Egy frissen felújított 7 nm-es panelkonyha sok-sok okos részlettel

Egy frissen felújított 7 nm-es panelkonyha sok-sok okos részlettel

Sokan hiszik azt, hogy egy panel konyha csak egy panel konyha lehet. Barbaráék felújításának története azonban (egy újabb) bizonyíték arra, hogy okos tervezéssel néhány négyzetméterből is lehet kényelmes és praktikus főzőteret kialakítani.

Ez a cikk már szerepel az Ötletládádban!

2017-ben vásároltuk a lakást, amit ez idáig teljes körűen felújítottunk. Szerencsére a párom nagyon sok mindenhez ért, így nem volt kérdés, hogy a felújítás nagy részét mi fogjuk elvégezni, ami 2 kicsi gyermek mellett nem is olyan egyszerű. A konyha volt az utolsó helyiség (7 nm), ami még újításra várt. Elég retró volt a felújítás előtt, például még az eredeti konyhaszekrények voltak benne.

Galéria / 3 kép

Megnézem a galériát

Első lépésként betonig visszabontottunk mindent a konyhában, a sittet elszállítottuk, majd jött a burkoló, aki korábban a fürdőt és a WC-t is gyönyörűen megcsinálta, a konyhával sem volt ez másként. A szívem vágya volt a fényes padlólap, amit azóta is nagyon szeretek (annak ellenére, hogy egyetlen hajszál is meglátszik rajta). Ez összesen 5 napot vett igénybe, bontással és az új burkolat lerakásával együtt.

Eközben már folyamatosan ötleteltünk a párommal, hogyan tudnánk minél többet kihozni a konyhából, hogy az minden igényünknek eleget tegyen. 
Szerettem volna, ha minden gépünk beépíthető lenne. A sütő, a gázfőzőlap, a páraelszívó és a mosogatógép esetében ezt meg is tudtuk oldani, viszont a hűtőt és a mikrohullámú sütőt az előre kitűzött költségvetés miatt nem cseréltük le. De mivel nem szerettem volna, hogy látszódjon a mikró, a sütő felett kapott helyet elrejtve, egy felnyíló ajtó mögött.

A gázcsövet is szerettük volna eltüntetni, így kitaláltuk, hogy a toronyszekrény (amiben a sütő és a mikró is helyet kapott) oldalán legyen egy 20 cm mély szekrény, amelynek egyik oldalán a gázcső van, ezt egy 10 cm széles ajtóval takartuk el, hogy bármikor hozzáférhető legyen. Mellette pedig egy kis kamraszekrény került kialakításra, benne polcokkal. Itt a lisztet, cukrot, tésztát és egyéb “száraz” alapanyagokat/hozzávalókat tartom.

Konyhaasztal helyett, a jó helykihasználás miatt, egy 40 cm mély pultot terveztünk, aminél négyen is tökéletesen elférünk, így több hely maradt középen közlekedni.

Nagyon praktikusak a plafonig érő felső szekrények, mert sok olyan dolog odafér amiket nem használok túl sűrűn.

Volt egy nagy dilemmánk a felújítás alatt: legyen vagy ne legyen fogantyú? Végül felül push open nyitásúak, lent pedig fogantyúval nyitható szekrényajtók lettek. Egyedül a mosogató alatt nem lett fiók a vízcsövek miatt, de ezen kívül kisebb-nagyobb méretű fiókokat készítettünk.

A gázfőzőlaphoz egy edzett üveget készítettünk, hogy ne érje kár a konyhai hátfalat, ami igazából bútorlap, ebbe marta bele a párom a vezetékek helyét.

Galéria / 8 kép

Megnézem a galériát

Összességébe véve a konyha felújítása 3 hónapot vett igénybe, mivel a konyhabútor tervezését és kivitelezését, valamint a vizes és villanyos munkákat is a párom végezte munka mellett, ebből 1 hónap volt amikor egyáltalán nem tudtuk használni a konyhát.

Egyelőre nincs olyan amin változtatnék, mindent úgy terveztünk ahogy nekünk megfelelő, ezért is szeretjük annyira a végeredményt.

Ezekről a sikertörténetekről se maradj le:

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Bezárom
Te is szívesen bemutatnád az otthonodat?
Akkor küldj nekünk e-mailt az otthonokesmegoldasok@marquardmedia.hu e-mail címre, amelyben pár mondat és sok szép kép kíséretében bemutatod, hol élsz. A legszebb lakásokat és házakat pedig mi is megmutatjuk weboldalunkon olvasóinknak!
Tipp 5 zseniális ötlet, hogyan használd fel a megmaradt buborékfóliát

A pandémia óta egyre többet rendelsz webshopokból, és nem tudod, hogy mit kezdj a rengeteg buborékfóliával? Nekünk van pár zseniális ötletünk.

Tipp 5 lépés, amivel tisztán tarthatod a szárítógépet

A szárítógép tisztítása nem tűnik fontos feladatnak, hiszen tiszta ruhák kerülnek bele, így a gép sem lehet piszkos – vagy mégis? Bizony, a szárítógépben rengeteg kosz tud felhalmozódni a szöszöktől kezdve azoktól a szennyeződésekig, amelyek nem jöttek ki a mosás során a ruhákból. Ezért nagyon fontos, hogy rendszeresen és alaposan tisztítsd a szárítógépet (is).

Tipp A 7 leggyakoribb lakberendezési hiba – Így kerüld el őket

Az emberek többsége azért nem vállalkozik szívesen lakása dekorálására, mert attól fél, hogy legnagyobb igyekezete ellenére és sok pénzt beleölve is nagyon mellélő. Csokorba szedtük a hét legnagyobb lakásdíszítési bakit, amit odahaza elkövethetsz, hogy ezek ismeretében nagyobb önbizalommal és jó irányból közelítve láthass neki az átalakításnak.

Tipp 5 virág sötét helyre – Természetes fény nélkül is szépek maradnak

Gondoltad volna, hogy ablak nélküli helyiségekben is lehet növényt tartani? Cikkünkből kiderül, hogy melyek azok a fajták, amik fény nélkül is szépen nőnek és terebélyesednek.

Stílus Az időtállóan divatos otthon kötelező elemei

A divatos otthon kifejezés hallatán többnyire mindannyiunknak ugyanaz a kép ugrik be: fényes, letisztult, átlátható, mégis díszes élettér, ahol minden berendezési tárgy más és más, mégis harmóniában van egymással. Hogy mi a titka ezeknek az élettereknek? Vegyük sorra a kötelező elemeket!

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin