Szőlőhegyek ölelésében – Egy présházból lett otthon Zsámbék szomszédságában

1,5 éves keresés után vásárolták meg Kláriék az ingatlant, ami Zsámbék mellett, Tökön található egy 2000 nm-es telken, egy völgyben. Kifejezetten szőlő területet kerestek, pince-présházzal. Amit megvettek, nem kifejezetten volt egy autentikus pince. Egy 86 éves öreg bácsi 40 év kitartó munkájával emeletet épített a présházra, és körbeépítette mindenféle tákolmánnyal. Kb. három hónap ment rá arra, hogy letisztítsák a képet.

A HÁZ EREDETI ÁLLAPOTÁBAN

Galéria / 5 kép

Megnézem a galériát

“Az alaprajzot én álmodtam meg, a tervezőnk ennek alapján rajzolta meg a terveket. A cél az volt, hogy abból az alapterületből hozzuk ki a legtöbbet, ami adott volt. A ház jobb oldalán, a melléképületek helyén hozzáépítettünk egy fürdőszobát, valamint a fenti terasz beépítésével lett egy hosszú folyosó rész, ahol a fenti fürdő és dolgozó kapott helyet. A többit az adottságokból hoztuk ki. Mivel bent nem voltak válaszfalak, szerencsére azt nem kellett mozgatni. A nyílászárókat viszont megvariáltuk, ott volt bőven bontani, illetve falazni való.”

Statikailag az épület rendben volt, de azzal az igazi retro életérzéssel. Mivel Klári és a párja kettesben él a házban, a gyerekeik csak szállóvendégnek érkeznek haza, egy hálószoba kialakításában gondolkodtak.

“Eredeti szakmámat tekintve ingatlan-értékesítő vagyok, újépítésű ingatlanokra specializálódva. Ebből kifolyólag sok kivitelezőt ismerek, így egyszerű volt a választás a szakemberek tekintetében. Az anyagbeszerzést és a szakemberek irányítását is magam végeztem, illetve az összes hozzá kapcsolódó dolgot (például a e-napló vezetését). A belső felújítás 7 hónapig tartott, a külsőn még mindig dolgozunk.”

Csupa-csupa praktikus megoldás

Három kémény van a házban. Egy kandalló fűti az alsó szintet, egy a felsőt, és van egy fatüzelésű bojler a fürdőben, ami egyrészt fűti a fürdőt, másrészt meleg vizet is csinál. Természetesen gondoltak arra is Kláriék, hogy nem lesz midig feltétlenül erejük vagy idejük fával fűteni, akkor legyen kényelmesebb opció. Ezért van sima villany bojler és két hűtő-fűtő klíma is a házban. “A lenti kandalló térelválasztóként is funkcionál, ezen kívül a hálószobát is fűti. Ezen elég sokat agyaltam, hogy hogyan is legyen. Alkalmazkodni kellett a kéményhez, de elegendő helynek is kellett maradnia a franciaágynak, illetve a gardróbszekrénynek. Nagyon kicentiztük, de minden elfért.”  

Praktikus megoldás, hogy a fürdőn van egy 180×240-es nagy teraszajtó. Egyrészt azért rakták be, hogy amikor fürdenek, a zöld kertet lássák, másrészt azért, hogy ha a kerti munkából koszosan beesnek a házba, ne kelljen a lakáson keresztül menni.

A lépcső alatti rész háztartási helyiségként funkcionál. Sokan furcsának tartják, hogy lent van a háló, fent pedig a nappali-konyha. A  lenti rész az utcára néz, a másik oldalon nincsenek is ablakok, mivel az félig a föld alatt van. A fenti részen mindkét oldalra néznek ablakok. A nappaliból egy 50 nm-es teraszt alakítottak ki, ahonnan a saját szőlőültetvényüket csodálhatják. 

Ahogy Klári meséli, az ingatlanok mellett nagyon vonzotta mindig is a lakberendezés, a festés, a felújítás. A folyamatos tanulás és fejlődés útján jutott el a dekorfalakig. Így nem is volt kérdés, hogy sok helyen lesz dekorfal a házban. A fürdőszobát nem szerette volna teljesen lecsempézni, így a mosdónál strukturált falat alakított ki fémes festékkel, a fürdő többi fala pedig ásványi vakolatból készült. A házban az összes dekorfalat ő maga tervezte és valósította meg. 

“Van két sárga fotel. Sokan kérdezik, miért. Egyrészt oda leülve élvezhető a kandalló látványa, másrészt mivel ott van a pince, ahol a saját készítésű borunkat tároljuk, a kandalló előtt borozni is szoktunk. De kényelmes akkor is, ha épp cipőt húzunk.” 

A tökéletes hely

“A párom is és én is gyakorlatias emberek vagyunk, így nem ijedtünk meg az építkezés alatt semmilyen feladattól. Nyilván munka mellett ketten soha végeztünk volna, de sok mindent csináltunk meg mi magunk, és nem anyagi megfontolásból. A padlás, illetve az aljzat szigetelést mi magunk csináltuk, mert nem bíztunk a szakemberek precizitásában. A külső homlokzati szigetelésnél is kétszer annyi dűbelt raktunk bele, mint a szakemberek “biztos, ami biztos” alapon, le ne essen. Képesek voltunk az apró réseket purhabbal kinyomni, mert ha már egyszer szigetelünk, akkor ne legyenek a táblák között fél cm-es rések. Sok esetben volt így egyébként, hogy a szakember megcsinálta, én meg mentem utána javítani, hogy olyan legyen, amilyet én szeretnék.”

“Nem tudnék egy dolgot kiemelni, amit a legjobban szeretünk. Összességében úgy jó, ahogy van. Itt ébredni reggel, kávézni az étkezőasztalnál úgy, hogy akár jobbra, akár balra nézel, szőlőhegyet látsz, miközben jönnek-mennek az őzek és csicseregnek a madarak – maga a csoda.”

A PÁRATLAN VÉGEREDMÉNY

Galéria / 12 kép

Megnézem a galériát

Ezekről a sikertörténetekről se maradj le:

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.