Nagyon fontos a megfelelő tűztér

Kemence-praktikák

Készítsd elő a tüzet!

Kemencés pizza

Hozzávalók:

  • 17 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 1 dl langyos víz
  • 1 doboz hámozott paradicsom
  • só, bors, olívaolaj
  • fokhagyma,
  • bazsalikom, kakukkfű
  • reszelt mozarella

Elkészítés:

Az élesztőt a langyos vízben kevés cukorral keverd el, majd add hozzá a liszthez. Adj hozzá kb. 5 g sót, 3-4 evőkanálnyi olívaolajat. A masszát robotgéppel alaposan keverd el, dagaszd néhány percig. A tészta ne legyen túl kemény, de ne is ragadjon. Lisztezett deszkán nyújtsd ki, majd olívaolajjal kikent kb. 35 cm átmérőjű pizzasütő tepsibe borítsd bele úgy, hogy a tészta a tepsi felső széléig érjen.

Paradicsomszósz:

Amíg kel a tészta, készítsd el a paradicsomszószt. Kb. fél doboz hámozott, darabolt paradicsomkonzervet öntsd üvegedénybe, aprítsd össze a paradicsomokat, sózd, borsozd ízlés szerint. Préselj 1-2 gerezd fokhagymát, keverd el a szószban a csipetnyi szárított bazsalikommal és kakukkfűvel együtt, majd adj hozzá 2-3 evőkanálnyi olívaolajat is. Keverd el alaposan, majd kend meg vele a pizzatésztát.

A feltét:

Pizzádra feltétet ízlés szerint készíthetsz. Karikázhatsz vékonyan a tésztára szalámit, gombát, paradicsomot, padlizsánt, tehetsz rá sonkát, brokkolit, avokádót, akár többfélét is egyszerre.

Tedd a kemencébe a pizzát kb. 8-10 percre, majd vedd ki és szórd meg alaposan reszelt mozarellával. Tedd vissza a kemencébe még néhány percig, amíg a sajt megpirul a tetején.

A sütés legfontosabb összetevője a megfelelő hőmérsékletre felfűtött tűztér. A kemencében mindig száraz fahasábokat használj. A nedves fa amellett, hogy rosszul ég, kormoz. A korom lerakódik a kéményben, szennyezi a környezetet, és ronthatja kemencéd élettartamát. A fát papírral a legegyszerűbben meggyújtani. Tüzed függhet az időjárástól, párás, nedves időben nehezebben gyullad meg a fa, mint nyári száraz napsütésben.

Fokozatosan

Néhány vékonyabb fával a kemence szájánál gyújtsd meg a tüzet, majd amikor kellően ég, tehetsz rá vastagabb darabokat is, egyelőre csak annyit, amennyit vaslapáttal óvatosan a kemence hátsó felébe, félkör alakban betolhatsz. Fontos, hogy a kemencét fokozatosan fűtsd fel, soha ne hirtelen, ez esetben fala könnyen megrepedhet. Ahhoz, hogy elérd a sütéshez megfelelő hőmérsékletet, két-három órán át fűtsd a kemencét. A falak nagyjából ennyi idő megfelelően átmelegszenek.

Milyen meleg legyen?

Az ételek általában más és más hőmérsékleten sülnek meg kemencédben. A kenyér és pizzafélék, a pogácsa ideális sütési hőfoka kb. 230 fok. Húsokat, rakott ételeket alacsonyabb hőmérsékleten, kb. 180 fokon, hosszabb ideig érdemes sütni, így nem ég meg a szélük, és puhára, ropogósra sülnek.

Próbálkozz szorgosan!

Az ideális hőmérséklet eléréséhez hasznos segítség a kifejezetten a kemencékhez használható hőmérő. A sütés megkezdésekor inkább parázs, mintsem lobogó tűz égjen a tűztérben. A félkör alakba tolt parázs közelébe helyezd az edényt, a sütőtálat. A legalkalmasabb edények öntöttvasból készülnek. Az edényt a sütési idő felénél célszerű megfordítani, hiszen a külső felét kevesebb hő éri. A sütési időt több próbálkozással tudod a legegyszerűbben kitapasztalni, hiszen az a tűztér méretétől, a kemence falának vastagságától és típusától is függhet.

Karbantartás

Ahhoz, hogy kemencédet hosszú ideig használhasd, minden egyes sütés után érdemes kisöpörni belőle a megmaradt parazsat. Tisztításra vizet ne használj, ugyanakkor évente egyszer szakemberrel tisztíttasd meg a kéményt az esetleges koromlerakódástól. n

thumbnail
thumbnail
thumbnail
thumbnail
Kemence-praktikák
Ma már sok nyári konyha része a kemence
Kemence-praktikák
Jó étel a kemencés pizza
Kemence-praktikák
A speciális hőmérő megkönnyíti a dolgodat
Kemence-praktikák
Ilyen finomságokat süthetsz
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.