Így fogd meg a meleget! 5 zsebbarát tipp a fűtés hatékonyságának javítására

Így fogd meg a meleget! 5 zsebbarát tipp a fűtés hatékonyságának javítására

Ahogy egyre jobban megyünk bele a télbe, úgy esik napról napra alcsonyabbra a hőmérő higanyszála. Ilyenkor válik igazán érezhetővé – a bőrünkön és a pénztárcánkon egyaránt -, hogy otthonunk fűtési rendszere mennyire hatékony. Ha nem szeretnénk, hogy a meleggel együtt a pénzünk is kiszökjön az ablakon, az alábbi okos tippeknek mindenképp szentejünk egy kis figyelmet.

Ötletládához ad!

Az alábbi apró trükkök segítségével rengeteg energiát takaríthatunk meg a kemény hidegek idején.

1. Az ideális hőmérséklet: 18°C

A 18 mágikus szám. Ezen a hőmérsékleten ugyanis mindenki kellemesen érezheti magát a lakásban laza ruházat mellett is. Ha elsőre túlzottan hűvösnek érezzük, kezdjük egy magasabb szinten, és hétről-hétre egy-egy fokot csökkentve, lépésenként jussunk el a kitűzött célig. És hogy számokban is mutassuk, mit jelent mindez: ha egy fokkal csökkentjük a lakás hőmérsékletét, akár 10%-ot is megtakaríthatunk az energiafogyasztáson a fűtési szezon végére.

2. Használjunk időzítőt

Ha a kazán időzítővel ellátott, feltétlenül támaszkodjunk erre, hiszen meleg lakásban ébredhetünk és meleg otthonba érkezhetünk meg anélkül, hogy non-stop menne a fűtés. Tekintve, hogy a rendszernek némi időre van szüksége, mire bemelegszik, a következőket ajánljuk:
– ébredés előtt 20, hazaérkezés előtt 15 percre időzítsük a fűtés beindulását
– munkába indulás, valamint este, lefekvés előtt 20-20 perccel pedig már kikapcsolhat a rendszer, a meleg még így is bőven kitart majd, amíg otthon, illetve ébren vagyunk.

Symbolic for heating costs

3. Ne fűtsük, amit nem használunk

Ez elsőre nyilvánvaló, mégis sokszor megfeledkezünk róla. Ha van üresen álló szobánk, vagy olyan helyiségünk, amiben tényleg csak kevés időt töltünk a nap folyamán, tekerjük le a fűtését, az ajtaját pedig tartsuk zárva, hogy ne szívja el a meleget a lakás többi részétől. Hasonló elvek szerint a folyosón vagy a lépcsőfordulóban is alacsonyabban tarthatjuk a hőmérsékletet, hiszen ezekben a terekben többnyire csak megfordulunk, huzamosabb ideig nem tartózkodunk itt.

4. Hagyjuk szabadon a radiátor előtti teret

Ha bútorokat helyezünk a fűtőtest elé, elfogják majd a meleget, hiába növeljük a fűtés intenzitását. Ráadásul maga a bútor is károsodhat a közvetlen hőtől, azaz idővel duplán rosszul járhatunk. Ügyeljünk tehát arra, hogy a radiátor előtere a lehető legszabadabban maradjon, így a meleg levegő zavaratalanul áramolhat majd szét a szobában.

5. Csípjük nyakon a huzatot

Feltétlenül szánjuk arra időt, hogy megkeressük, hol szökik a meleg a lakásból. Van, ami nyílvánvaló lesz, de biztosan lesznek nehezebb pontok is. Azokat a falakat például mindenképp ellenőrizzük, ahol csövek vagy vezetékek jönnek be a lakásba.

Fundatipp
Valósítsd meg terveidet Fundamentával!
Kérj most visszahívást a részletekért!
Visszahívást kérek!

Köszönjük szépen érdeklődésedet!

Köszönjük érdeklődésedet! A megadott elérhetőségen kollégánk hamarosan felkeres téged!

Valami hiba történt.

Munkatársaink már dolgoznak a problémán, kérünk gyere vissza pár perc múlva.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Tipp Minden napra egy takarítási tipp – Így lesz rend kis lépésekben

A tiszta lakás sok melóba kerül. Ráadásul nehéz minden héten időt szakítani a rendrakásra. De mi van, ha nem egyben csinálod? Jöjjön minden napra egy takarítási tipp.

Otthon Egy csipet Mexikó az otthonban – Megmutatjuk, hogyan csináld

Ha május, akkor „Cinco de Mayo”, vagyis tükörfordításban május ötödike, a mexikói nemzeti identitás egyik legnagyobb ünnepe széles e világban. Noha a Cinco de Mayo alapvetően a puebla-i csata megemlékezésének napja Mexikóban, világszerte nem hivatalos Mexikó-ünnepként funkcionál.

Stílus Sárga fürdőszoba inspirációk – Egyszerre merész és elegáns

Valami egészen frissre vágysz otthonodban? Két szó: sárga fürdőszoba. Minden megvan benne, ami az üde, vidám környezethez elengedhetetlen.

Lakberendezés Nyitott polcok – A stílusos tárolás legfrissebb trükkjei

A nyitott polcok bizony okozhatnak fejtörést, ám egy dizájnosan berendezett verzió valósággal a lakásunk éke lehet

Lakások Tetőtéri csodalakás – Mert mindig van feljebb

Magasan van, kis alapterületű és még a falai is ferdék. Hát lehet az ilyet szeretni? Lehet! Következzen egy tetőtéri csodalakás!

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin