Kemence-praktikák

Kemence-praktikák

A kemencében sütés ismét reneszánszát éli. Egyre több nyári konyha praktikus kiegészítője a kemence, amelynek használata első próbálkozásra nem is olyan egyszerű. Cikkünkben megosztjuk a siker titkait, sőt még egy bevált pizza receptjét is.

Ötletládához ad!

Készítsd elő a tüzet!

Kemencés pizza

Hozzávalók:

  • 17 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 1 dl langyos víz
  • 1 doboz hámozott paradicsom
  • só, bors, olívaolaj
  • fokhagyma,
  • bazsalikom, kakukkfű
  • reszelt mozarella

Elkészítés:

Az élesztőt a langyos vízben kevés cukorral keverd el, majd add hozzá a liszthez. Adj hozzá kb. 5 g sót, 3-4 evőkanálnyi olívaolajat. A masszát robotgéppel alaposan keverd el, dagaszd néhány percig. A tészta ne legyen túl kemény, de ne is ragadjon. Lisztezett deszkán nyújtsd ki, majd olívaolajjal kikent kb. 35 cm átmérőjű pizzasütő tepsibe borítsd bele úgy, hogy a tészta a tepsi felső széléig érjen.

Paradicsomszósz:

Amíg kel a tészta, készítsd el a paradicsomszószt. Kb. fél doboz hámozott, darabolt paradicsomkonzervet öntsd üvegedénybe, aprítsd össze a paradicsomokat, sózd, borsozd ízlés szerint. Préselj 1-2 gerezd fokhagymát, keverd el a szószban a csipetnyi szárított bazsalikommal és kakukkfűvel együtt, majd adj hozzá 2-3 evőkanálnyi olívaolajat is. Keverd el alaposan, majd kend meg vele a pizzatésztát.

A feltét:

Pizzádra feltétet ízlés szerint készíthetsz. Karikázhatsz vékonyan a tésztára szalámit, gombát, paradicsomot, padlizsánt, tehetsz rá sonkát, brokkolit, avokádót, akár többfélét is egyszerre.

Tedd a kemencébe a pizzát kb. 8-10 percre, majd vedd ki és szórd meg alaposan reszelt mozarellával. Tedd vissza a kemencébe még néhány percig, amíg a sajt megpirul a tetején.

A sütés legfontosabb összetevője a megfelelő hőmérsékletre felfűtött tűztér. A kemencében mindig száraz fahasábokat használj. A nedves fa amellett, hogy rosszul ég, kormoz. A korom lerakódik a kéményben, szennyezi a környezetet, és ronthatja kemencéd élettartamát. A fát papírral a legegyszerűbben meggyújtani. Tüzed függhet az időjárástól, párás, nedves időben nehezebben gyullad meg a fa, mint nyári száraz napsütésben.

Fokozatosan

Néhány vékonyabb fával a kemence szájánál gyújtsd meg a tüzet, majd amikor kellően ég, tehetsz rá vastagabb darabokat is, egyelőre csak annyit, amennyit vaslapáttal óvatosan a kemence hátsó felébe, félkör alakban betolhatsz. Fontos, hogy a kemencét fokozatosan fűtsd fel, soha ne hirtelen, ez esetben fala könnyen megrepedhet. Ahhoz, hogy elérd a sütéshez megfelelő hőmérsékletet, két-három órán át fűtsd a kemencét. A falak nagyjából ennyi idő megfelelően átmelegszenek.

Milyen meleg legyen?

Az ételek általában más és más hőmérsékleten sülnek meg kemencédben. A kenyér és pizzafélék, a pogácsa ideális sütési hőfoka kb. 230 fok. Húsokat, rakott ételeket alacsonyabb hőmérsékleten, kb. 180 fokon, hosszabb ideig érdemes sütni, így nem ég meg a szélük, és puhára, ropogósra sülnek.

Próbálkozz szorgosan!

Az ideális hőmérséklet eléréséhez hasznos segítség a kifejezetten a kemencékhez használható hőmérő. A sütés megkezdésekor inkább parázs, mintsem lobogó tűz égjen a tűztérben. A félkör alakba tolt parázs közelébe helyezd az edényt, a sütőtálat. A legalkalmasabb edények öntöttvasból készülnek. Az edényt a sütési idő felénél célszerű megfordítani, hiszen a külső felét kevesebb hő éri. A sütési időt több próbálkozással tudod a legegyszerűbben kitapasztalni, hiszen az a tűztér méretétől, a kemence falának vastagságától és típusától is függhet.

Karbantartás

Ahhoz, hogy kemencédet hosszú ideig használhasd, minden egyes sütés után érdemes kisöpörni belőle a megmaradt parazsat. Tisztításra vizet ne használj, ugyanakkor évente egyszer szakemberrel tisztíttasd meg a kéményt az esetleges koromlerakódástól. n

thumbnail
thumbnail
thumbnail
thumbnail
Kemence-praktikák
Ma már sok nyári konyha része a kemence
Kemence-praktikák
Jó étel a kemencés pizza
Kemence-praktikák
A speciális hőmérő megkönnyíti a dolgodat
Kemence-praktikák
Ilyen finomságokat süthetsz

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Tipp Tarts rendet az ékszerek között – Ezekkel a rendezőkkel nem lesz nehéz

Mindenki fiókjában ott vannak azok a kedvenc ékszerek, melyektől igazán jól érzi magát a bőrében. Tartsd őket rendben, hogy könnyen kéznél legyenek mindig!

Otthon Követendő modell – Megosztani ér!

Ingatlanbefektetések tekintetében Nyári Atilla szokatlan, de övedelmező modellt követ. Megvesz Budapest belvárosában egy kisebb lakást, azt megosztja, így hoz az üzlet jóval nagyobb megtérülést annál, mintha a lakást egyben adná ki.

Otthon A tökéletes minimalista otthon – Minden pontja hibátlan

A tökéletes minimalista otthon titka egyszerű: jó ízlés és megfontoltság. Ha ellesnéd a nagyok titkait, less be galériánkba.

Tipp 4 hasznos tipp, ha otthoni festés előtt állsz – Ezeket fogadd meg!

Egy jól időzített festés igazi felüdülést jelenthet az otthonodnak és a lelkednek egyaránt. Érdemes azonban bizonyos szempontokat szem előtt tartanod, mielőtt belevágsz.

Tipp 5 tipp a makulátlan mosogatógép érdekében – Így mindig működni fog

Háztartásod eszközeit nem árt tisztán és karbantartani, hogy hosszútávon szolgálhassanak téged. Ma a mosogatógéppel kapcsolatban segítünk tisztán látni.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin