12 nappali, 12 különböző korszak – Így változtak a lakberendezési stílusok

12 nappali, 12 különböző korszak – Így változtak a lakberendezési stílusok

A művészettörténeti könyvek helyett inkább olyan gyönyörű nappalikat mutatunk neked, melyekből tökéletesen kiderül, hogy milyen körülmények között ejtőztek vagy fogadtak vendégeket őseink az otthonaikban.

Ötletládához ad!

A Home Advisor nevű cég tervezői különleges projektjükön keresztül izgalmas módot találtak arra, hogy bemutassák a különböző történelmi korokat. 12 nappaliban ábrázolták, hogy az évszázadok során hogyan változtak a lakberendezési stílusok, a reneszánsztól kezdve, napjainkig. A történelmi utazás eredménye izgalmas lett. A képek alapján könnyen el lehet igazodni az adott korszak stílusjegyeiben.

A nappalinak már évszázadokkal ezelőtt is nagy jelentősége volt – bár nem mindig hívták így, hiszen a “nappali” kifejezés csak a 19. század terméke. A korábbi korszakokban is megvolt a hasonló funkciója, mint ma: a vendégfogadás. A projektnek hála egy-egy képen összefoglalva megismerhetjük az adott korra jellemző színeket, bútorokat és formákat.

Reneszánsz (1400 – 1600)

A reneszánsz nappali képen a szekrényt egy kis palazzo (palota) alakúra tervezték meg, amely akkoriban teljesen normális volt. Oszlopai és erkélyei visszatükrözik az épület alakját, harmóniát idézve elő. A török ​​szőnyeget egy olyan festmény ihlette, amelyet Hans Holbein német festő egy képén látható. Az ilyen szőnyegeket Törökország nyugati részén készítették, és nagyon népszerűvé váltak a reneszánsz Európában. 

12 nappali, 12 különböző korszak – Így változtak a lakberendezési stílusok

Barokk (1590 – 1725)

Az aranyozott kivitel alatt a bútorkeretet gyakran trópusi fából készítették. Más egzotikus anyagok, mint például az elefántcsont, is népszerűek voltak, és a felületek – a padló és az asztallapok – általában márványból készültek. A színsémák itt drámaiak és érzékiek. A fény játékával a barokk nappalikban a mozgás és a hatalom érzetét keltették.

12 nappali, 12 különböző korszak – Így változtak a lakberendezési stílusok

Rokokó (1700)

A kagyló és a virágmotívumok a rokokó nappali szobákban jellemzőek voltak, a bútorok görbülő lábai finoman hangsúlyozták az eleganciát. Az otthoni társadalmi összejövetelek egyre gyakoribbak váltak a 18. század elején. A rokokó stílus lehetővé tette a háztulajdonosoknak, hogy bemutassák gazdagságukat és ízlésüket. 

12 nappali, 12 különböző korszak – Így változtak a lakberendezési stílusok

Neoklasszicizmus (1780 – 1880)

A klasszicista nappali egyenes vonalakkal és logikus, szinte matematikai elrendezésekkel operált. Ezek a tervezési elvek egész Európában elterjedtek. A kandalló, a lámpák és a burkolatok oszlopszerű alakot öltöttek, a színek visszafogottabbak és nem drámaiak. 

12 nappali, 12 különböző korszak – Így változtak a lakberendezési stílusok

“Művészetek és kézművesség mozgalom” (1860 – 1910)

A mozgalom az amerikai nappalikban terjedt el, köszönhetően az átutazóban lévő építész-tervezőknek. A bútorok tömörek, funkció vezéreltek voltak ebben a korszakban. Jellemző anyagként használták a fát, a sárgarezet, a belső terek sötétek, a felületek texturáltak voltak. 

12 nappali, 12 különböző korszak – Így változtak a lakberendezési stílusok

Szecesszió (1890 – 1920)

A szecessziós nappali vázáit és lámpáit Louis Comfort Tiffany, a híres művész és a Tiffany első tervező,igazgatója ihlette. Üvegfúvott formái tisztelgést jelentettek a természeti világ előtt. Buja, irizáló és kavargó színek jellemzőek a szecessziós nappalikra. 

12 nappali, 12 különböző korszak – Így változtak a lakberendezési stílusok

A további képekért kattints a galériánkra!

Galéria / 6 kép

Megnézem a galériát

Forrás: boredpanda.com

Fundatipp
Albérlet helyett saját otthon? Használd ki a Fundamentában rejlő lehetőségeket!
Kérj visszahívást a részletekért!
Visszahívást kérek!

Köszönjük szépen érdeklődésedet!

Köszönjük érdeklődésedet! A megadott elérhetőségen kollégánk hamarosan felkeres téged!

Valami hiba történt.

Munkatársaink már dolgoznak a problémán, kérünk gyere vissza pár perc múlva.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Felújítás Tavaszi lakásfelújítás – Íme, a legjobb tippek hozzá

Tavaszi nagytakarításról rengeteg cikket olvashatunk, de mi is a helyzet a tavaszi lakásfelújítás témájával? A tavasz és a jó idő beköszöntével nem csak a lelkünk, de közvetlen környezetünk is megújulásra szorul.

Kert Káprázatos videó! Kattints, ha tökéletes tavaszi hangulatra vágysz!

Imádjuk a tavaszt! Azt, ahogy a napsütés életet lehel a kertünkbe, udvarunk pedig újra zöldbe borul. Csodálatos folyamat ez, melynek napról napra szem- és fültanúi lehetünk.

Tipp Tavasz otthon – Így csempészd be a legszebb évszakot életteredbe

A tavasz érkezésével a lelkünk is igazi virágzáson megy át – és legjobb esetben nincs ez másképp a közvetlen környezetünkkel sem. Célunk, hogy a következő sorokkal megmutathassuk, hogyan is csempészd be a frissességet otthonodba pár egyszerű trükk segítségével.

Tipp Kis lakás berendezése olcsón – Tippjeinknek hála nem lehetetlen

Hogyan varázsolj kevés pénzből pöttömnyi lakásodból csodálatos otthont? Megmutatjuk! Íme a legjobb tippjeink: kis lakás berendezése olcsón.

Felújítás Így zajlik egy beépített szekrény kibontása

Mi van akkor, ha meguntad a beépített bútoraidat? Hogyan cserélheted ki úgy őket, hogy ne menjen a falak rovására? Segítünk, és megmutatjuk, hogyan működik a beépített szekrény kibontása.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin