Egymillióból felújított 40 nm-es első lakás a Keletinél – Így néz ki a felújítás után!

Egymillióból felújított 40 nm-es első lakás a Keletinél – Így néz ki a felújítás után!

Kiszakadni a szülői házból, összerakni az első saját otthont a régóta dédelgetett álmok alapján, talán az egyik leghálásabb életfeladat. Mosonyi Kata az első fészkébe kalauzol bennünket, amelyben számos kétkezi megoldással optimalizálta a költségeket.

Ötletládához ad!

Sosem volt külön szobája, eleinte a nővérével osztozott, majd 14 éves korától kilencévnyi kollégiumi lét során 4, 6, 8 fős szobák jelentették vendéglátónknak az otthont. Amikor végzett, elege lett abból, hogy valaki mindig jelen volt az életterében. Vágyott egy lakásra, ahol magára zárhatja az ajtót, és egy kicsit egyedül lehet. Diploma után albérletekben lakott, majd az első lakását 2007-ben vásárolta meg.
Kata családja imád fabrikálni, így ő sem bánta, hogy felújítandó lakást vett, miként azt sem, hogy egy pályaudvar mellett lévő otthonra esett a választása. A pályaudvar a vidékről származó lánynak romantikus emlékké érett a sok ingázás során, így nem jelentett gondot, hogy a VII. kerületben lévő Verseny utcai lakás a Keleti tőszomszédságában van.

Álmok és valóság

A keresési feltételek a következők voltak: a lakás legyen Pesten, jó közlekedés mellett. Nem jöhetett szóba sem földszint, sem első vagy második emelet, mert az a benapozást gátolja. Legyen erkélye (ebben Kata végül engedett), és úgy lehessen berendezni, hogy elférjen benne egy franciaágy, és ne csak oly módon, hogy a cél érdekében galériát kell ácsoltatni.
A keresés idején, 2007-ben Kata állandó látogatója volt egy ingatlanhirdetési portálnak. Ekkor pultosként dolgozott. Egyik este, munka után még volt ereje ránézni a kínálatra, amikor is egy frissen meghirdetett lakás akadt fenn a horgon. Ez volt az a bizonyos Verseny utcai, amely a maga 40 négyzetméterével, 6,6 milliós vételárával és a hibáival együtt is szerelem lett első látásra. A lakásról annyi tudható volt, hogy sokáig egy idős hölgy lakta, majd halála után pszichológus fia rendelőnek használta. A mai kor emberének mindenképpen szokatlan, hogy fürdőszoba a lakásokban nem volt, az építészek a folyosó végén alakítottak ki közös fürdőket. Ebben a lakásban sem volt, csupán vécé kézmosóval. Átalakítási munka tehát akadt jócskán, amikor alanyunk némi hitel segítségével hozzájutott a lakáskulcsokhoz.

Szükséges felújítások

A számok tükrében

  • A 40m2-es ingatlan vételára: 6,6 millió Ft
  • Fürdőszoba felújítása: 400 ezer Ft
  • Festés, sitteltakarítás, fal felhúzása: 600 ezer Ft
  • Összesen: 7,6 millió Ft

Voltak persze értékes megoldások is a lakásban, amit semmiképp sem akart száműzni az új tulajdonos. Közülük valók a kazettás beltéri ajtók, a régi fakeretes ablakok és a halszálkában lerakott parketta. Ami viszont azonnali orvoslást kívánt, az a szomszéddal érintkező fal szigetelése volt. Nagyon áthallatszottak a zajok, így a könyvespolc mögötti fal oly módon lett hangszigetelt, hogy kapott egy 10 cm mély fakeretet, majd a fakeret közé üveggyapot került. A kivitelező a villanyvezetékek cseréjét is javasolta, ez megtörtént, majd a kamra felszámolásával kialakítottak egy fürdőt zuhanyzótálcával, amely egybe lett nyitva a mellékhelyiséggel. Az így létrejött tér legfőbb erénye, hogy van ablaka, és bár a lichthófra néz, napos, hiszen a lakás a legfelső szinten van (lift nincs), sőt, ahol lehetett, oda üvegtégla került, amely még több fényt enged a vizes helyiségbe.

A konyha a kedvenc

Az előtér szintén érdekes, mert úgy előszoba, hogy közben gardrób is, amelyben a kisasztal melletti fotelből az ember nyugodtan átgondolhatja az aznapi ruhatárát. Az előszobába került egy gardróbszekrény, igaz, előtte meg kellett volna csináltatni a padlót, ám ez elmaradt. Kata kedvenc tartózkodási helye a lakásban a konyha lett. Ott főz, dolgozik, ébredezik reggelente, a bárszéken ülve irányítja életét, ahogy annak idején a konyhabútor beépülését is. Először szakemberrel szeretett volna nekifutni a dolognak, de az asztalos öt folyóméternyi bútor megépítésére 400 ezer forintot kalkulált, így Kata maga állt neki tervezni, a bútorlapokat lapszabásszal vágatta, saját kezűleg festette, lakkozta, egy ismerős pedig felszerelte, így töredék áron jutott hozzá a konyhájához.

Kedvencek kedvence: a konyha, ahol Kata a legszívesebben tartózkodik

Kedvencek kedvence: a konyha, ahol Kata a legszívesebben tartózkodik

Szoba a szobában

Innen már csak egy helyiség volt hátra, a nappalival közös háló, és ez utóbbi érdekesen lett kialakítva. „Nem akartam gipszkarton falat, mert az nagyon lesötétíti a szobát, paravánon gondolkoztam egy időben, de ez is árnyékol, így a végső megoldás egy IKEA-sínen lógó, OBI áruházban megvásárolt függöny lett, amely elválasztja a hálót a nappalitól, ugyanakkor átengedi a fényt.” A szoba a szobában nagyon hangulatos. Az ágy fölött Kata édesanyjának festménye látható. A hálóban az ágy háttámlája egy családi szőnyeg, míg a réz színő lámpa Kata gyerekkora óta világítja be az estéket. Az éjjeliszekrény a dédszülők hagyatéka, a párja, a komód a nappaliban most fehérneműs fiókként funkcionál, a konvektor saját festésű, a fűtés elektromos. Gáz nincs is a házban, amit Kata nem is bán, ugyanis fél a gáztól.

Nyugodt fészek

Nem csak az árammal menedzselt háztartás hoz számára nyugodt perceket, a tonett hintaszék is. Nyáron itt olvasgat, s ha feltekint a könyv lapjaiból, szeretett pályaudvarára nyílik a kilátás, sőt tovább is, hiszen jó messzire ellátni a tetők fölött. A munka az íróasztalnál zajlik, fölötte családi emlékek sorakoznak. Kata szereti a régiségeket, nagy gyűjtögető. A kincseket a saját készítésű polc nyeli el, ami talán a konyhabútor után nem meglepő. „A polcot én terveztem, festettem, majd dekupázsfőrésszel kiszabtam, ahogyan a dohányzónak használt görgős kerekeken álló raklap is saját munka.” Ma a saját készítésű dolgok háttérbe szorultak, a lakás kész. Most, hogy már ketten lakják, lassan időszerű lesz továbbállni, de csak ha muszáj, mert nagyon a szívükhöz nőtt ez az otthon. VÉGE

thumbnail
thumbnail
thumbnail
thumbnail
thumbnail
thumbnail
Egymillióból felújított 40 nm-es első lakás a Keletinél - Így néz ki a felújítás után!
Térnagyobbítás tükrös gardróbszekrénnyel
Egymillióból felújított 40 nm-es első lakás a Keletinél - Így néz ki a felújítás után!
Minikonyha miniasztallal
Egymillióból felújított 40 nm-es első lakás a Keletinél - Így néz ki a felújítás után!
A tulaj nagy gyűjtögető
Egymillióból felújított 40 nm-es első lakás a Keletinél - Így néz ki a felújítás után!
A hálófülke belülről
Egymillióból felújított 40 nm-es első lakás a Keletinél - Így néz ki a felújítás után!
Családi emlékek fala
Egymillióból felújított 40 nm-es első lakás a Keletinél - Így néz ki a felújítás után!
Hálófülkés nappali, raklapbútorral

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Váltsd valóra lakásálmaidat a Fundamentával
Megnézem
Bezárom
Otthon A legszebb nyári ajtódíszek nyomában jártunk – GALÉRIA

Az ajtódekor nem szezonális. Készülhet téli, őszi, tavaszi és nyári stílusban is. Mi most az utóbbira hoztunk példát. Íme a legszebb nyári ajtódíszek.

Tipp Növénygondozás nyáron – Avagy így óvd legkedvesebb palántáidat

A növénygondozás nyáron legalább annyira kényes téma, mint a növények teleltetése, megfelelő elhelyezése a hideg hónapokban. Mit tehetünk, ha betoppan a kánikula?

Gyerek A legjobb otthoni DIY ötletek, hogy a gyerekek se unatkozzanak nyáron

Ha éppen nem juttok el a vízpartra, vagy egy nyári vihar közeledik, akkor sem fog senki sem unatkozni. Az otthoni DIY mindig remek ötlet!

Stílus Párduc, oroszlán, gorilla – Így lesz a lakásodból trópusi fészek

A trópusi stílus az évtized egyik legmenőbb lakásdekorációs trendje, ami olybá tűnik, nem tud kimenni a divatból. Mi most megmutatjuk, hogyan lesz a lakásodból valódi trópusi fészek.

Kert Mikor locsoljunk? Növényeid hálásak lesznek, ha betartod ezt a pár alapszabályt

Cikkünkből kiderül, hogy mikor locsoljunk, és mire figyeljünk oda öntözés közben, hogy kertünk minél tovább szép lehessen.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin