Amikor a legrosszabból hozod ki a legjobbat: ez a 100 esztendős szerencsi házikó a járvány idején született újjá

“Rózsamorzsa Vendégházként üzemelteti családunk azt az aprócska házikót, amely Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyében található, Szerencs Árpád-hegyén, Tokaj történelmi borvidéken.

A házikó csaknem száz esztendős, és egykoron egy szőlős gazda háza volt, szomszédságában szőlőültetvények, pincék sorakoznak.

2020 tavaszán került családunk tulajdonába az épület, szörnyű állapotban: hatalmas gaz, óriási szemétkupacok, bedőlt falak, behorpadt tető, szúette ajtók, betört ablakok…

Jött a covid, és férjemmel és két fiammal nekiláttunk a felújításnak. Lefoglaltuk magunkat, szinte örömmel tettünk eleget a járvány idején kötelező kijárási tilalomnak, hiszen észre sem vettük, hogy milyen szörnyűségek zajlanak a világban, mert festettünk, szegeltünk, ragasztottunk, falat raktunk, fúrtunk-faragtunk… 

A FELÚJÍTÁSI MUNKÁLATOK

Galéria / 9 kép

Megnézem a galériát

2021 tavaszára lett kész a házikó, és május végén meg is nyitottuk kapuit az első vendégek előtt.

A ház mindössze 65 négyzetméteres, amiben helyet kapott egy ebédlő-konyha, egy nagy nappali, valamint egy kisebb szoba, fürdőszoba, szauna is. A konyha munkapultját használt téglából építettük, a ledőlt régi kamra deszkái pedig polcokként, tárolókként, szekrényajtókként  kaptak új esélyt. A régi ablakokat lecsiszoltuk, festettük, de szándékosan nem cseréltük őket újra.

A házban talált régi bútorokat csiszoltuk, majd koptatott fehér festést kaptak, kimentve a régi háztulajdonos kezéből “őket”, aki a szeméttelepre indult velük. Melléképületek is tartoznak a házhoz, amelyek egyikében már egy illatkamra “üzemel”: szárított gyógynövényekkel, teákkal, virágokkal, illatokkal, finomságokkal. Az udvaron létesült egy kültéri, fűthető dézsafürdő, továbbá egy picike füstölő, valamint kerti sütögető és fáskamra is.

Vendégházunk a kedves, egyszerű vidéki romantika (chabby chic stílus) jegyében született újjá, és gyakorlatilag teltházas foglalásokkal működik. 

A Rózsamorzsa Vendégház bájos részletei

Galéria / 27 kép

Megnézem a galériát

A ház jelenleg eladó, mivel – bár nagyon szeretjük – úgy érezzük, hogy teljes embert igényelne az üzemeltetése, négy fős családunk mindegyik tagja pedig egyéb polgári foglalkozással bír. A házikó tehát túlnőtt rajtunk, túlszárnyalva legmerészebb álmainkat is. Terveink között szerepel azonban, hogy mihelyt eladtuk, egy másik pusztulásra ítélt, régi házikóba leheljünk lelket.”

Ezekről a sikertörténetekről se maradj le:

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.