Vidéki erdei házikóból családi nyaraló – Egy régi présház új élete

“A Tolna megyei Tamási számos természeti értékkel és múltbéli emlékkel rendelkező város. Tuskó nevű a központtól kb. 4 km-re elhelyezkedő terület, melyen elsősorban szőlő és gyümölcsös, valamint számos borospince található.

Egy ilyen, gyümölcsfákkal és szőlővel borított telken található az 1940-as évek elején épült kis alapterületű lakóház, melyhez egy 20 m2-es borospince is tartozik.

A présház a felújítás előtt

Galéria / 2 kép

Megnézem a galériát

A felújítás fő szempontja egy minden igényt kiszolgáló, pihenésre alkalmas nyaraló kialakítása volt. Amolyan mesebeli erde házikó-kuckózós hely, ahová az ember elmenekülhet, és ahol kikapcsolódhat, feltöltődhet, távol a város zajától.

A család itt borászkodik, emellett hétvégi házként funkcionált korábban, és így is használják a mai napig, illetve különféle családi-baráti összejövetelek (születésnap, évforduló) helye is. Szerették volna komfortosabbá tenni.

Az eredetileg szoba-konyha kialakítású épület tetőszerkezete sajnos nem állta ki az idő próbáját, cserére szorult. A tetőcserének indult karbantartás teljes felújítássá alakult át.

A földszinti helyiségeket – szoba, konyha, fürdő – korszerűsítették, a nyílászárókat cserélték, a ház tetőterét pedig beépítették.

Fontos szempont és kérdés volt az emeleti helyiségek kialakítása, összekapcsolása a földszintiekkel. Ezt a adottságoknak, illetve méreteknek megfelelően a lépcsőház hozzáépítésével lehetett megoldani. Szerették volna, ha a régi és az új szerkezetek jól elkülönülnének egymástól, ezért a meglévő részeket megtartották, felújították (fehérre meszelt tömésfalak és piros cseréptető), a modern lépcsőház pedig antracit színt kapott.

A földszinten konyhát, étkezőt nappalit és fürdőt, míg az emeleten hálószobákat és hozzájuk kapcsolódó fürdőket alakítottak ki.

A belső tereket egységesítették, a falakat fehérre festették, mintás cementlapot használtak az előtéren, a konyhában és a fürdőkben, a szobákba hajópadlót tettek. Visszaállították a parasztfödémet is a földszinten, az emeleten továbbvitték a faburkolatokat a padlón, ferde tetősíkon és a plafonon is. Ezzel meleg, otthonos lett a ház.

Régi, vidékies hangulat megteremtése volt a cél, azzal a kitétellel, hogy ne hiányozzanak a modern, 21. századi kényelem alapjai sem.

Az épülethez közvetlenül kapcsolódik egy fedett terasz. A tetejét víztiszta anyaggal borították, mely teljesen átlátszó, így nem akadályozza a szabad kilátást, a fény áramlását sem. Ezáltal akár esős időben is lehet a teraszon tartózkodni: grillezni, beszélgetni vagy egyszerűen csak bámulni a csodálatos tájat, az eget, az erdőt.

A földszinten teljes felújították és korszerűsítették a fürdőt és az előtérben lévő konyhát. A berendezésük minden mai igényt kielégít: mosogatógép, főzőlap, hűtő, kombisütő, kenyérpirító, kávéfőző is van. Az előszobafal egy a padláson talált régi fogas. Leülőnek két régi iskolaszéket újítottunk fel.

A berendezések újak, emellett a régi, eredeti vagy örökség részét képező bútordarabok felhasználásával készültek, illetve helyi iparosok munkái. A cél az volt, hogy ami csak lehet, megmaradjon a présház régi bútoraiból, patinás részleteiből.

A fürdőben a mintás járólaphoz fehér szanitereket és króm kiegészítőket választottunk.

A két szintet összekötő lépcső egyedileg készült, tartószerkezete helyi lakatos munkája, a tömör fa lépcsőlapok újrahasznosított tölgyből vannak.

Az emeleten található egy 2 fő részére, és egy nagyobb, 4 főre kialakított háló. A helyiségben a ferde tetőtéri falakat fa, a padlót fehérített-olajjal kezelt fenyő hajópadló borítja. A színes szőnyeggel lett otthonos a szoba.

A hálóban természetes színek és anyagok dominálnak, melyekhez jól illenek a porcelán kapcsolók és dugaljak.

A kertbe nyugágyak, jakuzzi és finn szauna került, ezek egyike sem hiányozhat a modern wellness életérzésből.”

A felújításnak köszönhetően az épület – megtartva eredeti formáját – modern és korszerű lett.

Galéria / 21 kép

Megnézem a galériát

Összességében a vidéki présházból amolyan béke szigete lett, ahol az ember feltöltődhet vagy elbújhat a világ elől, akár csak egy éjszakára, akár egy hétvégére, de egy teljes hétre is.”

A TERVEZŐ

AZDesign – Andok Zsuzsanna enteriőrtervező, lakberendező

Elérhetőségek:

Az AZDesign – Andok Zsuzsanna enteriőrtervező, lakberendező másik munkája:

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.