Így lett egy debreceni 50 éves kádár-kockából ízléses otthon – Vállalható kompromisszumokkal

„Őszinte leszek: nem a legnagyobb tudatossággal vásároltuk meg ezt az ingatlant” – ad erős felütést a maguk történetének Ágnes. Mint mondja, számos olyan dologra nem gondoltak, ami egyébként kulcskérdés egy ház vásárlásakor. A döntést 1 nap alatt hozták meg. Megnézték a házat, és már aznap választ kellett adniuk, ugyanis több jelentkező is volt rá. Szerencsére még az ingatlanpiaci ár robbanása előtt jártak, így viszonylag jó áron jutottak hozza. „A kockánk 1967-ban épült, beton alapon vályog falazatú. Bár tudjuk, hogy ez ma már értékcsökkentő tényező, mi élvezzük minden előnyét.”

Galéria / 9 kép

Megnézem a galériát

A ház vásárlása után aztán azonnal meg is kezdődött a felújítás. 2019 augusztusában járunk. A bontási munkálatokat teljes mértékben Ágnes és férje végezte. Ez körülbelül 4 hónapot vett igénybe.  Mindössze 4 fal és egy főfal maradt az épületből. „A burkolás és a glettelés kivételével a férjem és az apósom csinált mindent. Nagyon szerencsésnek érzem magunkat ilyen tekintetben, ugyanis rengeteg pénzt tudtunk spórolni így a szakemberek munkadíján.”

Felújításra került az egész ház villanyvezetékelése, a vízcsöveket cserélték, padlófűtést fektettek le, és álmennyezetet építettek. A ház statika állapotából kifolyólag sok kompromisszumot kellett kötniük. Három szobát szerettek volna, de bővítés nélkül sajnos az eredeti alapterületen nem lehet ezt kényelmesen kialakítani. „Számomra azonban a legnagyobb lemondást az üvegfelületek mérete hozta. Mindig is olyan házra vágytam, ahol hatalmas teraszajtó és ablakok engedi be a fényt a lakásba, és engednek kilátást a kertre. Ahogy azonban képeken is látható, a nappaliban a ház statika állapota miatt egy 90×210-es ablakon kívül sajnos másra nem volt lehetőségünk .”

A negatívumok mellett persze számos jó dolgot is ki lehet emelni. Egyik kedvenc bútoruk a házban az igazi diófából készült 2×1 méteres konyhasziget. Hihetetlenül praktikus, és központi eleme a térnek. 

A ház kialakítása során elsődlegesszempont volt a nagy közösségi tér, így került kialakításra egy 40 nm-es konyha-nappali.A szobák 10-10 nm-esek.

Galéria / 8 kép

Megnézem a galériát

„A ház stílusát én terveztem meg, a férjem teljesen szabad kezet adott benne. Szeretem a letisztult, minimalista dizájnt. Sok ember tesz megjegyzést a berendezésre (vagy épp annak hiányára), amikor belépett a házba, ugyanis hiányolják a bútorokat a nappaliból, de számomra egy ház nem akkor válik otthonossá, ha telezsúfoljuk azt. Nekem a harmónia és az átláthatóság jelenti az otthont. Remélem, ez a képeken is megmutatkozik.”

Galéria / 10 kép

Megnézem a galériát

Persze, ahogy ilyenkor lenni szokott, vannak dolgok, amiket utólag már máshogy oldanának meg Ágnesék. Ők is bele futottal például abba a hibába, amibe sokan egy kádár-kocka ház felújítása során: a régi házakban sokszor a redőnytok beépített, és csak az új nyílászárók beszerelésénél derült ki, hogy körülbelül 30 cm-rel nagyobb a nyílás. Dobozolással persze megoldható a probléma, viszont itt is elestek attól a lehetőségtől, hogy az eredetinél nagyobb nyílászárókat építsenek be. „Illetve ha újra kezdeném, a WC-t külön helyiségbe tennem. A mindennapokban nem igazán praktikus, hogy egy légtérben van a fürdővel.”

Galéria / 7 kép

Megnézem a galériát

Ezekről a sikertörténetekről se maradj le:

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.