Ha áram van, minden van – Interjú Hellinger Richárd villanyszerelővel!

Ha áram van, minden van – Interjú Hellinger Richárd villanyszerelővel!

Ezúttal az otthonok elektromos tervezéséről kérdezünk egy, a házépítéseknél fontos szakembert. Hellinger Richárd villanyszerelővel rezsicsökkentésről, energiatakarékos módszerekről és az intelligens otthonról beszélgettünk.

Ötletládához ad!

Névjegy

Hellinger Richárd, 37 éves villanyszerelő

  • A szakmai alapokat egy ismerős villanyszerelőtől sajátította el még gyerekként, akit gyakran kísért el dolgozni. Később az alaptudását iskolai körülmények között erősítette meg.
  • Hobbi: horgászat

– Az elektromos tervezés fogalma mennyire ismert a lakosság körében?

– Kevesen tudják, hogy mennyire fontos az előzetes tervezés és milyen lényeges, hogy a villanyszerelő időben kapcsolódjon be a munkába. Lakásátalakításoknál már a tervezési szakaszban be kell lépnem, új építések esetén pedig a villanyszerelő az első, aki megjelenik az építkezésen. Az ideiglenes mérőhelyet – ami nem más, mint egy szabadtéri egység konnektorokkal, mérőórákkal – nekünk, villanyszerelőknek kell kialakítanunk. Ehhez az ideiglenes állomáshoz csatlakozva indulhat a munka.

– A tervezésnél mennyire felkészültek az átalakítás előtt állók?

– Az elképzelések az első találkozásunkkor még meglehetősen szimplák. Azt nagyjából tudják, hová szeretnének kapcsolót és konnektort, illetve hová kerül majd a tévé. Az első konzultáción derítem fel a valós igényeket úgy, hogy vázolom a további lehetőségeket és a kényelmi szolgáltatásokat. Megtudom, szeretnének-e modern világítástechnikát, álmennyezetet rejtett világítással, süllyesztett lámpákkal. A megrendelők ezekre általában nem gondolnak. Miután ismertetem a lehetőségeket, végigmegyünk a lakás helyiségein, átbeszéljük a berendezést és az ott használandó, árammal működő tárgyakat. Ezután tervezem, illetve csinálom meg a gyakorlatban az elektromos rendszert.

– Ez az ideális helyzet, de mi van akkor, ha a felújítás után fordulnak önhöz?

– Az a problémásabb eset, pláne, ha elvonultak a szakemberek, és a lakás le van burkolva, ki van festve. Ilyenkor derülnek ki a bajok, például, hogy elöregedett a falakban az elektromos vezeték. Persze ez nem nekem, hanem a megrendelőnek baj, de ha hozzájárul ahhoz, hogy szétverjem a falat a vezetékek cseréjéhez, szemrebbenés nélkül megteszem. Ezzel együtt szívesebben szakértek a felújítás elején.

– Mikor van szükség elektromos vezetékek cseréjére a falban?

– A vezeték anyaga, keresztmetszete és kora egyaránt fontos. A panelben 25–40 év alatt öregednek el az alumíniumvezetékek. A rézvezetőknek – ezek kerültek a ’80-as, ’90-es években épült lakásokba – már magasabb, 50 év fölötti az élettartamuk.

– Érdemes időnként akkor is átnézetni az elektromos hálózatot, ha nem áll szándékunkban ingatlant venni vagy eladni?

– Mindenképpen, mert vannak leterheltebb helyiségek. Ilyen a konyha, ahol sok gépet használunk, így ott 3-5 évente szoktam javasolni az ellenőrzést. Azokban a lakásokban is erősen indokolt, amelynek a környékén villamos, troli jár, mert ott az állandó rezonancia miatt könnyen kilazultak a hálózatban lévő kábelek csavarkötései. Lakásvételi szándéknál érdemes kiemelten érdeklődni a háború után épült házak elektromos hálózatai iránt. A szép kapcsolók ne tévesszenek meg senkit, mert az ilyen lakásokban könnyen érhetik meglepetések az embert.

– Mikor lehet gyanakodni, hogy baj van?

– Ha a lámpa sűrűn hunyorog, az lehet biztosítékhiba, de a szikrázó konnektor a közhiedelemmel ellentétben nem erre utaló jel. A probléma megszüntetésére azt szoktam javasolni, kapcsoljuk ki az aktuálisan használt gépet, és ne működés közben tépjük ki az eszközt a konnektorból, ebben az esetben ugyanis nem fog ívet húzni az áram.

– Ha már a konnektoroknál tartunk, hálás vitatéma, hogy hány kell belőle a lakásba. Ön szerint mennyi?

– A hálóba 6-8, a gyerekszobába és a hálóba ugyanennyi. Azokba a helyiségekbe, ahol van tévé, mindig néggyel több szükséges. A fürdőbe 2-4 biztosan kell a mosdó környékén. A konyhába egy átlag munkapultra pedig 8-12 konnektorral tervezek.

– Ennyi konnektor hatalmas kábeldzsungelt eredményez. Erre tud megoldást?

– El kell menni egy villanyszerelő szakboltba – feleannyiba kerül, mint a barkácsáruházakban –, és venni kell egy úgynevezett csatornát. A konnektor kábelének kivezetéséhez lukakat kell fúrni rá, majd rápattintani a csatornatetőt, a csatornát a falhoz rögzíteni, és meg is van oldva a probléma.

– Van még ilyen egyszerű trükkje, amit szívesen megoszt velünk?

– Azt mindig elmondom, hogy a szoba villanykapcsolója alá vagy mellé érdemes konnektort szerelni, mégpedig azért, mert kapcsoló elé sosem tolunk bútort, így egy konnektor mindig kéznél lehet. Az sem mindegy, hogy a konnektor milyen magasan van. Harmincévesen könnyen hajolgat az ember 35 cm-re, de a későbbiekre is gondolva azt javaslom, kerüljön 45-50 cm-es magasságba.

– Megfontolandó. Mit gondol, melyek azok a munkák, amit egy barkácsszenvedéllyel megáldott férfi el tud látni otthon, illetve mi az, ami már szakembert kíván?

– Maximum az izzó beszerelését, de egy rosszul elkötött földelés ebben az esetben is áramütést okozhat, ezért bármikor, ha az elektromos hálózathoz nyúlunk, előtte áramtalanítsunk!

– Miért fontos, hogy minden egyebet szakember végezzen?

– A villanyszerelők lapjában mindig van néhány tanmese a házilagos, sufnituning megoldásokról és azok veszélyeiről. Nem egyszer láttam itt, hogy valaki gumicsizmában a pocsolyában állva javította az áramot, ami az érintésvédelmi szabályoknak egyáltalán nem felel meg. Hivatalosan ahhoz, hogy valaki szerelési szándékkal konnektorhoz nyúljon, le kell tennie a feszültség alatti munkavégzés vizsgát, és azt kétévente meg kellene újítania. És akkor még nem beszéltem az érintésvédelemre, villámvédelemre, túlfeszültségvédelemre vonatkozó szakvizsgákról.

– Ezekre a vizsgákra, gondolom, nincs tömeges túljelentkezés…

– Nincs, de a házi barkácsolókedv ennek hiányában is megmarad. Az ezermesterek előszeretettel toldozzák-foldozzák saját elöregedett rendszerüket, alumíniumkábelt rézzel kötnek össze, nem megfelelő kötőelemmel dolgoznak, ami akár lakástüzet is okozhat. A munkákat szakemberrel végeztessük, olyannal, aki vállalkozó, tehát utolérhető, munkája pedig garanciális.

– Tegyük fel, valaki vesz egy felújítandó, 50 m2-es lakást. Milyen villanyszerelési munkadíjjal kalkulálhat?

– Hatezer Ft/m2, ami a falba kerülő anyagokat és a munkadíjat tartalmazza, erre jönnek rá a kapcsolók, a konnektorok és a lámpák. Új építésnél drágább, hiszen ott ki kell alakítani a mérőhelyet a villanyórának. Létre kell hozni a gyenge- és erősáramú központot, földelni kell, villámhárítót szerelni. Ott elektromos munkaként a m2 bekerülési költségének öt százalékával lehet számolni.

– Említette, hogy léteznek extra, illetve kényelmi megoldások a lakásokba. Mik ezek pontosan?

– Egy csillagos égbolt a hálóban az ágy fölött, jó néz ki, akárcsak a lépcsővilágítás, ahol a lépcső fokai surlófényt kapnak, ily módon hangulatvilágításnak is megfelelnek. Újabban kedvelt a konyhalábazatnál a rejtett világítást, ami színes, illetve hasonlóan kellemes vizuális élmény a gipszkartonból megépített bortartó polc, amelyet hátulról egy színes LED-szalag világít meg. Népszerű emellett az unyx-fal, amely egy alulról, oldalról megvilágítható átlátszó márványlap.

– Az olyan egyszerű dolgokat, mint energiatakarékos világítást, szívesen választják az emberek?

– Próbálom javasolni mind az energiatakarékos izzót, mind a LED-et. Az energiatakarékos izzó ár/érték aránya jobb. Spotba nem raknék energiatakarékos izzót, oda már csak LED-est javaslok, mert ott fontos, hogy gyorsan teljes világosságot adjon. Ezt a LED tudja, míg az energiatakarékos izzó 60 százalékon kapcsol be. Utóbbi reggel jó lehet a mellékhelyiségben, ahol sincs szükségünk vakító fényre, de egyébként nem javaslom.

– Mekkora összeg spórolható meg az energiatakarékos izzókkal?

– A világítás a villanyszámla 20 százalékát teszi ki. Aki energiatakarékos vagy LED-es izzót használ, az ezt a negyedére, öt százalékra csökkentheti. Itt érdemes megjegyezni, hogy az energiatakarékos izzó élettartama 5-7, a LED-é pedig 20 év, azaz négyszer addig használjuk, miközben dupla áron vesszük. Az első beruházás fájdalmas, de az a városi legenda már nem tartja magát, hogy a LED nagyon drága lenne. Néhány év alatt a felére esett az ára. Én otthon ezt a kettőt kombinálom.

– Ha már a fényforrásoknál tartunk, eltűntek a meleg fényű izzók vagy csak én emelek le mindig rossz dobozt a polcokról?

– A dobozon a színhőmérsékleti mutatót kell nézni, ami Kelvinben van megadva. A 2700–2900 Kelvin közötti érték a meleg fényt jelöli (warm white), a hideg fény (cool white) 5000, míg a semleges 4000 Kelvin. Érdekes adat, hogy az idősebbek a sárga, a fiatalabb korosztály a kékes színű világítótesteket keresi.

– A közműszámlák tízszázalékos csökkenése az áramszámlákat is érint. Ön üdvözli ezt a lépést?

– Igen. Szükséges lépésnek tartom, Nyugat-Európában ugyanis olcsóbb az áram, mint nálunk, miközben ugyanonnan vesszük, ráadásul Paks is segíti a hazai háztartások áramellátását.

– Aki tovább faragna a költségeken, hogyan teheti ezt meg?

– Villanybojlert használóknak érdemes figyelniük, hogy elhasználja-e a meleg vizet vagy fűti. Ha a hő esik egy-két fokot, ráfűt a rendszer, ily módon a villanybojler tud nagyfogyasztó lenni. Érdemes mindig korszerűsíteni, vagy éjjeli áramról használni, mert az 30 százalékkal alacsonyabb, mint a nappali tarifa. A mosógép, a hűtő is nagy fogyasztó, ezért ezekből vásároljuk az A, az A+ és az A++ kategóriát.

– Az áramlopás ellen hogyan érdemes védekezni?

– A szolgáltatónál igényelhető előre fizető villanyóra, ami olyan, mint egy feltöltőkártyás telefon. A kódot be kell ütni a billentyűzettel ellátott villanyórába, és addig használjuk az áramot, ameddig kitart a fedezet. Ezzel elkerülhető a nyaralókban, bérbe adott lakásokban, garázsokban a túlontúl magas és nem rendezett villanyszámla.

– Intelligens ház kivitelezésében vett már részt?

– Elszántnak kell lennie, aki ilyet akar építeni, mert háromszoros a szorzó. Az intelligens otthonokban minden árammal és gyengeárammal működik, csak speciális kivitelezői kör foglalkozik a megépítésével. Nagy rutin és komoly referenciák kellenek hozzá. Egy-két high-tech gondolkodású ember szereti az ilyet, de a legtöbben megelégszenek azzal, hogy okostelefonnal kapcsolgatják a távolból a fűtést vagy a világítást.

Bónusztippek a szakembertől

  1. Ne áramszolgáltatónál dolgozó szakember tervezzen meg egy elektromos rendszert, mert miután az nem tervez nap mint nap, kisebb benne a rutinja.
  2. Az érintésvédelmi relék, amelyek a biztosítótáblában vannak, megvédenek az áramütéstől, de csak akkor, ha havonta teszteljük azokat, mert ezáltal „tanul” a rendszer. Harmincnaponta érdemes a tesztgombot le-föl kapcsolni. Így ha valaki, ne adj’ isten, működés közben beejtené a hajszárítót egy kád vízbe, védelmet élvez az áramütéssel szemben.
  3. Villany-alapszerelésnél mindig csináljuk meg a riasztó kiállását. Ha nem is használjuk azonnal, legyen kialakítva a helye, mert utólag már nem kivitelezhető. (Egy 50 m2-es lakásnál ez kb. 50 000 Ft-os költség.) n

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Váltsd valóra lakásálmaidat a Fundamentával
Megnézem
Bezárom
Promóció Egyszerre szépít és varázsol köréd különleges illatot – Tudod mi az?

Manapság már nem elég, ha valami egy dologban jó. Többet akarunk! Legyen hasznunkra duplán. Például legyen szép és hasznos egyszerre.

Promóció Rekord nézőszám az új helyszínen megrendezett MVM ZENERGIA koncerten

Hatodik alkalommal hívta életre az MVM ZENERGIA elnevezésű nagyszabású koncertet az MVM. Idén minden eddiginél több támogatói jegyet vásároltak a nézők. Új helyszínen, a Budapest Kongresszusi Központban ülve és online közvetítést nézve mintegy háromezer néző követte figyelemmel az egyedülálló kulturális programot. A legismertebb hazai zeneművészeket és változatos zenei műfajokat felvonultató koncert teljes jegybevételét idén is jótékony célra ajánlotta fel az MVM.

Promóció Wellness termékek Európa szívéből

A Wellis Magyarország Zrt. hidromasszázs medencék gyártásával, valamint szaniter termékek és szaunák forgalmazásával foglalkozó, magyar tulajdonban lévő nagyvállalat.

Promóció 5 tipp a vízkő okozta károk ellen

Ha figyelmesek vagyunk, a vízkő már néhány zuhanyzás után feltűnhet a falon. Ha kevésbé, akkor legkésőbb a mosógép meghibásodása, a vízforraló kifehéredett alja elkerülhetetlenné teszi, hogy foglalkozzunk a problémával. De a legjobban akkor járunk, ha már azelőtt lépünk, hogy a gondok elárasztanak minket. Hoztunk 5 tippet, amellyel sikeresen vehetjük fel a harcot a vízkő ellen.

Promóció Aromaterápiával a kellemes, nyugodt otthoni atmoszféráért

Kedveled a hangulatos, otthonos érzetet teremtő dolgokat? Akkor bizonyára gondolkoztál már aromalámpa beszerzésén, vagy már van is egy az otthonodban.

Tipp 5 lifestlye tipp, hogy minimálisra csökkenthesd a kacatok számát otthon

Sajnos nehéz elejét venni a rengeteg limlom megszaporodásának, különösen miután gyerekek is érkeznek a családba. Az éves lomtalanítás sokat segíthet a helyzeten, ám többnyire nem jelent végső megoldást. A kulcs a kacatok begyűjtésének megelőzésében áll. Hoztunk 5 lifestyle tippet, melyek segítenek ebben.

Gyerek Lányszoba dekoráció ötletek – Jópofa inspirációk kis hölgyekre szabva

Egy kislány szobáját széppé tenni elsőre egyszerűnek tűnik. Azonban ha belekezdünk, akkor vesszük csak észre, hogy a különböző stílusvilágok felhozatalából nem is olyan könnyű választani. A most következő lányszoba dekoráció ötletek segítenek elképzelni, melyik passzolna jobban kislányodhoz.

Tipp 2 perces praktikák – 3 metódus, mellyel 2 perc alatt eltávolíthatod a matricák nyomait

Idegesítenek a makacs matricák az újonnan vásárolt tányérokon? Ronda a váza, mert nem sikerült eltávolítani róla a címkét? Akkor most ebben segítünk!

Stílus Jópofa fiúszoba dekoráció ötletek kicsiknek (és nagyobbaknak)

A jó gyerekszoba dekoráció tükrözi a lurkó személyiségét, megjeleníti a hobbijait és az aktuális kedvenceket. Közben pedig mivel a gyerekszobák a játékok, sulis cuccok és sportfelszerelések miatt zsúfoltak, érdemes a dekorációt visszafogottan tartani. A következő fiúszoba dekorációs ötletek segítenek minimalista módon feldobni a teret.

Stílus Trendszín a fürdőbe – Most mindenki ezt az árnyalatot keresi

Néha a fürdőre is ráfér a felújítás. Ha ennek pont mostanában jön el az ideje, akkor a falszínen nem kell tovább törnünk a fejünket, ugyanis alábbiakban eláruljuk, hogy mi a legtrendibb árnyalat otthonunk ezen helyiségébe.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin