Hogyan alkudjunk lakásra? Gyorstalpaló lakásvásárlóknak

Hogyan alkudjunk lakásra? Gyorstalpaló lakásvásárlóknak

Akár szeretjük, akár nem, az ártárgyalás bizony része a lakásvásárlásnak. Az eladók többnyire belekalkulálják a meghirdetett árba az alkut, a vevők pedig úgy indulnak neki, hogy fejben már elengedtek maguknak néhány százalékot. Mi most utóbbiakon szeretnénk segíteni 5 fontos jó tanáccsal, hogy az a bizonyos néhány százalék a lehetőségekhez képest minél magasabb legyen.

Ötletládához ad!

1. Mérjük fel a terepet

Érkezzünk felkészülten a lakásbejárásra! Ez azt jelenti, hogy mindenképp mérjük fel az piaci viszonyokat, hogy ár-érték arányban el tudjuk helyezni a szóban forgó ingatlant. Próbáljuk megtudni, mekkora az érdeklődés a lakás iránt, hiszen ez nagyban befolyásolja az alkupozíciónkat. Ha lehet, tájékozódjunk a jelenlegi tulajdonosról is. Messzire kerüljük el például azt, aki csak próba-szerencse alapon hirdette meg a lakást, semmilyen határidő nem köti, a legjobbat szeretné kihozni az árból, s akár éveket is rászán arra, hogy álmai vevőjét megtalálja. Ha minél alaposabbak akarunk lenni, vegyük igénybe ingatlanközvetítő segítségét. Nem csupán az információszerzésben segíthet nekünk sokat, de magában a keresgélésben is a hasznunkra lehet.

2. Ne rontsunk ajtóstul a házba

A sikerben nagy szerepet játszik, hogy szimptikus vevőnek adjuk el magunkat. Ehhez pedig az kell, hogy ne térjünk azonnal az anyagiakra. Ez egyrészt rendkívüli udvariatlan, másrészt nem feltétlenül célravezető. Amennyiben komolyak a lakásvásárlási szándékaink, használjuk inkább arra az első találkozást, hogy jó kapcsolatot építünk ki az eladóval.

3. Viseljünk pókerarcot

Ahhoz, hogy hiteles vásárlónak tűnjünk, három dolgot üzenjünk az eladónak viselkedésünkkel. Először is mutassuk meg, hogy tényleg érdekel minket az ingatlan. Biztosítsuk a másik felet arról, hogy fizetőképesek vagyunk, és tegyünk egyértelmű utalásokat arra is, hogy megfontolt tárgyalópartnerrel van dolga személyünkben. Ügyeljünk ugyanakkor arra, hogy értékes, az alku szempontjából fontos információkat – akár a jelenlegi lakhatási helyzetünkre, akár az anyagi lehetőségeinkre vonatkozóan – ne adjunk ki magunkról, mert az információ hatalom, ami ebben a helyzetben az eladó malmára hajtja a vizet.

4. Ne csak az árra figyeljünk

Ugyan az ár a legmeghatározóbb tényező egy lakásvásárlásnál, igyekezzünk szélesebb perspektívában szemlélni a lehetőségeinket. Sokat nyomhat például a latban, ha minőségi, ízlésünknek megfelelő bútorzat van a lakásban, amit kérésünkre – nyilván valamilyen plusz összegért cserébe – ott is hagy a jelenlegi tulajdonos. Kapásból megspórolhatjuk tehát a bebútorozással járó költségeket és kellemetlenségeket. Tovább javíthatjuk az alkupozíciónkat, ha kostruktívak vagyunk: ne csak kérjünk, hanem ígérjünk is az árcsökkentésért cserébe. Ajánljunk például a szokásosnál több foglalót, hogy abból az eladó ki tudja fizetni a saját beugróját az új lakásba.

5. Figyeljünk a másikra

Minden stratégiának fontos része, hogy tisztában legyünk a másik fél lehetséges eszközeivel is. Jelen esetben az eladó – aki minél magasabban szeretné tartani az árat – vélhetően hasonló trükkökhöz folyamodik, mint az ellenérdekelt felek, vagyis mi. Így például régi, de még mindig működő fortély, amikor az eladó megpróbálja elhitetni velünk, hogy feltűnt egy másik, készpénzes vevő – azonnali döntésre sarkallva minket az állítólagos konkurencia emlegetésével.

Fundatipp
Valósítsd meg terveidet Fundamentával!
Kérj most visszahívást a részletekért!
Visszahívást kérek!

Köszönjük szépen érdeklődésedet!

Köszönjük érdeklődésedet! A megadott elérhetőségen kollégánk hamarosan felkeres téged!

Valami hiba történt.

Munkatársaink már dolgoznak a problémán, kérünk gyere vissza pár perc múlva.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Otthon Gazdálkodj okosan – Aktuális kerítésárak 2019-ben

Ha nyár, akkor kerítés. Egy jól kialakított telekatároló rendkívüli módon megkönnyíti mindennapjainkat – legyen szó kerti partikról, gyerekzsúrokról vagy kisállatokról.

Tipp Környezettudatosság otthonodban – Ezeket az Instagram oldalakat kövesd

A környezettudatosság minden szinten rendkívül fontos napjainkban. Szerencsére ma már mindenki kiveheti belőle a részét, akár otthon is.

Kert 5+1 romantikus kerti világítás egyszerűen a meghitt hangulatért

Nyáron nincs is jobb, mint esténként a szabadban üldögélni. Azonban ha lemegy a nap, érdemes különböző világítási lehetőségekkel megőrizni a nyári hangulatot. Cikkünkben 5+1 romantikus kerti világítás tippet gyűjtöttünk össze, amiből te is inspirálódhatsz.

Otthon A Hatalmas kis hazugságok sorozat tengerparti villáját már bárki kibérelheti

A Hatalmas kis hazugságok sorozat csúcs otthona már bárki számára elérhető. Ha szeretnéd átélni a sorozat hangulatát, ez a cikk neked szól!

Stílus Ha létezik mediterrán minimalizmus, akkor ez a ház az élő példa rá

Ez a ház ékes példája annak, hogyan lehet a visszafogottságot a déli hangulattal keverni. A mediterrán minimalizmus még sosem volt ennyire kézzel fogható!

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin