01
02
03
04
05
06
07
08

Zöld

 

Ha a nyugtató hatású zöldre esne
a választásod, amikor nappalid falának árnyalatán gondolkozol, Balit ajánljuk vakációs célként. A sziget páratlanul szép tájakat, erdőket, rizsföldeket, tavakat, vulkánokat rejt. A tengerpartok és a pálmaligetek csodálatosak, nem véletlenül választja sok turista minden évben Indonézia paradicsomi vidékét.
 
Így legyen balinéz hangulatú az otthonod:
A zöld erős árnyalatai jól mutatnak színes bútorokkal, rattan ülőzsámolyokkal, kényelmes párnákkal. Használj batikolt anyagokat ágytakarónak vagy könnyű terítőként. Kerüld a túlzsúfoltságot és a túldíszítettséget, a kényelem legyen a legfőbb szempont lakásod berendezésénél. A fa minden mennyiségben megengedett, gazdagon faragott, alacsony kerevetek jellemzőek a balinéz otthonokra.

Kék

 

Ha a hűvös hatású kékkel színeznéd nappalid falát, az északi fekvésű Svédországot javasoljuk úticélnak. Persze képzeletben szárnyalhatsz tovább, és a világ legnagyobb jégkockájának hívott, érintetlen földrészre, az Anktarktiszra is vágyhatsz.
 
Így legyen skandináv hangulatú az otthonod:
A kék falszín remek háttér lehet, ha a levegő tisztaságát és frissességét szeretnéd becsempészni a térbe. A bútorok anyagának világos, natúr, sőt olykor kezeletlen faanyagokat válassz. Vásárlásukkor elsődleges szempont a praktikum, az egyszerűség, a letisztultság, de mindenekelőtt a funkcionalitás legyen. Kedves dekorelemek lehetnek az enteriőrben a régi sílécek, hótaposók is.

Lila

 

Ha a festők ecsetjére kívánkozó, spirituális lila színt látnád nappalid falán, utazz Provence-ba! A francia tájegység ma már fogalom, vágyott úticél, a bor, a mámor, a levendula hazája. Öreg, púderszínű villák, kopottas spaletták, antikolt fehér bútorok jutnak eszünkbe róla.
 
Így legyen provence-i hangulatú az otthonod:
Az ilyen stílusú lakásokra a tompa, fakó, halvány színvilág jellemző. Ha régi, durván vakolt falaid vannak, hagyd meg ilyennek a felületüket, hiszen az autentikus provence-i fal egyenetlen eldolgozású. Antik bútorokat a bolhapiacokon szerzhetsz be, így olcsóbban kijössz, mintha mesterségesen megtépázott holmit vásárolnál. A hangulatot fokozhatod kerámiaedényekkel, bádogkannákkal, koszorúkkal, fonott kosarakkal és csipketerítőkkel is.

Vörös

 

Ha bátor egyéniségként izzó vörösre festenéd nappalid falát, Andalúziát ajánljuk vakációd úticéljaként. Spanyolország legdélebben fekvő tájegysége a bikaviadalokról, a lovairól, a flamencóról és gyönyörű mecseteiről híres.
 
Így legyen andalúz stílusú az otthonod:
Ha túl merésznek érzed az egyszínű falat, az antik hatás kedvéért szivaccsal vagy ronggyal is eldolgozhatod a festéket. Lakásodban érdemes hasított kővel, fapadlóval és gerendákkal megidézned a kívánt spanyolos hatást. Színes képekkel, gyertyatartókkal, kovácsoltvas dísztárgyakkal, kerámiákkal, cserepes növényekkel vagy pazar vágott virágokkal is díszítheted a helyiségeidet.

Narancs

 

Ha a narancsra vagy bármely árnyala- tára voksolnál nappalid falszíneként, meg se állj Tibetig. A 4900 méter magasan fekvő ország a világ teteje, a szakrális nyugalom központja. Ott a szerzetesek vörös leplükben suhannak imára ősi templomaikba.
 
Így legyen tibeti hangulatú az otthonod:
A hagyományos tibeti otthonokra nem jellemzőek a luxuskiegészítők, így inkább a színek halmozásával gazdagíthatod az enteriőrt. Kevés bútor, alacsony asztalok, színes ülőpárnák lehetnek lakásod tárgyai, textilek közül pedig a selyemre és a gyapjúra essen a választásod. A narancs vitális szín, érdemes azokat a szobákat feldobni vele, amelyeket kevéssé ér a természetes fény.

Sárga

 

Ha az életvidám sárgát részesítenéd előnyben minden mással szemben nappalid falának színeként, utazz Ceylonra kikapcsolódni! Ez a sziget az Indiai-óceánban Ázsia egyik leghíresebb botanikus kertje, amelyet magaslati teaültetvényei tettek világhírűvé.
 
Így legyen ceyloni hangulatú az otthonod:
Az északi fekvésű vagy egyszerűen csak sötét helyiségek fénytelenségét a ragyogó, meleg sárga színnel ellensúlyozhatod. Használj kiegészítőként minél több lágy textilt, amelyeket a falra vagy az ágy fölé is bátran helyezhetsz. Így már a kovácsoltvas bútorok vagy nehéz fatárgyak sem fogják rideggé tenni lakásodat.

Bézs

 

Ha a bézs vagy a barna bármely árnyalata a megálmodott szín nappalidban, úticélként Kalkuttát javasoljuk számodra. Bár India negyedik nagyvárosa túlnépesedett, a zsúfoltságot és lüktetést tompítják a barnás színek, melyek nyugtató hatással vannak az ott lakókra.
 
Így legyen kalkuttai hangulatú az otthonod:
A barna a természetben mindenütt jelenlevő szín, stabil alapot ad, így falszínként bármely árnyalata tökéletes választás. Ha indiai hangulatra vágysz lakásodban, kerüld a műanyag vagy más modern anyagok használatát, keresgélj inkább a természetes hatású rattan bútorok között. A hangulatvilágítás is India sejtelmes világát tükrözi, az áttört mintájú csillárok pedig érdekes mintákat vetíthetnek szobád falára.

Fehér

 

Ha a fehér színt tudnád elképzelni nappalid falán, nyaralásod helyszíne Kréta legyen. Ez az a hely, ahová mindenki el szeretne jutni, aki pedig járt már ott, visszavágyik. Krétáról a fehérre meszelt házak, a kék ég és a kopár sziklák képe ugrik be.
 
Így legyen krétai hangulatú az otthonod:
Sose feledd, a krétai házak fala csak kívülről hófehér, belül a törtfehér színt használják, amely kevésbé steril hatású és nem bántja a szemet. Beltéren a fehéret csak a mennyezet festésére használd, a krémesített változatai viszont jól mutathatnak szobádban is. Kiegészítőként érdemes natúr fával, égetett agyag- vagy cseréptárgyakkal és könnyű lenvászonokkal élned.

Újra

Milyen színűre festenéd a nappalid? Válaszd ki a neked legjobban tetsző színt és mi megmondjuk, hová utazz nyaralni. Az adott táj, ország hangulatát persze becsempészheted otthonodba, azt is megmondjuk, hogyan.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin