számítanak kuriózumnak, szerencsére egyre elérhetőbb áron kínálják őket. Sőt, egyre többet tudnak, pontosabbak és megbízhatóbbak. Ám még így is szól ellenük jó pár érv, hiszen gondolkozni (még) nem tudnak. Elhoztuk a legnyomósabb érveket, melyek garantáltan segítenek meghozni az okos döntést.

Felújítás 12 év kitartó munkájának gyümölcse: egy roppant ízléses kádár-kocka, ami még szaunát is kapott

Egy tucat esztendő - soknak tűnik, igaz? De sokkal kevesebbnek érződik, ha az ember közben a saját otthonát építgeti, szépítgeti. Zoltánék története még 2009-ben kezdődött, ennyi esztendő alatt jutottak el oda, hogy azt mondják: elégedettek az otthonukkal.

Tipp Felvettek az egyetemre? Így rendezd be praktikusan az albérletet

Amikor egyetemre vagy főiskolára készülsz, a legtöbb esetben költözésre is sor kerül. Annak érdekében, hogy otthonosan érezd magad az albérletben, leendő szobádat be kell rendezned a saját stílusodban. Mindezt úgy, hogy a végeredmény praktikus és költséghatékony is legyen. Erre hoztunk pár szuper tippet!

Gyerek Mindjárt becsengetnek 2. – Milyen az ideális tanulószoba egy tinédzsernek?

A gyerekszobának a gyerekkel együtt kell felnőnie, így amikor tinédzser korba lép a gyermek, a tanulósaroknak is meg kell újulni. Milyen az ideális tanulószoba egy tinédzsernek? Nézzük.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin