Dekódoltuk az újrahasznosított termékeken használt szimbólumokat!

Dekódoltuk az újrahasznosított termékeken használt szimbólumokat!

Mikor vált a természetvédelem a kódfejtéssel azonossá? Ha fontos számodra a szelektív hulladékgyűjtés és a tudatos vásárlás híve vagy, de a termékeken található piktogrammok nem túl beszédesek számodra, akkor megérkezett a segítség!

Ötletládához ad!

Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) irányelveket adott ki az újrahasznosítással kapcsolatban, melyet az EU, így hazánk is betart. A jelölések megjelentek a termékeken, melyeket a polcról leemelünk, de sok esetben magyarázat nélkül nem bírnak valódi tartalommal számunkra.

Nem mindegy, hogy részben vagy egészben újrahasznosított valami, mert attól, hogy újrahasznosított vizet használó gyárban készült, maga a ruha, vagy bútor még nem az.

1. A Mobius Loop

Dekódoltuk az újrahasznosított termékeken használt szimbólumokat!

Az újrahasznosítás univerzális jelképét, a Mobius Loop-ot a Southern California Egyetem hallgatója, Gary Anderson piktogrammja nyerte el 1970-ben az első Föld Napja tiszteletére. Ma a Federal Trade Commission (FTC) elismeri ezt az újrahasznosíthatóság jeleként. A termék, amin látod újrahasznosítási eljárással készült, de nem feltétlenül tartalmaz regenerált anyagokat.

2. A fekete nyíl a fehér háttérrel együtt: Dekódoltuk az újrahasznosított termékeken használt szimbólumokat!

Három nyíl a körbe zárva azt jelenti, hogy az objektumot újrahasznosítják, de ügyeljen arra, hogy elolvassa, mi van a csomagoláson feltüntetve! A fekete nyíl a fehér háttérrel együtt:  új és újrahasznosított anyagok kombinációját jelenti és néha tartalmazza a pontos százalékot a hurok közepén. Ha a nyilak fehérek és a háttér fekete, a termék 100%-ban újrahasznosított.

3. A műanyag kódok
Dekódoltuk az újrahasznosított termékeken használt szimbólumokat! Gyakran előfordul, hogy a műanyag tárgyak pontos típusát a rangsorolt ​​Resin Identification Code skálával azonosítják, ami jelzi az adott kategóriát és a megfelelő ártalmatlanítási módszert. Például a polietilén-terefalátok (1. szint) vizespalackok és szószos tubusok, például ketchup – míg a csavaros kupakok polipropilének (5. szint). Mindkettőt jellemzően összeszerelve vásároljuk, de az előbbit műanyag szatyrokká hasznsoítják újra, míg az utóbbbit pedig seprűvé vagy kefék sörtéjévé. Minél nagyobb a szám, annál kevésbé gyakori a műanyag, és így nehezebb újra felhasználni.

4. Ipar specifikus osztályozás

Dekódoltuk az újrahasznosított termékeken használt szimbólumokat!

Külön jelölési rendszer használatos az elektronikus eszközök gyártásában: például a mobiltelefonok újrahasznosított üvegénél. Más a jelölési rendszer a papír újrafelasználásának esetében: például a 100%-ban újrafelhasznált papíprból készült müzlis dobozoknál. Egyes cégek ERI tanusítványt használnak, mások pedig saját rendszerüket használják. Sajnos az újrahasznosítási jelölések egységesítésének még fejlődnie kell, hogy a fogyasztók számára valóban jól érthető és kezelhető legyen!

Fontos, hogy ismerjük az újrahasznosítás jeleit, módszereit és odafigyeljünk a környezetvédelemre és erre gyermekeinket is időben megtanítsuk!

 

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Friss Lélegzetelállító tér az év legkülönlegesebb komolyzenei koncertjén

Korábban sehol sem látott produkcióval léptek az ötödik alkalommal életre hívott MVM ZENERGIA színpadára a hazai komolyzene nagyjai augusztus 29-én. Az élő zenei műsor mellett nagyszabású fényfestés, extra tartalmak, helyszíni bejelentkezések és interjúk varázsolták el a zenekedvelőket. Az MVM a koncert teljes jegybevételét megduplázta és a teljes összeget idén is jótékony célra ajánlotta fel, a közönségszavazás eredményeként az összeget a Csalogány EGYMI kapja meg.

Stílus Így kell a dohányzóasztalt dekorálni – Te jól csinálod?

Kíváncsi vagy, milyen a trendi dohányzóasztal dekoráció? Szívesen feldobnád a nappalit? Mutatjuk, hogyan csináld!

Otthon Love ya-project – Csoda 29 nm-en

Szeret, nem szeret, szeret. Ez amolyan szeretem munka volt a tulajdonos-tervező számára, hiszen nem ült a nyakán megrendelő, aki felülbírálta volna az elképzeléseit. Így egy év leforgása alatt pont az született meg a gyakorlatban, ami a terveken is szerepelt – kompromisszumok nélkül.

Tipp Csak 1 perc! – Ennyi idő kell, hogy mindig tiszta legyen az otthonod

Nincs idegesítőbb és utálatosabb dolog a rendrakásnál és takarításnál. Pedig, ha jól szerevzzük, elég lehet rá 60 másodperc is. Kíváncsi lettél, hogy ez hogyan működik? Cikkünkből kiderül!

Tipp Készülj fel mindenre! 7 dolog, amit mindenképp tudnod kell, mielőtt házat építesz

Házépítés előtt állsz? Szeretnél felkészülni minden eshetőségre? Íme 7 dolog, amit mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz.

Tipp Így tartsd tisztán a matracod a nyugodt alvás érdekében

Azt mindenki tudja, hogy az ágyneműt 1-2 hetente le kell cserélni. De vajon hányan tudnak arról, hogy a matracot minden évszakban ki kell jó alaposan takarítani? Ha te sem tudtad, illetve azt sem tudod, hogy állj neki, tarts velünk, mert ebből a cikkből mindent megtudhatsz, ami a matrac takarításánál fontos lehet.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin