Forrás: Getty

4 szuper tipp, hogy gyönyörű legyen a kerted

1. Használj színeket és virágokat a kert életre keltéséhez

Nincs is szebb egy olyan udvarnál, amiben sok a virág és a szín, hiszen ezek élettel töltik meg a környezetet. Természetesen vannak előnyösebb és kevésbé előnyös árnyalatok, de ha a megfelelő színeket kombinálod, meleg és barátságos hangulatot fog árasztani a kerted. Ha ez a célod, akkor sárgát, narancssárgát és piros árnyalatokat használj. Az olyan ridegebb színek, mint a kék, a zöld és a lila, a nyugalom és a relaxáció érzését keltik.

Természetesen a virágoknak is kiemelt szerepük van ebben. Ezért rózsából, petúniából és muskátliból nem lehet elég, mellettük a hortenzia, a leander és a kefevirág is jó választásnak bizonyul, ugyanis ezek szép kontrasztot képeznek az előbbiekkel.

2. Gondozd a gyepet

Egy kert nem lehet szép, ha ki van száradva a fű. Ahhoz, hogy ezt elkerüld, az egyik legfontosabb teendő, hogy évente egyszer mulcsozd. Azaz a fűnyírás során levágott füvet, amit a fűnyíró többszörösen felaprít, egyszerűen hagyj a lenyírt területen. Ezáltal javítod a talaj minőségét, véded azt az időjárási körülményektől, és a vízmegkötő képességét is erősíted, továbbá ezzel megakadályozod, hogy gaz lepje el a gyepet.

A trágyázás szintén fontos része a fű gondozásának. A megfelelő trágya kiválasztása során mindig tarsd szem előtt, hogy milyen a gyep fajtája, és ennek megfelelő trágyát használj. Ehhez mindig figyeld annak a nitrogén, foszfor és kálium tartalmát.

3. Használj dekorációt

Egy kert attól lesz még szebb és élettel telibb, ha dekorációt is helyezel el benne. Választhatsz széljátékot, kerti törpéket, lámpásokat, napernyőt, de akár napelemes fényfüzéreket is. De természetesen szobrokkal, egy kis asztallal, kerti kúttal, különféle bútordarabokkal, egy kis tavacskával is szépítheted a kertet.

4. Gondozd a növényeket

A kertedet sosem fogod szépnek találni, ha elszáradnak benne a virágok. Épp ezért kell nagy hangsúlyt fektetned ezek gondozására. A meleg hónapokban fokozottan figyelj a locsolásukra, de kerüld a túlöntözést. Ahogy az is fontos, hogy jó minőségű virágföldbe ültesd őket, és bizonyos időközönként adj nekik tápoldatot.

Amikor már kezd hűvösebb lenni az idő, akkor a legtöbb virágnak kevesebb vízre és trágyára van szüksége. Bizonyos fajtáknál ilyenkor le kell vágnod a barna és elhervadt leveleket. Amennyiben szükséges, találnod kell nekik egy védett helyet, ahol át tudják vészelni a téli hónapokat, hogy tavasszal ismét tündököljenek.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.