Forrás: Getty

Egy egyszerű, ám nagyszerű trükk, amivel akár 50%-ot is spórolhatsz vásárlás során

Még gyorsan megiszod a kávédat, majd indulsz is vásárolni – egy teljesen hétköznapi szituáció, ami azonban hosszútávon sokba kerülhet. Gondoltad volna, hogy a koffein befolyással van arra, hogy mit veszel meg, illetve arra is, hogy mennyi pénzt költesz el?

Több kávé = több kiadás

A University of South Florida kutatói egy kutatás során arra a megállapításra jutottak, hogy aki közvetlenül a bevásárlás előtt kávét iszik, 30 százalékkal többet vásárol, ezáltal 50 százalékkal több pénzt költ el. Egészen pontosan azt is kimutatták, hogy elsősorban a luxuscikkek és a közérzetet pozitívan befolyásoló termékek iránt nő meg a vágy ilyenkor.

A vásárlási szokásaink megváltozása azzal magyarázható, hogy a koffein hatására dopamin szabadul fel az agyban, amitől több energiánk lesz, ezáltal csökken az önkontrollunk, és impulzívabbak leszünk. Ha tehát az a célunk, hogy ne költsünk több pénzt a szükségesnél, jobban tesszük, ha a kávét csak vásárlás után isszuk meg.

További érdekesség

Ha már kávéfogyasztás: az a kérdés is felmerült a tanulmány készítőiben, hogy egy nap alatt mennyi kávét szabad fogyasztani? Hány pohár után válhat veszélyessé a kávé? Mivel egy bögrében átlagosan 0,05-0,1 gramm koffein van, a szakemberek úgy gondolják, hogy egy felnőtt számára a napi 3-4 bögre kávé teljesen ártalmatlan. A magas vérnyomással rendelkezőknek sem kell aggódniuk, ugyanis a kávé csak minimálisan növeli meg a szívfrekvenciát.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.