Forrás: Getty

Az ételmaradékokat gyakran a lefolyóban kötnek ki – főleg a levesek, a szószok és folyékony társaik. Erről azonban jobb lesz leszoknunk, ugyanis igencsak kellemetlen következményei lehetnek. Az alábbiakban felsoroljuk azokat az élelmiszereket, melyektől mostantól más módon kell megszabadulnunk.
Mit ne öntsünk a lefolyóba?
A zsíros szószokon és leveseken kívül számos más élelmiszer létezik, amit nem szabad a lefolyóba vagy a WC-kagylóba önteni. Ezek közé tartoznak az alábbiak:
- Folyékony élelmiszerek: A sütéshez használt olajokat, leveseket vagy önteteket azért ne öntsük ki, mert az ezekben található zsír a későbbiekben megszilárdul, és eltömítheti a csatornarendszert.
- Tészta és rizs: A keményítő-tartalmú élelmiszerek megdagadhatnak a csatornában, így eltömítve azt.
- Tojáshéj: Ez is komoly problémákat okozhat, ugyanis a tojáshéj lerakódik a csövekben, és rendkívül nehéz eltávolítani onnan.
- Olaj: Teljesen mindegy, hogy napraforgó- vagy olívaolajról beszélünk, egyiket se öntsük a lefolyóba! Sokkal jobb választás, ha beletöltjük az olajat egy edénybe, és úgy dobjuk a kukába.
- Liszt: Vízzel keveredve egy ragacsos massza keletkezik, ami rátapad a cső belső falára, így eldugítva azt.
- Gyógyszerek: A megkezdett vagy lejárt tablettákat szintén tilos a lefolyóba dobni, hiszen ezek veszélyes hulladéknak számítanak, és komoly károkat okozhatnak a víz minőségében. Ezeket a patikákban arra kijelölt helyen tudjuk leadni.
A lefolyóban lerakódó élelmiszerek odavonzzák a patkányokat?
Nem! Ennek a válasznak valószínűleg mindannyian örülünk! Szerencsére rendkívül ritka jelenség, hogy a csatornarendszerben lerakódó élelmiszerek odacsalogatják a patkányokat. Azok ugyanis inkább csak egy biztonságos útvonalként használják a csatornarendszert, az ételüket száraz és kevésbé szagos helyeken szokták elfogyasztani.