Forrás: Getty

6 kellemes illat, ami távol tartja a rovarokat

1. Citrusfélék illata

A citrom, a narancs és a grapefruit illata nemcsak frissítően hat a nagy melegben, hanem a rovaroktól is segít megszabadulni. A citrom például közismert az erőteljes szúnyogtaszító hatásáról. A természetes illóolajok párologtatásán kívül akár citrusos illatgyertyákban, mécsesekben vagy kerti fáklyákban is gondolkodhatsz. Kerti összejövetelek alkalmával a kint hagyott narancshéj ugyancsak sokat segít, mint ahogy az okosan elhelyezett citronellabokrok is.

2. Levendula

Újabb bizonyíték arra, hogy a rovatok ízlése nem éppen kifinomult: taszítja őket a levendula kellemes illata, ami ezáltal páratlanul kellemessé teheti a nyári estéket. A levendula ugyanis olyan erőteljes illatot áraszt, ami elfedi a többi – a rovarok számára esetleg kívánatos – növényekét is.

3. Szantálfa

Nemcsak parfüm-alapanyagnak vagy füstölőnek kiváló a szantálfa, ami számos kártevőt távol tart, legyen szó ruha- vagy élelmiszermolyról, egérről vagy akár csótányról. A szantálfa ugyanúgy használható például molyok ellen, mint a levendula: permetként vagy kis zacskókba varrva.

6 kellemes illat, ami távol tartja a rovarokat
Forrás: Getty

4. Borsmenta

A borsmentát utálják többek között a molyok, a gyümölcslegyek, a százlábúak, a szúnyogok, sőt még a pókok is. A vízben oldott borsmentaolaj szétpermetezése sokat segít ellenük, mint ahogy a borsmenta ültetése is a teraszra vagy a kertbe.

5. Eukaliptusz

Ugyancsak a csótányok, az élelmiszermolyok, a szúnyogok és a gyümölcslegyek ellenszere. Vizes oldatának használatán kívül a vázában tárolt friss vagy szárított eukaliptuszt is bevetheted – akár a konyhában, akár a fürdőszobában, ahol a kellemetlen szagok ellen is segít.

6. Fűszernövények

A bazsalikom, a kakukkfű és a rozmaring nem csupán a konyhakerted dísze lehet, hanem a rovarok ellen is hatékony. Ezek mindegyike azon illatok közé tartozik, amiket például a hangyák is utálnak. Kisebb cserépben vagy nagyobb bokrok formájában is nevelheted őket.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.