Árnyékos térből álomotthon – Így született újjá egy 100 éves tekintélyes szegedi polgári lakás IV.

Mivel a lakás 3. emeleten található, és az aljzathoz mindenképpen hozzá kellett nyúlni a fűtés korszerűsítés miatt, a konyha áthelyezésének lehetősége rögtön felmerült. Tulajdonképpen így lett a régi fürdő és egy folyosórész összenyitásából a napfényes háló, a pici, szűkös toalett melletti konyhából pedig a fürdő.

“A tulajdonos felnőtt lánya számára szerette volna felújítani a lakást akkor is, ha esetleg nem költözik be, ezért természetesen a mai, modern életkörülményeknek meg kellett felelnie – miközben őriznie kellett azt a semlegességet, mely piacképessé teheti, ha mégis kiadják. Így került a konyha a korábbi “nagyszoba” belső oldalára, hiszen így meg tudtam valósítani egy amerikai konyhás nappali-étkezőt, és így a bejárathoz legközelebbi helyiség tudott központi térré változni” – idézi fel Regina.

Az áthelyezésnek azonban ára volt: a konyha a lakás legsötétebb részébe került, így fel sem merült erőteljesebb színek alkalmazása. Egyébként is fontosnak tartotta a szakember egy klasszikusabb tengelyhez való kapcsolódást, hiszen egy ilyen méltóságteljes épület megkívánja, hogy méltó módon álljanak hozzá felújításhoz. Eleinte jellemzőbb volt a polgári jegyek többsége a lakásban, de a tulajdonos art deco, majd skandináv stílusba szerette volna terelni a folyamatot – így lett a konyha a kompromisszumkészség, az ingatlan adottságainak és a sok változó nézőpontok közös metszetének a nyertese. Elegáns, de nem túl úrias, kifinomult, de nem túl nőies. Minden funkciónak tökéletes helyet kínál, elegendő munkafelülettel és sokoldalú megvilágítással, hogy az árnyékosságból egy hangulat fényben úszó felület legyen. “A bútort úgy terveztem, hogy amikor a háló falban futó tolóajtaja kinyílik és eltűnik, a gardrób szinte a konyha folytatásaként jelenjen meg a szemünk előtt. Elmosva a határokat a korábban oly szűkös terek között!”

Nézd meg a konyhát háromféle fényviszonyban:

Galéria / 3 kép

Megnézem a galériát

A lakás többi részéről se maradj le:

Perneczky Regina

Render: Exoarch Vizualizáció

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.