Így dekoráld a dohányzóasztalod! 10 egyszerű tipp a különleges végeredményért

Így dekoráld a dohányzóasztalod! 10 egyszerű tipp a különleges végeredményért

Egy dohányzóasztal sokféle célt szolgálhat. Hol a poharainkat tároljuk rajta, hol a lábunkat pihentetjük a tetején. Sok otthonban a távirányító leggyakoribb lelőhelye, és természetesen különleges dekoráció bázisa is. Ha viszont ezek mind együtt teljesülnek, könnyen káoszba fulladhat az asztal élete. Összegyűjtöttünk néhány alapvető szabályt, amelyek segítségével kupi helyett kellemes összhatást teremthetünk a nappali közepén.

Ötletládához ad!

Ahogy a lakberendezés sok egyéb területén, úgy a hármas szám a dohányzóasztal tekintetében is fontos szereppel bír. Bármekkora asztalról legyen is szó, célszerű maximum három tárgyat tárolni rajta egyidejűleg, hogy biztosan kontroll alatt tudjuk tartani a dolgokat. Tekintsük ezt alapszabálynak, és vegyük át, hogyan és miben gondolkodhatunk ennek függvényében.

Olvasd el ezt is!

1. Néhány jó könyv mindennek az alapja

Szép könyvek vagy dekoratív magazinok minden otthonban fellelhetők. Használjuk őket bátran a dohányzóasztalon, hiszen tökéletes alapot adnak a rétegzett dekoráláshoz. Kezdjük az építkezést néhány azonos méretű könyvvel, majd pakoljunk egymásra mind kisebb és kisebb köteteteket. Úgy bonthatjuk meg ezzel a síkot, hogy a rendezettség érzete mindvégig garantált marad.

2. Szöglet következik

A könyvek jó kiindulópontot jelentenek, de ha minden egyéb tárgy az asztalon négyszögletes, érdemes megbontani az egyhangúságot néhány gömbölyű vonallal – egy váza, egy gyertya vagy egy papírnehezék is megtörheti a vonalakat, javítva ezzel a vizuális hatást.

3. Játsszunk a súlyokkal

Egy másik mód, hogy plusz energiákat adj a dohányzóasztalnak, ha súlyuk szerint variáljuk a különböző dísztárgyakat. A hármas szabály itt is fontos: törekedjünk arra, hogy három különböző nehézségű és méretű elemet helyezzünk el az asztalon. Az elrendezés sem mindegy: ha legmagasabb tárgyat helyezzük középre, szimmetrikus lesz az összkép. Tudjuk ugyanakkor, hogy néha pont az aszimmetria a kívánatosabb…

4. Gyertyák és virágok

Két olyan dekorációs elem, amivel – ha ügyesen bánunk – soha nem látott magasságokat érhetünk el a dohányzóasztal dekorálása során. Díszes növényekkel ráadásul felrázhatjuk a nappali színvilágát, míg a gyertyákat tetszés szerinti méretre vághatjuk, hogy érdekesebb legyen az összhatás.

5. Borítsuk zöldbe

A növények egyrészt energiával töltik meg a teret, másrészt természetességet csempésznek a berendezett nappali falai közé, kontrasztot teremtve ezzel élő és élettelen között. Próbáljuk ki például az 1-2-3 kompozíciót: vegyünk egy nővényt (lehet akár cserepes, akár vágott virág), egy könyvet (vegyük le a borítóját, ha túlságosan feltűnő), és egy fémből vagy üvegből készült apró dísztárgyat.

Interiors of a living room

Négyszögletű kisasztal esetén kettő vagy négy, egymással összeillő elemben gondolkozzunk alapvetően, hogy tökéletes szimmetriát kaphassunk. Elhelyezhetjük ezeket két csoportban is az asztal két ellentétes sarkán. Például egy magas váza az egyik oldalon, míg egy két-három könyvből álló torony a másikon.

7. Üvegezés

Ha üvegből készült a dohányzóasztalunk lapja, ne feledkezzünk meg arról, hogy nem csupán az számít, ami felül van, de az is, ami az asztal alatt. Így például fontos, hogy dekoratív szőnyeget tegyünk alá. Próbáljunk ki például egy domináns, fekete-fehér kárpitot lent, míg a „felső részt” csupaszon hagyjuk – így a szőnyeg viszi majd el a show-t.

8. Emeletes megoldás

Közkedveltek azok a megoldások is, amikor az asztalnak külön tároló része van a lábai között. Ez esetben nem feltétlenül szükséges mindkét szintet megtöltenünk, de ha mégis emellett döntünk, inkább pakoljuk egymásra, amit csak lehet. Itt kivételesen inkább párokban gondolkodjunk a hármasok helyett. Egy tároló doboz vagy kis kosár az alsó polcon jól fókuszálja a tekintetet, egyben nagyon praktikus, mivel a rendetlenségre hajlamos apróságok könnyen elrejthetők benne.

9. Bontsuk a rendet

Bizonyos szobanövényeknek kifejezetten jobban áll, ha szabálytalan alakú asztalon helyezzük el őket. Az olyan, finoman és össze-vissza lehajló virágok, mint például a tulipán, egymagukban is kifejezetten jól tudnak mutatni egy érzetre hasonlóan rendezetlen alakzatot formáló dohányzóasztalon.

10. Nincs min gondolkodni

Végül egy tuti megoldás bármely dohányzóasztalhoz: két könyv (az egyik legyen kicsit kisebb és vékonyabb, mint a másik) rajta egy kerek vázával. A felül lévő könyv legyen körülbelül egy-vagy két-harmada az asztal szélességének. A vázát töltsük fel fehér vágott virággal vagy színes tulipánnal, állítsunk bele egy vastagabb gyertyát – vagy akár semmit. Önmagában is működik majd a kompozíció.

Fundatipp
Valósítsd meg terveidet Fundamentával!
Kérj most visszahívást a részletekért!
Visszahívást kérek!

Köszönjük szépen érdeklődésedet!

Köszönjük érdeklődésedet! A megadott elérhetőségen kollégánk hamarosan felkeres téged!

Valami hiba történt.

Munkatársaink már dolgoznak a problémán, kérünk gyere vissza pár perc múlva.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Tipp Valentin-napi hangulat a lakásban – Így kap főszerepet a romantika az otthonunkban

Így lehet egyszerűen Valentin napi hangulat a lakásban. Tuti tippjeink a szerelmesek ünnepére, melyek idén egy egész hétvégére szólnak.

Stílus Elképesztő! Ilyen az, amikor egy művész által életre kelnek kedvenc mesefiguráink

Egy japán művész a Tom és Jerry mese megszállottja, így nem csoda, hogy alkotásait ez a klasszikus, mindannyiunk által ismert mesefilm inspirálta. Az eredmény zseniális lett.

Tipp Az 5 legjobb Valentin napi illat – Ezektől tuti romantikus hangulatba kerülsz

A Valentin-nap megosztó jelenség, de akik szeretik, azoknak ez a cikk biztosan romantikus hangulatot varázsol majd a lakásba.

Tipp Így lesz menő egy tinédzser szobája – 13 dolog, ami nem hiányozhat belőle

A tinédzserek ízlését nehéz eltalálni, de alábbi tippek között biztosan akad kedvükre való.

!Kispromo1 Február 28-ig lehet jelentkezni az Adj Egy Ötöst! iskolai szemléletformáló programra

„Nem az a fontos, ami elválaszt, hanem az, ami összeköt!”

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin