Antik tárgyak bűvöletében – Gödöllői csodaház

Amikor egy ennyire részletgazdag és ötletekkel teli otthonba látogatunk, mint amilyen Tibiék gödöllői háza, akár órákig tudjuk csodálni a berendezést, és bennünket is magával ragad a terek egyedi miliője.

Három évvel ezelőtt kezdődött a ház átalakítása, a terek új funkcióinak kitalálása és a bővítmények véglegesítése. Andrea, az Atelier­Home tulajdonosa lakberendező, így a tervezésben, színek használatában és a tárgyak elhelyezésében magabiztosan mozog. Szerencsés abban, hogy párja, Tibi minden elképzelésében támogatja őt, olyannyira, hogy a régi tárgyak iránti szeretetét a gyerekkorából hozza, a hajdúsámsoni nagyszülőknél töltött nyarak nem múltak el nyomtalanul.

A házba lépve máris érezhető az a rendhagyó ízlés, ami aztán az összes helyiséget jellemzi. Az előtér egy névjegy, itt méghozzá nagyon karakteres, ami előrevetíti az anyagok bátor használatát, a minták és a színek karakán világát. Kíváncsivá teszi az idelátogatót, és sokat sejtet a folytatásról.

Madarak és virágmotívumok a falakon

A kényelmes előszobából a nappaliba jutunk, ami a sötét tapétáktól és az antik bútoroktól egyáltalán nem vált komorrá. A hatalmas üvegfelületnek és az egész házat körülölelő növényzetnek köszönhetően különleges hangulatot sikerült megvalósítaniuk a házigazdáknak. Az az érzésünk támad, hogy meg kell érintenünk a kárpitok bársonyát, végig kell simítanunk a falakat beborító tapétákat. A kényelmes ülőbútorok egy olyan korba röpítenek, ahol még szántak időt egy-egy csésze tea komótos elfogyasztására és hosszú elmélkedésekre a világ dolgairól.

„A tapéta remekül felöltöztet egy hatalmas falrészt, megadva a szoba karakterét. Ezek a minták visszaköszönnek a díszpárnákon, az ágytakarón, a székek kárpitján. A tapéták maradékaiból, amit csak lehetett, felhasználtam, így készültek zsebkendőtartók az előszobába és a konyhába. A szőnyegek mintái és tónusai is összhangban vannak a falak színeivel és az antik bútorokkal, kiegészítőkkel” – meséli Andrea.

Családi örökségek

„Tibi szereti a régi bútorokat, tárgyakat, képkereteket, lámpákat. Így az általa gyűjtött és nagyszüleitől örökölt bútorok és családi fotók is fontos helyre kerültek. Az ő ágáról megmaradt fotók – »Mosoly albuma« – díszítik a nappali falát, a mai napig a nagymamája asztalánál ülve reggelizünk, és a nagyi fekete ónémet szekrénye is megunhatatlan része az étkezőnknek. Az én családi örökségem a csodás porcelángyűjtemény, amely szintén kiemelt helyet kapott a konyhában, így mindennap csodálhatjuk őket, és rengeteg érzelemmel töltik meg a tereket.”

Rendhagyó ötletek

A nappaliból látni az egész alsó szintet. Jobbra alakították ki a mesés vendégszobát, az ágy mögött végigfutó pazar textilburkolattal és egy régi fésülködőasztallal, ami még Andi első saját lakásából érkezett. Balra egészen a kert buja zöldjéig látni, olyan érzés, mintha nem is lennének falak, hanem egyenesen ki lehetne sétálni a szabadba. Pedig a kert és a nappali között még ott az étkező, a furfangos megoldásokkal teli konyhával és az utólag beépített terasszal, ahol a hálószoba kapott helyet.

Ha besétálunk konyhába, apránként bújnak elő az egyedi megoldások. Ami egyértelműen uralja a teret, az itt is a tapéta, majd a porcelánok eleganciája tűnik fel. Aztán a beépített, fényes feketére festett csempével burkolt szekrény, majd egy masszív magasfényű komódból kialakított mosogató mutatja meg pompáját. Itt is, mint a ház minden zugában, ketten találták ki a részleteket, és amit csak lehetett, saját kezűleg festettek, szabták a saját ízlésükre. A mosogatószekrénnyé avanzsált antik bútordarabot diópáccal kezelték, majd a konyhabútor munkalapját ehhez igazították. A konyhában kapott helyett a hajdúsámsoni házból származó fekete asztal két székkel, vastag festékréteg árulkodik agg koráról. A sok rétegtől utánozhatatlanul egyedi lett a felülete, magán viseli a nagyszülők kéznyomát és az utókor gondosságát is. A megvilágított vitrinben szépen sorakoznak a míves üvegpoharak, konyhai kiegészítők. Sok szépséget a gödöllői Kincsesláda antikvitásüzletében találtak, kedvenc beszerzési helyük, szívesen böngésznek a kínálatukból.

Kapcsolatban a természettel

Az utólag beépített terasz nem más, mint egy kényelmes hálószoba, a körbeüvegezett megoldással úgy fest, akár egy egzotikus télikert, de a bársonyfüggönyöket elhúzva kellő intimitást biztosít. Az ágynemű és az ágytakaró elhelyezése Andi szépérzékét dicséri, egy ötcsillagos szálloda is megirigyelhetné, olyan precízen van vetve az ágy mindkét hálószobában. A télikert elhúzható fa nyílászáróit és a vendégháló tolóajtaját is helyi asztalosmester késztette. Külön figyelmet érdemel az ajtók üvegezése, a csiszolt üvegbetétek bár apró részletnek tűnnek, mégis nagyvonalúvá teszik a teret.

Wellnessrészleg szinteltolással

A földszinti fürdőből egy üvegtetős miniwellnessbe jutunk, ahol egy szauna és egy jacuzzi gondoskodik a feltöltődésről az egész család legnagyobb örömére. Időtálló mozaikcsempével burkolták a felületeit. Az ehhez kapcsolódó fürdő még kap egy kis átalakítást, nem titok, hogy tapéta kerül a falára, de ez még a jövőbeli tervek között vár a megvalósításra.

Gyerekek az emeleten

Négy gyerekből hárman még itt laknak. Júlia már elköltözött Budapestre, Andris, Hanna és Zsófia birtokolják az emeletet. A legfiatalabbtól, Zsófitól kaptunk engedélyt , hogy bemutassuk a birodalmát. A Harry Potter-rajongását le sem tagadhatná, valódi tinikuckó az övé, ahol szintén minden részletre ügyeltek, a beszélő kalaptól a textilekig úgy válogatták össze a kiegészítőket, hogy szuper legyen ide visszavonulni. A tetőtéri lakrész valódi rajongásról árulkodik, akár egy film díszleteként is megállná a helyét.

Galéria / 13 kép

Megnézem a galériát

A teljes cikk az Otthonok&Megoldások magazin 2022/3-as számában jelent meg.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.