Tiszta, mint a patyolat – Ilyen gyakran mossuk az ágyneműt és társait odahaza

Tiszta, mint a patyolat – Ilyen gyakran mossuk az ágyneműt és társait odahaza

Vajon milyen gyakran célszerű mosni a háztartásban használt textileket? Meddig higiénikus ugyanazt az ágyneműt, konyharuhát vagy kéztörlőt használni két nagymosás között? És melyiket szabad mosógépben tisztítani, és mit kézzel? Ezekre a kérdésekre keressük most a választ!

Ötletládához ad!

Jöjjenek hát a legalapvetőbb háztartási textiliák, és a rájuk vonatkozó főbb tisztántartási szabályok.

1.Lepedő és párnahuzat: hetente, de legalább kéthetente ajánlott friss ágyneműt húzni a hálószobában, de ha bőrünk érzékeny, a párnahuzatot akár gyakrabbanis cserélhetjük.

2. Paplan és paplanhuzat: havonta egyszer vagy kétszer elegendő a takaróhuzatot frissre cserélnünk. Ráadásul mivel közvetlenül érintketik a bőrünkkel, ha nem egy ágyban elköltött reggeli utáni makacsabb foltot akarunk eltávolítani, nem is szükséges ragaszkodnunk a mosógépben történő mosáshoz.

3. Ágybetét: mivel a matraccal nem vagyunk közvetlen kapcsolatban alvás közben, ezért nem is indokolt nagyon gyakran kimosni azt. Elég, ha kéthavonta egyszer szánunk rá időt és energiát, hogy a felületés megtisztítsuk.

4. Párnák: nem csupán a párnahuzatoknak, maguknak a párnáknak is szükségük van néha egy kis felfrissülésre. Mosógépben bátran moshatjuk őket, de kettőnél többet ne tegyünk be egyszerre, hogy a gép is kellő hatékonysággal tudjon dolgozni. Főszabály szerint évente kétszer elég kimosni őket, de ha valamiért erősebben koszolódnak, enneél természetesen gyakrabban ejtsük meg ezt.

Pillows and blanket stacked on bench in bedroom

5. Fürdőlepedők : a törölközőket öt-hat használat után ildomos alávetni egy “tisztítókúrának”, ezért gyakorlatilag a heti nagymosás fix elemeit képezik. Ugyanakkor ügyeljünk arra, hogy ne mossuk őket együtt a lepedőkkel. Utóbbiak sokkal finomabb, érzékenyebb anyagból készülnek, így a törölközők akár kárt is tehetnek bennük.

6. Zuhanyzófüggöny: ha mosógépben mosható, nagyon egyszerű dolgunk van vele. Annak meghatározására pedig, hogy miylen gyakran dobjuk be a zuhanyfüggönyt a gépbe, használjuk egyszerűen az orrunkat és a szemünket. Ha tisztának látszik és érződik, egy-két havonta elég felfrissítenünk, de ha könnyen koszolódik, ennél gyakrabban mossuk át.

7. Kádkilépő: ennek legnagyobb veszélye, hogy minden este vizes lesz, így könnyen befülled. Amint elkezdjük érezni ennek jeleit, áztassuk be öblítős vízbe. Minden egyéb esetben kéthetente elég áttisztítani.

8. Konyharuha: ha csupán a mosott edényeket törlögetjük vele szárazra, hetente elég tisztára cserélnünk a konyharuhát. De ha gyakran beletöröljük a kezünket vagy a mosott gyümölcsöt, inkább naponta vegyünk elő tisztát, hogy a baktériumok ne terjedhessenek át a tányérokra és evőeszközökre.

9. Pohárszárogató: legnagyobb előnyük, hogy többségük mosogépben mosható. Ez azért különösen jó, mert a szakemberek heti rendszerességgel javaoslják tisztítani ezeket, a mosógép pedig sokat egyszerűsít ezen.

Fundatipp
Valósítsd meg terveidet Fundamentával!
Kérj most visszahívást a részletekért!
Visszahívást kérek!

Köszönjük szépen érdeklődésedet!

Köszönjük érdeklődésedet! A megadott elérhetőségen kollégánk hamarosan felkeres téged!

Valami hiba történt.

Munkatársaink már dolgoznak a problémán, kérünk gyere vissza pár perc múlva.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Tipp Imádod a kéket de nem tudod milyen színnel párosítsd? Segítünk!

Az ezerarcú kék már önmagában is csodálatos árnyalat. Hát még ha kombinálod is! Nézd meg, hogy mi mi mindent tennénk mellé.

Stílus 2019 legjobb fürdőszoba trendjei – Mi megy és mi marad?

Fürdőszoba és fürdőszoba közt is óriási a különbség. Színeik, megjelenésük, dekorálásuk sokféle lehet. Összeszedtük az idei év legjellemzőbb trendjeit.

Otthon Gazdálkodj okosan – Aktuális kerítésárak 2019-ben

Ha nyár, akkor kerítés. Egy jól kialakított telekatároló rendkívüli módon megkönnyíti mindennapjainkat – legyen szó kerti partikról, gyerekzsúrokról vagy kisállatokról.

Tipp Környezettudatosság otthonodban – Ezeket az Instagram oldalakat kövesd

A környezettudatosság minden szinten rendkívül fontos napjainkban. Szerencsére ma már mindenki kiveheti belőle a részét, akár otthon is.

Kert 5+1 romantikus kerti világítás egyszerűen a meghitt hangulatért

Nyáron nincs is jobb, mint esténként a szabadban üldögélni. Azonban ha lemegy a nap, érdemes különböző világítási lehetőségekkel megőrizni a nyári hangulatot. Cikkünkben 5+1 romantikus kerti világítás tippet gyűjtöttünk össze, amiből te is inspirálódhatsz.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin