Így lett egy debreceni 50 éves kádár-kockából ízléses otthon – Vállalható kompromisszumokkal

Így lett egy debreceni 50 éves kádár-kockából ízléses otthon – Vállalható kompromisszumokkal

Újat építeni vagy egy meglévőt felújítani? Sok család számára ez jelenti a legfőbb kérdést. Utóbbitól azért ódzkodnak, mert azt hiszik, azt nem tudják az elképzeléseik szerint kialakítani. Tény, hogy egy kész házban sok dolgot készen kapunk. De megfelelő kompromisszumokkal igenis lehet belőle otthont faragni. Ezt bizonyítja Ágnesék története is.

Ez a cikk már szerepel az Ötletládádban!

„Őszinte leszek: nem a legnagyobb tudatossággal vásároltuk meg ezt az ingatlant” – ad erős felütést a maguk történetének Ágnes. Mint mondja, számos olyan dologra nem gondoltak, ami egyébként kulcskérdés egy ház vásárlásakor. A döntést 1 nap alatt hozták meg. Megnézték a házat, és már aznap választ kellett adniuk, ugyanis több jelentkező is volt rá. Szerencsére még az ingatlanpiaci ár robbanása előtt jártak, így viszonylag jó áron jutottak hozza. „A kockánk 1967-ban épült, beton alapon vályog falazatú. Bár tudjuk, hogy ez ma már értékcsökkentő tényező, mi élvezzük minden előnyét.”

Galéria / 9 kép

Megnézem a galériát

A ház vásárlása után aztán azonnal meg is kezdődött a felújítás. 2019 augusztusában járunk. A bontási munkálatokat teljes mértékben Ágnes és férje végezte. Ez körülbelül 4 hónapot vett igénybe.  Mindössze 4 fal és egy főfal maradt az épületből. „A burkolás és a glettelés kivételével a férjem és az apósom csinált mindent. Nagyon szerencsésnek érzem magunkat ilyen tekintetben, ugyanis rengeteg pénzt tudtunk spórolni így a szakemberek munkadíján.”

Felújításra került az egész ház villanyvezetékelése, a vízcsöveket cserélték, padlófűtést fektettek le, és álmennyezetet építettek. A ház statika állapotából kifolyólag sok kompromisszumot kellett kötniük. Három szobát szerettek volna, de bővítés nélkül sajnos az eredeti alapterületen nem lehet ezt kényelmesen kialakítani. „Számomra azonban a legnagyobb lemondást az üvegfelületek mérete hozta. Mindig is olyan házra vágytam, ahol hatalmas teraszajtó és ablakok engedi be a fényt a lakásba, és engednek kilátást a kertre. Ahogy azonban képeken is látható, a nappaliban a ház statika állapota miatt egy 90×210-es ablakon kívül sajnos másra nem volt lehetőségünk .”

A negatívumok mellett persze számos jó dolgot is ki lehet emelni. Egyik kedvenc bútoruk a házban az igazi diófából készült 2×1 méteres konyhasziget. Hihetetlenül praktikus, és központi eleme a térnek. 

A ház kialakítása során elsődlegesszempont volt a nagy közösségi tér, így került kialakításra egy 40 nm-es konyha-nappali.A szobák 10-10 nm-esek.

Galéria / 8 kép

Megnézem a galériát

„A ház stílusát én terveztem meg, a férjem teljesen szabad kezet adott benne. Szeretem a letisztult, minimalista dizájnt. Sok ember tesz megjegyzést a berendezésre (vagy épp annak hiányára), amikor belépett a házba, ugyanis hiányolják a bútorokat a nappaliból, de számomra egy ház nem akkor válik otthonossá, ha telezsúfoljuk azt. Nekem a harmónia és az átláthatóság jelenti az otthont. Remélem, ez a képeken is megmutatkozik.”

Galéria / 10 kép

Megnézem a galériát

Persze, ahogy ilyenkor lenni szokott, vannak dolgok, amiket utólag már máshogy oldanának meg Ágnesék. Ők is bele futottal például abba a hibába, amibe sokan egy kádár-kocka ház felújítása során: a régi házakban sokszor a redőnytok beépített, és csak az új nyílászárók beszerelésénél derült ki, hogy körülbelül 30 cm-rel nagyobb a nyílás. Dobozolással persze megoldható a probléma, viszont itt is elestek attól a lehetőségtől, hogy az eredetinél nagyobb nyílászárókat építsenek be. „Illetve ha újra kezdeném, a WC-t külön helyiségbe tennem. A mindennapokban nem igazán praktikus, hogy egy légtérben van a fürdővel.”

Galéria / 7 kép

Megnézem a galériát

Ezekről a sikertörténetekről se maradj le:

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Bezárom
Te is szívesen bemutatnád az otthonodat?
Akkor küldj nekünk e-mailt az otthonokesmegoldasok@marquardmedia.hu e-mail címre, amelyben pár mondat és sok szép kép kíséretében bemutatod, hol élsz. A legszebb lakásokat és házakat pedig mi is megmutatjuk weboldalunkon olvasóinknak!
Promóció Az igazán okos megoldások: így segítenek a háztartási gépek szebbé (is) tenni otthonod

Már rég magunk mögött tudjuk azokat az időket, amikor egy háztartási gép csupán a funkciójával és okos megoldásaival tudott lenyűgözni minket. Tegyük hozzá gyorsan: szerencsére! A tervezők ugyanis egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a különböző elektronikai berendezések esztétikai értékére is, aminek hála azok nem csak megkönnyítik, de meg is szépítik mindennapjainkat.

Tipp Ezekkel a házi praktikákkal patyolattiszta lesz a kocsibelső

Kiömlött innivaló, állatszőr, morzsák – az autónk belsejének sok megpróbáltatást kell kibírnia, melyeket nem lehet egyszerűen egy porszívó segítségével eltüntetni. Most azonban lerántjuk a leplet olyan trükkökről, melyeknek köszönhetően patyolattiszta lesz az autó belseje.

Felújítás A debreceni csoda: ez a 33 nm-es kis lakás poraiból éledt újjá

Nóriék másodszor is belevágtak: megvásároltak egy retró, lepukkant, elavult ingatlant, hogy aztán egy élhető és szerethető otthont faragjanak belőle. Ha eddig nem hittél volna a tündérmesékben, akkor a végeredményt látva ez most biztosan megváltozik. A konklúzió megint csak ennyi: nincs lehetetlen!

Tipp Költözés előtt állsz? Ezt a 6 teendőt még pakolás előtt végezd el, hogy gördülékeny legyen a váltást

Költözés előtt állsz? Szeretnéd, ha minél hamarabb visszaállna minden a normális kerékvágásba az otthonváltás után? Cikkünk segítségedre lesz.

Stílus Konyhafelújítás előtt állsz? Inspirálódj cikkünkből!

Konyhafelújítás előtt állsz és inspirációt szeretnél gyűjteni? A legjobb helyen jársz! Összegyűjtöttük neked a legtrendibb megoldásokat. Rengeteg stílust hoztunk, így biztosan megtalálod azt, ami a befutó lesz számodra.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin