Albérletből tökéletes otthon – Ez a 37 nm-es panellakás meghazudtolja a saját méreteit is

A 37 nm alapterület jellemzően inkább garzonlakások mérete, ám itt a nappali mellett volt egy külön hálószoba, ami nagy előny – viszont nagyon pici volt, ami inkább hátrány. Szélessége – ahogy alább, a képeken is látszik majd – nem volt 2 méter sem, így az okozott a legnagyobb fejtörést a felújításkor, hogy 2 személy életvitelszerűen, kényelmesen tudjon aludni, pihenni benne.

A lakás belső elrendezésén, illetve a falakon nem változtattam, csak igyekeztem az egyes helyiségek funkcióit alakítani. Így kapott helyet a nappaliban egy ebédlő is, ahova a hidegburkolatot is tovább futtattuk az előszobából, kijelölve ezzel az egyes funkciókat. A nagyszoba nappaliként funkcionáló részében pedig már meleg burkolatot fektettünk le. A nappali ajtaját megszüntettem, a mögötte lévő kis falszakaszra pedig 35 cm mély szekrényeket helyeztem el, hogy a háztartási eszközöknek – porszívónak, seprűnek, felmosónak, vödörnek – legyen helyük” – meséli a lakást újjáálmodó Izabella.

A nappali

Galéria / 4 kép

Megnézem a galériát

Az előszobában egy korábbi – panelokban szokásos – gardróbszekrény volt csupán, ezt teljesen elbontották, és ide helyezték el beépítve a mosógépet, a hűtőt és a sütőt is, mintegy orvosolva a kis fürdőben és kis konyhában lévő helyhiányt. Így egy normális méretű hűtőszekrényt tudtak elhelyezni itt, és a mosó-szárítógép is elfért. A mosógép csöveit az aljzatban vezették el a fürdőbe. 

Az előszoba

Galéria / 3 kép

Megnézem a galériát

„A konyhafülkének az előszobával határos fala szerencsére nem vasbetonból volt, hanem egy fából ácsolt szerkezet, így azt is kibontottuk, hogy az előszobába belépve legyen térérzet, és így a konyha is tágasabbnak tűnik.”

A konyhában egy 45 cm széles mosogatógép és egy főzőlap is helyet kapott, a többi szekrényben tárolóhelyet alakítottak ki. Szintén a konyhában kapott helyett az IKEA “TRONES” nevű műanyag cipőtárolója, ami mindösszesen 18 cm széles, a valaha volt legkeskenyebb és legpraktikusabb cipőtároló. „Ennek a túl műanyag hatását ellensúlyoztam azzal, hogy a tetejére a konyhai munkalapból vágattam egy csíkot, és így a konyhával is harmonizál, miközben további pakoló felületként is funkcionál” – emel ki egy különösen okos megoldást Izabella.

A konyha

Galéria / 3 kép

Megnézem a galériát

A fürdőszobában – így, hogy ott már nem kellett egy mosógépet is elhelyezni – egy sarokkád került beépítésre, valamint egy monoblokkos Sapho Paco típusú WC. Ez a monoblokkos WC-k közül a legrövidebb típus. Továbbá mellé beépíttettek a vízszerelővel egy bidé-csaptelepet is. 

A fürdőszoba

Galéria / 2 kép

Megnézem a galériát

A lakásban lévő bútorok nagy része az IKEA-ból származik, a többi bútort asztalos mester készítette – így a konyhát, az előszobát, a hálóban a faltól falig tartó ágyat, és szintén a hálóban lévő gardrobót is. Ide ugyanis az ajtó mögé nem fért volna be egy normál szekrény.

„A legnagyobb kihívást a bérlő beköltözése miatti időszűke jelentette, így nem lett kész időre a hálóba az ágy köré tervezett bársony falpanel. Utolsó pillanatos megoldásként azt találtam ki, hogy az IKEA PLATSA nevű gardróbjának az egyébként külön kapható ajtajait fúrtuk fel a falra az ágy köré – megelőzve a fal koszolódását. Végül praktikusabb megoldásnak is bizonyult hiszen még jobban tisztítható is, mintha körbe végig bársony lett volna.”

A faltól-falig érő ágy aljába jó nagy fiók kerültek, hogy az ágyneműket, törölközőket, takarókat legyen hol tárolni. Az ágy szélébe egy kombinált konnektort és USB töltőt szereltek, hogy akár egy laptopot vagy egy telefont is bármikor elérhető távolságból lehessen tölteni. 

Galéria / 2 kép

Megnézem a galériát

Ugyanaz, mégis nagyon más

„Kicsit megtréfált engem ez a lakás, mivel Csepelen egy ugyanilyen elrendezésű lakásban éltem korábban 4 éven át, így a vásárláskor azt hittem, hogy ez gyerekjáték lesz, hiszen a fejemben már volt egy kész koncepció, 4 évvel korábban újítottam fel egy ugyanilyet. A két lakás méretei mégis eltértek egymástól. A háló 20 cm-rel keskenyebb volt itt, mint a csepeli. Utóbbiban még elfért ugyan egy 160 cm-es ágy úgy, hogy el lehetett mellette sétálni, a budafokiban már nem.  A csepeli lakásban a fürdőszobában volt a strang, a budafokiban viszont már a konyhában. Amit nyertem a fürdőben, azt elvesztettem a konyhában, így az IKEA konyha itt már szóba sem jöhetett, asztalosra volt szükség.

Ott ráadásul egyedül éltem, itt viszont kifejezetten 2 személyre terveztem már, így elegendő tárolóhelyet, normális méretű hűtőt és összességében egy két ember számára élhető és praktikus életteret igyekeztem alkotni” – összegzi a kihívásokat Izabella. Hozzátéve: úgy érzi, ez az egyik legjobban sikerült felújítása, ráadásul nem bánt meg semmit. Pont olyan lett, amilyet szerette volna. Minden egyes négyzetméterét tudatosan tervezte meg, a lehető legjobb helykihasználással.

“A tanácsom? Az élethez szerencse kell. Megbízható, jó kivitelező nélkül nehezen lehet idegileg kibírni egy lakásfelújítást, és rengeteg pénzt beleölve sem leszünk elégedettek az eredménnyel. Az én szerencsém, hogy megbízható, jó szakembereket ismerek.”

A lakás felújítása 2020 tavaszán kezdődött, és megbízható, mindig a megoldásokra törekvő kivitelezővel 6 hónapon át tartott, és a munkadíjakkal, anyaggal, műszaki gépekkel, bútorokkal együtt 6,5 millió forint volt, ami a mai árakon 10 millió forint körül állna meg. 

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.