Egy "kibővített" kádár-kocka páratlan új esélye

“Történetünk 2017-ben vette kezdetét. Mivel feleségem és jómagam is kertes házban nőttünk fel, mindig is az volt a vágyunk, hogy egy saját telekkel rendelkező különálló házban éljünk. Egyéb okok miatt a lakás, társasházi lakás, ikerház vagy sorház ki volt zárva, nem szerettünk volna senkihez sem alkalmazkodni.

Keresgélés közben elhatároztuk, hogy egy olyan családi házat keresünk, amely statikailag jóállapotban van, vizesedés mentes, ellenben teljesen felújítandó. Így jutottunk el ahhoz aházhoz, amit ma már az otthonunknak nevezünk.

A birtokba vett ingatlan állapota

Galéria / 6 kép

Megnézem a galériát

A ház az első megtekintéskor is tartogatott meglepetést, ugyanis az ingatlan 3 részből áll. Az első tipikus kocka rész egy viszonylag nagyobb bővítést kapott, az viszont a hirdetésből nem derült ki, hogy a második bővítés után még egy tetőteres részt is hozzáépítettek 2004-ben. Így a ház a földszinten egy fürdőt és konyhát tartalmazott, a tetőtérben pedig egy szobát. Innen nyílik egyébiránt a pince is.

A kulcsok átvétele után jött a tervezgetés, és az alábbi alaprajz megrajzolása után indulhatott is a munka:

Egy \

Magában az ingatlanban mindent elbontottunk a főfalak kivételével (összes válaszfal, összes vakolat leverése, padló beton felszedése stb.). A felújítás során az első két részt egybenyitottuk, míg a harmadik részt meghagytuk külön bejáratúnak. Így az első két rész hasznos alapterülete 106 m2, míg a harmadik részé 21 m2 lett.

Az első „kocka” részben kialakítottunk 3 szobát, melyek az utcára néznek. Az ablakok minden esetben a helyükön maradtak, és új műanyag ablakokra (3 rétegű üvegezéssel) lettek cserélve, így a fő hálószobába egy 166/129- es méretű nagy ablak került, míg a két kisebb szoba a másik nagy ablak kettéosztásával 2 db 75/129- es ablakot kapott. Ebben az épületrészben kapott helyet még a WC, a fürdő, a mosókonyha és a folyóson elhelyezett gardrób is. Új válaszfalakat kizárólag ebben a részben építettünk YTONG- ból. Ebben a házrészben a födém régebbi stukatúrnádas megoldással van kiépítve, vasbeton gerendákkal, így itt gipszkartonból álmennyezet került felhelyezésre.

Galéria / 2 kép

Megnézem a galériát

A második részben egy válaszfal elbontásával, valamint a kamra ajtójának áthelyezésével alakítottuk ki az egybenyitott nappali-étkező rész, ami 28 m2. A konyha a korábbi folyosó részből lett leválasztva, ahonnan egy teraszajtó vezet az udvarra. A kamra áthelyezett ajtaja is innen nyílik, amely alatt a pince található. A konyha és az ebédlő között egy átadó pultot is csináltunk, mivel a vakolat leverése során találtunk egy áthidalót, amit fel tudtunk használni erre a célra, így még több napfény jut a benti helyiségekbe.

Az épület különlegessége volt, hogy 3 nagy, 150×150- es ablak nézett a telekszomszéd felé, ami természetesen nem maradhatott meg. Az egyiket a fürdőszobánál használtuk fel, a másik kettőt pedig a nappali/étkező részben. A korábbi nyílások felfalazásra kerültek, és a fürdőben egy 180 cm padlómagasságú bukó ablak kapott helyet, a második részben pedig 3×6 sor üvegtégla került beépítésre 2 rétegben, köztük légréssel a két ablak helyén.

Egy \

A harmadik tetőteres résznél csak a legszükségesebb felújításokat végeztük el (fűtés, víz, külső szigetelés és a nyílászárók cseréje), első körben az első két részre koncentráltunk.

A felújítás során az összes közmű (víz, csatorna, melegvíz, villany és gáz) újra lett építve – mind kívül az udvaron, mind pedig belül.

Galéria / 5 kép

Megnézem a galériát

A ház 10 cm vastag hungarocell szigetelést kapott. A homlokzat és a lábazat ugyanazzal a nemes vakolattal lett burkolva, csak külön színt kapott.

Galéria / 2 kép

Megnézem a galériát

A fűtést a 3 hálószoba kivételével mindenhol padlófűtéssel oldottuk meg. A hálószobákban radiátorokkerültek felhelyezésre. A fürdőszoba a kivétel ez alól, ugyanis ott a padlófűtés mellett helyet kapott egytörököző szárítós radiátor is.

Amit mi és a család csináltunk:

 1. Minden bontással járó munka (falak bontása, padló felverése, vakolat levésése, törmelék kihordása)
 2. Padlószigetelés (hungarocell) lerakása
 3. Laminált padlók lerakása
 4. Minden festési munka (falak, beltéri ajtók)
 5. Álmennyezet felrakása
 6. Kerítés építése (utcafronti és hátsó is)
 7. Udvartéri betonozások, járda és szegély építés
 8. Fedett terasz építés
 9. Utcai járdaszakasz felújítása
 10. Építési anyagok mennyiségének kiszámolása, rendelése

Amit szakemberre bíztunk:

 1. Szakipari kőműves munkák (falazás, szerelő és végleges betonozás, vakolás, hidegburkolatok lerakása)
 2. Közművek (víz, csatorna, villany, gáz) szerelése
 3. Külső szigetelés, vakolás

Az eddig leírt munkálatok 2017 májusa és 2018 áprilisa között megvalósultak. Ebben az időszakban a tető felújítására már nem maradt anyagi fedezet, ezért azt idén (2022) tudtuk megvalósítani. A kivitelezés során a gerendákat nem cseréltük, hiszen azok megfelelő állapotban voltak. A régi „csabai mázas” cserepet leszedtük, majd fóliázás és új lécezés során került fel az új betoncserép a házra mintegy 230 m2 tetőfelületen.

Ahogy most állunk

Galéria / 10 kép

Megnézem a galériát

Ahogy mondani szokták: egy kertes ház sosem készül el… Ezen szemlélet mentén nekünk is mindig akadnak ötleteink, immár inkább a kerti részben és a melléképületben gondolkodva, de még ott van a tetőteres rész is, ami a belső tereket tekintve felújításra szorul.”

Hát így készült el a mi kibővített „kádár kockánk”.

Ezekről a sikertörténetekről se maradj le:

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.