01
02
03
04
05
06
07
08
09

1. Porszívózás

 

A porszívózás többnyire zajjal és hajlongással jár, ráadásul meglehetősen unalmas a gépet ide-oda tologatni a lakásban. Előnye ugyanakkor, hogy gyönyörű tisztaságot varázsol az otthonodba. Hogy a porszívózás élmény legyen, kétféle módszert is javasolhatunk a számodra. Az egyik a központi porszívó, mely jóval könnyebb a hagyományos porszívóknál, ráadásul hatékonyabban is takarít, hiszen a por teljes egészében a szabadba távozik, nem marad belőle a lakásban. A másik lehetőséged a robotporszívó, amely teljes egészében helyetted végzi el a munkát.

2. Mosogatás

 

Zsíros mosatlanhalmot tisztítani nem túl izgalmas feladat. Még időrablóbb munka, ha pici az edényszárítód, ezért még el is kell törölgetned az edényeket. A poharak sem csillognak otthon olyan szépen, mint az éttermekben. Az éttermek titka többnyire az, hogy az alkalmazottak ráérnek hosszasan fényezni a poharakat, illetve, hogy többnyire kiváló minőségű mosogatógépet használnak. A mosogatógépek előnye, hogy jóval magasabb hőfokon használják a vizet, mint amit a kezed elbír, így a mosogatás nemcsak hatékonyabb, de higiénikus is, és még törölgetni sem kell, hiszen a gép a programot edényszárítással fejezi be. Kevés mosogatnivalód így is marad, mert a fakanalakat, a fanyelű késeket, a vágódeszkákat tilos betenni a gépbe, de ez a korábbi edényhalomhoz képest mégis elenyésző mennyiségű lesz.

3. Felmosás

 

Ha lakásod padlóját kővel, kerámiával vagy linóleummal borítottad, a felmosást egészen biztosan nem kerülheted el, hiszen minden lecseppent víz, zsír, gyümölcslé, kávé, tea foltot hagy rajta.
A hagyományos mop használatával a foltokat ugyan el tudod tűntetni, de egy idő után azt veszed észre, hogy a kőburkolat fugáiban megül a kosz. Felmosóronggyal, moppal sosem tudod ezt a szennyeződést eltüntetni. A gőztisztító takarítógéppel jelentősen megkönnyítheted mindennapos munkádat. Meg fogsz lepődni, mennyivel tisztább lesz a padlód ezzel a módszerrel.

4. Vasalás

 

A vasalás végeláthatatlan és fárasztó munka lehet, ha nagy halom mosott ruha gyűlt össze. Vasalás közben nem tudsz leülni, de a deszkára rásimítani sem olyan egyszerű az egyes ruhadarabokat. Megkönnyítheted a feladatot, ha szárítógépet használsz, amely puhává varázsolja a ruhákat, így a pamut holmikat többnyire elegendő lesz csupán szépen összehajtogatnod. Még nagyobb segítség lehet a vasalóállomás, melyek a hagyományos készülékekhez képest négyszer olyan erős gőzt fejlesztenek, így egyetlen mozdulattal akár több réteget is könnyedén kisimíthatsz.

5. Mosás

 

Ma már természetesen mindenki mosógépet használ, kézzel legföljebb csak a nagyon kényes ruhákat mosod. Viszont épp ezeket a darabokat a legmacerásabb és meglehetősen fárasztó feladat is, nem csoda, ha nem kedveled ezt a házimunkát. Az intelligens mosógépeket úgy programozzák, hogy beállít- hatók finom gyapjúmosásra, de a fehér- neműhöz vagy a selyemruhákhoz is speciális beállítási lehetőségeket tartalmaznak. Egy intelligens mosógéppel elfelejtheted a kényes ruhák mosdókagylóban vagy lavórban történő tisztítását, géped könnyedén elvégzi helyetted a munkát.

6. Ablakpucolás

 

Az ablakpucolás valóban nem a legkellemesebb házimunka. Persze, ha úgy gondolsz rá, hogy közben a nyitott ablaknál friss levegővel telik meg a tüdőd, akkor talán nagyobb kedvvel kezdesz ehhez a feladathoz. Az alkoholos ablaktisztítókkal nem olyan nagy kunszt az ablaktisztítás, bár jóval lassabb, mintha gőzt használsz. Gőztisztítóval valójában vegyszerekre sincs szükséged, csupán
a lehúzó fej segítségével könnyedén végig tudod tisztítani az ablakokat, amelyek ragyogóan átlátszóak lesznek, és még a környezetedet is megóvtad ezáltal.

7. Függönytisztítás, vasalás

 

Érthető, ha a függönyök leszedése, mosása, vasalása és visszaakasztása a nem-szeretem feladatok közé tartozik. Speciális függönymosószerrel, öblítővel a mosás egyszerűbb és hatékonyabb, a legfinomabb mosógép programmal pedig nem igényel túlzottan nagy energiabefektetést sem. Ha a függönyöd könnyen gyűrődő anyagból készült, akkor mindenképpen alacsonyabb centrifugáló programot válassz, mert a nedves drapériák a visszaakasztás után kirúghatják magukat. Az organza függönyök ugyanakkor még így is gyűröttek maradnak, és nehéz anyagból varrt sötétítők esetében sem járható ez a módszer. Létezik ugyanakkor egy olyan speciális vasaló, amellyel felakasztott formában, függőlegesen is vasalhatsz száraz függönyt, és amellyel egyszerűen és könnyedén helyettesítheted az időrabló vasalást.

8. Fürdőszoba takarítás

 

A fürdőszobai szanitereket, zuhanyzókat, kádakat megtisztítatni meglehetősen fárasztó és sok hajlongással járó feladat. Házimunkádat megkönnyítheted kézi gőztisztító használatával, melynek apró keféi ideálisak a nehezen hozzáférhető sarkok, az apróbb lyukak, a vécékagyló és a fugák tisztításához. Nagyobb kefékkel a kádat, a zuhanyzót, a mosdókagylót, a padlót tisztíthatod egyszerűen, vegyszerek nélkül is higiénikusan. A szellőztetésre nem árt odafigyelned, különben gyorsan bepárá- sodhat az egész fürdőszoba. A takarítás ezzel a módszerrel kevésbé fárasztó, ráadásul a gőz a baktériumokat is elpusztítja, így a higiénia, a tisztaság tovább megmarad. A lecsapódó vizet ugyan fel kell törölnöd, de ez a plusz feladat mindenképpen megéri a fáradtságot.

9. Főzés

 

A főzés az egyik legidőigényesebb feladat. Valójában bármennyi időt el lehet a konyhában főzéssel, sütéssel tölteni. Ezt a házimunkát két módon tudod leegyszerűsíteni, az egyik a házhoz rendelés, de az mégsem adja vissza a házkoszt egyedülálló ízét. Éppen ezért a másik lehetőséget javasoljuk. Érdemes olyan edényekre, konyhaeszközökre invesztálnod, amelyekkel a főzés valóban élmény lesz. Ilyen például a gőzpároló, amely kívülről a mikrosütőkhöz hasonlít. Csupán forró vízzel kell a tartályt feltöl- teni, a tálcára helyezni a zöldséget, gyümölcsöt, halat, csirkét, bármit, amit gőzölni szeretnél, beállítani a párolás időtartamát, és elindítani a gépet. A gőzpárolóban az ételek megőrzik egyedülálló ízüket, és még sózni is alig kell azokat. Ennél egyszerűbben egészséges és finom ételeket nem tudsz készíteni.

Újra

A házimunkát, valljuk be, nem a legnagyobb öröm elvégezni. Hogy mégse érezd olyan nehéznek vagy unalmasnak, adunk néhány tippet. Válaszd ki a számodra legkevésbé szeretett házimunkát, és olvasd el, hogyan könnyítheted meg magadnak.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin