Építkeznél? Ennyibe fog kerülni!

Építkeznél? Ennyibe fog kerülni!

Ha építkezésbe kezdünk, már az elején jó tisztában lenni azzal, mennyibe is kerül megálmodott otthonunk felépítése. Mutatunk egy egyszerű képletet, amivel nagyságrendileg megbecsülhetjük a költségeket.

Ötletládához ad!

Egy családi ház költségvetése nyilvánvalóan sok tényezőtől függ – így az elhelyezkedéstől, az alapanyagok minőségétől, az energiahatékonysági tényezőktől, vagy akár a belsőépítészeti elemek (burkolatok, szerelvények) árkategóriájától. A legmeghatározóbb tényező azonban mindenekelőtt az ingatlan alapterülete: amennyiben ezzel már tisztában vagyunk, készíthetünk egy hozzávetőleges becslést az építési költségek várható alakulásáról.

Ezt egész egyszerűen úgy kaphatjuk meg, ha a hasznos alapterület m2 értéket megszorozzuk 250.000 forinttal, és megkapjuk azt az összeget, amibe egy átlagos kivitelezésű családi ház kerül.

Fontos azonban kiemelnünk, hogy ez pusztán az épület árát tartalmazza „kulcsrakészen”, nincs benne a telek ára, sem a kerítés, a kertépítés vagy tereprendezés költsége. Ezekre még nyugodt szívvel számolhatunk legalább 1-3 millió forintot. A legkomolyabb tétel ezekből a kerítés lesz – ezen is lehet a legtöbbet spórolni. Nagy különbség van ugyanis egy egyszerű, lécekből készült kerítés és egy kovácsoltvas telekhatároló között. További jelentős tétel az ingatlan területén egy fedett terasz, a belépő vagy egy garázs megépítése. Ezek esetében hozzávetőleg 100,000 Ft/m2 árral kell kalkulálnunk.

A fentiek lapján vegyünk tehát egy átlagosnak mondható példát! Egy három szobás, nappalis, legalább 100 m2 alapterületű családi ház építési költsége kb. 25 millió forint, ami kiegészítő helyiségekkel, kerítéssel és utólagos terepmunkákkal elérheti a 30-35 millió forintot is. Mindezeket azonban könnyen beelőzheti önmagában az építési telek ára, mely – helytől függően – akár az építési költség sokszorosát is kóstálhatja.

Fundatipp
Valósítsd meg terveidet Fundamentával!
Kérj most visszahívást a részletekért!
Visszahívást kérek!

Köszönjük szépen érdeklődésedet!

Köszönjük érdeklődésedet! A megadott elérhetőségen kollégánk hamarosan felkeres téged!

Valami hiba történt.

Munkatársaink már dolgoznak a problémán, kérünk gyere vissza pár perc múlva.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Váltsd valóra lakásálmaidat! Válaszd a Fundamentát, az otthonteremtés szakértőjét
Megnézem
Bezárom
Tipp Tarts rendet az ékszerek között – Ezekkel a rendezőkkel nem lesz nehéz

Mindenki fiókjában ott vannak azok a kedvenc ékszerek, melyektől igazán jól érzi magát a bőrében. Tartsd őket rendben, hogy könnyen kéznél legyenek mindig!

Otthon Követendő modell – Megosztani ér!

Ingatlanbefektetések tekintetében Nyári Atilla szokatlan, de övedelmező modellt követ. Megvesz Budapest belvárosában egy kisebb lakást, azt megosztja, így hoz az üzlet jóval nagyobb megtérülést annál, mintha a lakást egyben adná ki.

Otthon A tökéletes minimalista otthon – Minden pontja hibátlan

A tökéletes minimalista otthon titka egyszerű: jó ízlés és megfontoltság. Ha ellesnéd a nagyok titkait, less be galériánkba.

Tipp 4 hasznos tipp, ha otthoni festés előtt állsz – Ezeket fogadd meg!

Egy jól időzített festés igazi felüdülést jelenthet az otthonodnak és a lelkednek egyaránt. Érdemes azonban bizonyos szempontokat szem előtt tartanod, mielőtt belevágsz.

Tipp 5 tipp a makulátlan mosogatógép érdekében – Így mindig működni fog

Háztartásod eszközeit nem árt tisztán és karbantartani, hogy hosszútávon szolgálhassanak téged. Ma a mosogatógéppel kapcsolatban segítünk tisztán látni.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin