Az öreg parasztház története I. – A napfényben fürdőző, igazi közösségi tér

“Erdélyből érkezett a megkeresés, amelyet egy értékes találkozás követett a határ közelében. Megbízóim egy koros, de korrekt állapotú, verandás vályog falazatú parasztházból szerettek volna egy olyan nyaralót kialakítani, amelyben akár 12 ember is kényelmesen elfér egyszerre!

Fontos volt nekik, hogy korszerű és „mai” legyen a teljes enteriőr, én pedig fontosnak tartottam azt is, hogy megőrizzük a ház eredeti karakterét is eközben.

Nem volt egyszerű a feladat, mert a bővítés nem jöhetett szóba, mégis a háznak tágasnak kellett lennie. Az épület a beépített verandát leszámítva nagyon árnyékos volt, sőt, a lakószobák egyikén még ablak sem volt. Ráadásul mindenképpen fontosnak tartottam, hogy létrehozzak valahogy egy olyan teret, ahol a család együtt lehet, méghozzá kényelmesen. A kicsi és sötét szobák “libasorban” követték egymást, és a ház egyik végében volt elhelyezve az ablaktalan konyha, szóval eleinte nagy kihívás volt, hogyan fogjak hozzá a tervezéshez.

Ekkor merült fel a felfelé terjeszkedés lehetősége. A konyha feletti födém megbontásával és a manzárd rész részleges lezárásával ki tudtam alakítani egy lenyűgöző belmagasságú teret, valamint a verandát, amilyen szélesen csak lehetséges volt, összenyitottam a megújult térrel – hiszen a legtöbb fény mindenképpen innen érkezett. Így kaptam eegy olyan házrészt, mely minden korábbi klisét maga mögé utasít, ráadásul a szépen kezelt gerendákkal, beépített tetőtéri ablakokkal, a verandához kapcsolt kialakításával olyan tágas és lenyűgöző lett, hogy el is felejti az ember mindazt, amit korábban a kopott, falusi vályogházakról gondolt! Kialakult egy napfényben fürdőző, igazi közösségi tér, ahol minden vendég elfér, és valódi kapcsolatban áll a korábban elszigetelt, kicsi szobák előterével – miközben kellő távolságban van a hálózónáktól, ha esetleg nem egyszerre mennének aludni a lakók.

Olyan weekend ház lett az épületből, melyet családi háznak is sokan elfogadnának! Az épület átalakításához alázattal láttam hozzá, és így lett tökéletes a mindenre kiterjedő kényelem és lenyűgöző az összhatás, miközben megmaradtak az egyedi karakterjegyek!”

Galéria / 9 kép

Megnézem a galériát

Perneczky Regina

Render: Exoarch Vizualizáció

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.