A modern technika lehetővé teszi, hogy az árnyékolók automatikusan mozogjanak

Árnyékolj stílusosan!

Otthonainkban a hőmérsékletnek alacsonyabbnak kell lennie 27 Celsius-foknál, efölött csökken komfortérzetünk és teljesítőképességünk. A lakóépületeket eleve úgy érdemes tervezni, hogy nappal ezt a hőmérsékleti határt kényszerszellőztetés és klimatizálás nélkül se lépjük túl. Éjszaka a kívánt érték 25 Celsius-fok. Ehhez jó tudni, hogy a meleg évszakokban a napvédelem 5 Celsius-fokkal csökkenti az épület belső hőmérsékletét. A modern árnyékolástechnikai rendszerek a napszaknak és az évszaknak megfelelően szabályozzák és adagolják az energiát. Földrajzi szélességünkön a nap ereje 500 watt/m2 energiát termel az üvegfelületeken, ezt kell tehát visszavernünk, télen, a fűtési időszakban pedig érdemes hőforrásként hasznosítanunk.

Hadviselés ablakon kívül

Sokan felismerték az elmúlt évtizedekben, hogy egy megfelelően szigetelt és árnyékolt épület akár 4-6 fokkal lehet hűvösebb, mint a külső környezet. Sokan belátták azt is, hogy a légkondicionálást árnyékolástechnikai módszerekkel kombinálni kifejezetten üdvös, ugyanis egy átlagos lakóház esetén akár 30 százalék hűtőteljesítményt spórolhatunk meg. Ez nagyjából azt jelenti, hogy három légkondicionáló berendezés helyett csak kettőt kell üzembe helyezni, amennyiben van megfelelő árnyékolástechnika is otthon. A kérdés tehát adott, mi legyen az, amivel tehermentesítjük a légkondicionálót. Azzal járunk a legjobban, ha az ablakon kívüli viselünk hadat a nap káros sugarai ellen. Annál is inkább, mert a külső árnyékoló a nap hősugarait felfogja, és bár felmelegszik tőle, hőtartalmát a külső levegőnek adja át, a belső térbe tehát nem jut belőle. Rövid bevezetőnk után lássuk az ablakon túl folytatott hadviselés négy bestsellerét.

1. Redőny
A külső térben elhelyezett árnyékolók királya. Gátolja a túlzott felmelegedést, és ha szükséges, leeresztésével teljesen el lehet sötétíteni a teret, ekkor a redőny jó hangszigetelőként funkcionál. Működtetését tekintve a redőnyök nagy részét még mindig kézzel mozgatják, de egyre nagyobb mértékben kezd elterjedni a motoros működtetésű, amit lakossági szinten is gyakran kombinálnak intelligens vezérlésekkel. Ilyen intelligens megoldás, hogy télen sötétedéskor a redőnyök automatikusan leereszkednek, ennek következtében a redőny általi hőszigetelés akár tíz százalékkal is csökkentheti a fűtésszámlát. Nyáron a fény- és hőmérséklet-érzékelővel ellátott automata redőnnyel szabályozható a szoba hőmérséklete, ami kiválthatja a légkondicionáló működtetését. Az eladási statisztikák szerint még mindig a műanyag kivitelű redőnyök a legkelendőbbek. Jó hír, hogy a külső tokos műanyag redőnyök ablakra vagy ajtóra utólag is könnyen felszerelhetők. Ám annak, hogy a műanyag az olcsóbb megoldás, megvannak a hátrányai is. Ezek a meleg hatására elkezdik színüket veszteni, töredezhetnek, idővel megakadhatnak a lécek is, így karbantartásukra érdemes bizonyos időközönként időt és energiát fordítani.

Hová? Általános méretű ablak és ajtókeretekre
Milyen stílushoz? Bármilyen homlokzaton megállja a helyét, amolyan jolly joker, minden háztípusba képes beolvadni.
Mennyiért? Műanyag változata négyzetméterenként 10–20 000 forint között mozog. Alumínium társa 20 000 forintnál indul, amelynél minimum 60 ezer forintos pluszköltségként jelentkezik az elektromos mozgatás és a kitolható funkció.

A redőnyt bármilyen házra alkalmazhatod

A redőnyt bármilyen házra alkalmazhatod

2. Zsaluzia
Egyre nagyobb teret hódit a lakosság körében is a svájci konstrukcióként ismert zsaluzia. Ez redőny és reluxa egyben, amolyan többfunkciós külső lamellás árnyékoló alumíniumból. Az állítható lamellák segítségével szabályozható a beáramló napfény és a hőmennyiség, ugyanakkor biztosított a megfelelő kilátás és a kíváncsi tekintetek távoltartása. A rendszer lelke a motor, amelyet kívülre szerelnek, ugyanakkor belülről, távirányítóval működtethető. Kitűnően illeszkedik a homlokzathoz, a lakás díszítőelemévé válik, és mivel könnyen tetszőleges színre színezhető, kontrasztot is képezhet a ház falának színével. Az alumíniumlamellák színtartók, UV-álló felületi lakozással készülnek, ezáltal hosszú életűek, hőszigetelő értékük kiváló. Új épületeknél célszerű a zsaluzia helyét előre kialakítani, besüllyesztve a homlokzat síkjába, vakolható, színezhető kötényfallal takarva. A zsaluzia előnye, hogy használatával közvetlen nap nem éri az üveget. A tok elrejthető, ugyanakkor láthatóvá is tehető. Zsaluziával az egyedi formájú, például háromszög ablakok árnyékolása is megoldható. E megoldás népszerűsége nem annyira az árnak köszönhető, sokkal inkább annak, hogy fény-, eső- vagy akár szélérzékelő verziók is választhatók belőle. Sőt létezik napenergiával működtetett, amely elsősorban olyan helyeken lehet „életmentő”, ahol a motoros szerkezethez szükséges elektronika kiépítése nem megoldott.

Hová? Nagy felületű nyílászárók elé.
Milyen stílushoz? Mivel modern megjelenést kölcsönöz a homlokzatnak, modern épületekhez és minimálstílusú otthonokhoz.
Mennyiért? Egy száz négyzetméteres házra vetítve, ha az összes ablakra ilyen kerül, a költségek akár 2-3 millió forintra rúghatnak.

A zsaluzia modern épületekhez illik

A zsaluzia modern épületekhez illik

3. Spaletta vagy zsalugáter
Őshazája a mediterrán vidék. Redőnyös változata egyedülálló fény-árnyék hatásokat produkál, szép látvány, amikor napfelkelte vagy naplemente idején a lakásba  becsapódó fény összecsíkozza a falat. A tömör változat, ami inkább zsalugáter néven közismert, erődítményhatást kelt. A lényeg, hogy egy ilyen napellenző nemcsak összetéveszthetetlen karaktert ad a háznak, de biztonsági szerepe, valamint zaj- és hőszigetelése is figyelemre méltó. Mindezt ráadásul passzív módon, energia felhasználása nélkül, hosszú időn át garantálja. Napjainkban leginkább a kültéri típusok elterjedtek nyíló-, toló-csúszó-, toló-nyíló (harmonika) kivitelben, amelyeket a nyílászárón kívül rögzítenek, így gátolva meg az üvegfelület és közvetve a beltér felforrósodását. A spaletták többnyire borovi fenyőből készülnek natúr vagy vizesbázisú lazúrrendszerrel, több rétegben felületkezelt kivitelben. A spalettaszárnyak tömörségét kivágott tulipán, kör, szív stb. mintával törik meg a gyártók, így azon keresztül a napfény bejuthat a helyiségbe, hogy annak falára varázsolja a választott mintát. A fából készült spaletta hosszú távú, azonnal megtérülő befektetés, hiszen élettartama során egyáltalán nem fogyaszt energiát és nem szennyezi a környezetet. Az időjárásnak való kitettség függvényében évente egy-két alkalommal érdemes tisztítani, karbantartani.

Hová? Kisebb méretű nyílászárókhoz, a természetes hatás kedvelőinek.
Milyen stílushoz? Spalettával meleg, otthonos hatást érhetünk el, ajánlott a provance-i stílushoz.
A tömör spaletta a toszkán stílus remek kiegészítője, de illik a magyar parasztházakhoz is.
Mennyiért? 39–50 000 Ft/m2.

4. Motoros napellenző
Ha napellenző, az legyen vászon, csíkos és lehetőség szerint motorizált. Nagyobb alapterületű teraszok fölé általában könyökkaros napellenzők nyúlnak be (könyökkarjai behúzáskor egymás alá fekszenek fel), de vannak ablak-, vagy homlokzati napellenzők, oldalnapellenzők, valamint buraernyők. Minél nagyobb egy ernyő, annál nehezebb kézi erővel mozgatni. Ajánlott korszerű megoldást, vagyis különböző vezérlésekkel kombinált napellenzőmotorokat választani. A modern technika azt is lehetővé teszi, hogy az árnyékolók akkor is automatikusan mozogjanak, ha éppen nem tartózkodik otthon senki. Időkapcsoló órák segítségével a napellenzők egyedileg megválasztott időpontokban, pl. a legerősebb napsütéses órákban automatikusan nyílnak ki. A szél-fény vezérlésű napernyők önálló életet is élhetnek, a vezérlésbe programozott fényérték elérésekor a napellenző automatikusan kinyílik, és árnyékba borítja a teraszt. Vihar közeledtével sem kell azért aggódni, hogy a felerősödő szél kárt tesz a rendszerben, mivel a szélérzékelő parancsára a motor automatikusan behúzza a szerkezetet. Akinek már van napellenzője, utólag is motorizálhatja rádiós rendszerek segítségével. Ezek előnye, hogy beépítésük nem jár falbontással, mivel nincs szükség kábelezésre a motor és a vezérlés között.

Hová? Teraszok, erkélyek, nagyobb nyílászárók fölé.
Milyen stílushoz? A vászon színének, mintázatának megválasztásával sokféle stílushoz hangolható.
Mennyiért? 17.000 – 35.000 Ft/m2 + motor: 19.000 – 56.000 Ft. n

A napellenző színének, mintázatának megválasztásával sokféle stílushoz hangolható

A napellenző színének, mintázatának megválasztásával sokféle stílushoz hangolható

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.