Forrás: Getty

Thonet szék felújítása – Hogyan mentheted meg antik bútor életét?

néz ki egy thonet szék felújítása.

A thonet szék felújítása egy értékmentő projekt, ami megéri az időt és a fáradtságot.

A thonet szék története

A thonet szó magában nem jelent semmit, így aki nincs otthon a lakberendezési dolgokban, az könnyen lehet, hogy nem fogja tudni, mit takar. A thonet igazából egy név, Michael Thonet német asztalos és feltaláló neve, akiről a szék a nevét kapta. Ő fejlesztett ki egy olyan módszert a 19. században, amivel a fát képes formára hajlítani törés nélkül, majd így kezdett el székeket gyártani. A thonet széknek tehát 150 évnél is nagyobb múltja van.

Thonet szék felújítása – miért éri meg?

Thonet cége ma is létezik, ráadásul sok másik gyártó is képes már olyan jellegű székeket készíteni, amilyeneket az 1800-as években még csak a német asztalos tudott. Természetesen az újonnan vásárolt darabokkal sincs semmi baj, de egy ilyen antik bútor akkor érvényesül igazán, ha van mögötte egy jó történet is. Bolhapiacokon és használt áruk eladására szolgáló helyeken könnyen lehet felújításra váró darabokat találni.

Alapvető hibák

Van pár olyan hiba a székkel kapcsolatban, ami kicsit nehézzé teheti a felújítást, így érdemes előre tisztában lenni velük. A ragasztás könnyen el tud engedni a, ami természetes is, hiszen a meghajlított fa folyamatosan ki akarja egyenesíteni magát. Ezért is fontos odafigyelni arra, hogy ne törjön össze senki alatt egy rosszul ragasztott darab.

Thonet szék felújítása lépésről lépésre

Mivel ez egy egyszerű lakkozott bútor, a felújítása is ennek megfelelően történik. Először a régi festéket kell csiszolópapírral és oldószerrel eltávolítani, majd jöhet a szerkezeti javítás. Ha a ragasztó megszáradt, portalanítsd a lehető legjobban a felületet, majd fel tudod kenni az alapozót, ezt követően pedig a rendes festéket is. Lakkozott bútor lévén itt még nincs kész a folyamat, szükség van a legfontosabb dologra, a külső lakkréteg felvitelére is. Ez a réteg zárja le a festéket, így lesz ellenálló, valamint így kapja meg a végleges, megszokott kinézetét.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.