Forrás: Getty

Ronda és unalmas csempék? Ezzel a 3 módszer szebbé varázsolhatod őket

A fürdőszobát és a konyhát sem kell rögtön újracsempézni, ha nem tetszenek a csempék, vagy épp nem illenek otthonunk stílusához, ugyanis 3 módszer is van ezek megszépítésére. Az alábbiakban sorra vesszük ezeket.

#1 – Csempék megszépítése fóliával

Ha csempeszépítésről esik szó, akkor gyakran merül fel a fólia felragasztás, mint szuper megoldás. Ennek nagyon egyszerű magyarázata van, ugyanis számos minta és szín közül választhatunk, ezen kívül vízállóak, könnyedén felragaszthatók, illetve leszedhetők. Ennél a technikánál mindössze türelemre és némi kézügyességre lesz szükségünk, hiszen a fugákra nem ragaszthatjuk rá. A rengeteg előny ellenére inkább csak kisebb felületek esetén ajánljuk ezt a módszert, hiszen nagyon sokáig tart.

#2 – Csempék átfestése

Aki nem akarja az idejét olyan pepecseléssel tölteni, mint a fólia felragasztása, annak a csempék átfestése lesz a megfelelő módszer. Ehhez rendkívül fontos, hogy speciálisan erre a célra kifejlesztett festéket használjunk. Mielőtt nekikezdünk a mázolásnak, alaposan meg kell tisztítani a csempéket, majd szárazra törölni azokat, hiszen csak így fog rendesen megtapadni a festék. Ezt követően fel kell vinnünk az alapozót, majd azután kenhetjük fel a festéket. Miután megszáradt az első réteg, folytathatjuk a másodikkal, a legvégén pedig egy záróréteget kell felvinnünk. Nagyon fontos megjegyezni, hogy padlócsempékre nem alkalmasak ezek a festéket.

#3 – Profiknak

Ha az előbb bemutatott módszerekkel nem szimpatizálunk, akkor egy további lehetőség van: a csempék bevakolása. Ehhez azonban biztos kezekre van szükség, épp ezért inkább profi barkácsolóknak ajánljuk. Íme a lépések:

  1. Alaposan tisztítsuk meg a csempéket.
  2. Glettel javítsuk ki a lyukakat.
  3. Vigyük fel az alapozót, méghozzá egy nagy ecsettel. Ezután várjuk meg, amíg teljesen megszárad.
  4. Keverjük ki a vakolatot.
  5. A vakolatot a megfelelő eszközökkel, egyenletesen vigyük fel a csempékre.
  6. Várjuk meg a száradási időt, ami után csiszoljuk át a felületet.
  7. Ezt követően vigyük fel az alapozót, hogy lefesthessük a falat.
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.