Így válaszd ki otthonodba a megfelelő WC-t!

Így válaszd ki otthonodba a megfelelő WC-t!

Egyben vagy két részben? A két részből álló wc-k – vagyis amikor a wc tartálya és ülőrésze teljesen elkülönül egymástól – sokkal elterjedtebbeknapjainkban. Könnyebb őket szállítani, ugyanakkor nehezebb tisztán tartani. Ezzel szemben az “egyrészes” darabok összeillesztés-mentesek, ezzel kevesebb helyet kínálnak a baktériumoknak, ráadásul modernebb külsőt kölcsönöznek a fürdőnek. Ugyanakkor valószínűleg kicsit mélyebbre kell nyúlnunk a […]

Ötletládához ad!

Egyben vagy két részben?

A két részből álló wc-k – vagyis amikor a wc tartálya és ülőrésze teljesen elkülönül egymástól – sokkal elterjedtebbeknapjainkban. Könnyebb őket szállítani, ugyanakkor nehezebb tisztán tartani. Ezzel szemben az “egyrészes” darabok összeillesztés-mentesek, ezzel kevesebb helyet kínálnak a baktériumoknak, ráadásul modernebb külsőt kölcsönöznek a fürdőnek. Ugyanakkor valószínűleg kicsit mélyebbre kell nyúlnunk a zsebünkben, ha ez utóbbi mellet tesszük le a voksunkat.

Magasan a legjobb?

A kétrészes wc-k velejárója a falra szerelt tartály. Ha ez utóbbit magasabbra rögzítjük, azzal a régi idők hangulatát idézhetjük meg a fürdőben. Egy jól megtervezett “magas tartályos” wc ugyanúgy működnek, mintha a tartályt alacsonyabbra szereljük, ezért a döntést alapvetően esztétikai elvek alapján kell meghoznunk – szem előtt tartva, hogy ezek a megoldások némileg drágábbak hagyományos társaiknál. Ha azt szeretnénk, hogy a wc-nk feltűnő és vonzó legyen ahelyett, hogy rejtegetnünk kellene, ezt a lehetőséget mindenképp vegyük fontolóra!

Bathroom

A falra szerelt tartály mellett léteznek úgynevezett falba rejtett tartályok is. Ezek beszerelése nyilvánvalóan nagyobb munkálatokat igényel a hagyományos megoldásokhoz képest, de a végeredmény egyértelműen sokkal különlegesebb. Mielőtt azonban elköteleznénk magunkat a különlegesebb megoldás mellett, győződjünk meg arról, hogy a beépítésre szánt tartály valóban beépíthető-e a falba, ahova szánjuk. A vízvezetékek jelenthetik a legfőbb akadályt a terv megvalósítása előtt.

Húzni vs. nyomni

Egy további fontos döntési pont, hogy klasszikus húzós vagy gombnyomásra működő wc-t szeretnénk-e. Utóbbi fokozza a természetes víz áramlását, előbbi ugyanakkor a nagyobb erőnek köszönhetően jobban tisztít. Ugyanakkor az összkép vagy a vízvezeték csövek elhelyezkedése is befolyásolja, hogy egyáltalán szóba jöhet-e a nyomógombos megoldás.

Az ülőke magassága
A szabvány ülőke kb. 45 cm magas, egy kicsivel alacsonyabb, mint egy hagyományos szék. Ugyanakkor a legtöbb gyártó készít kényelemesebb ülőkéket is 5-7 cm-rel magasabban. Egészségügyi szempontból vizsgálva általában véve az alacsonyabb wc csésze az ajánlott. Ugyanakkor azok számára, akiknek a leülés és a felállás nehézkesebb, a magasabb kivitelt javasoljuk.

Elhelyezés
A wc elhelyezése kapcsán egy fontos hüvelykujj szabály van: ügyeljünk arra, hogy minimum 50 cm-re legyen a legközelebbi tárgytól. A minél nagyobb kényelemérzethez persze ennél nagyobb terez is hagyhatunk az ülőke körül.

A wc elhelyezése alapvetően az újonnan épülő fürdőben kérdés, az egyszerű átépítés során nem javasolt arrébb vinni az ülőkét, mert az nagyon sok munkával jár. Ha utóbbi helyzet áll elő nálunk is, ügyeljünk arra, hogy felesleges akadályokkal (például törölköző tartóval) ne zsúfoljuk az ülőke környezetét. Hasznos tipp egyébként, hogy a hosszúkás ülőke több helyet hagy a lábaknak.

Gomb vs. kar

A gombos wc-k népszerűbbek manapság, mert jobban illeszkednek egy spa hangulatú fürdőszobába – még akkor is, ha a ház többi része többé-kevésbé tradicionális. A karral ellátott tartályok klasszikusabb hatást keltenek, és többnyire olcsóbbak is, így egy kisebb költségvetésű, egyszerűbb fürdőszobába inkább ezek passzolnak jobban.

Ha már a gomboknál tartunk: a két gombbal ellátott wc tartály azért lehet különösen praktikus, mert szabályozható az elhasznált víz mennyisége, így a dizájnon túl a megspórolt öblítővízzel járulékos haszonhoz is juthatunk.

Szín

A porcelánfehér napjainkban is a legkeresettebb szín a wc ülőkék kiválasztásánál. A gyártók ugyanakkor természetesen a szivárvány minden színét felkínálják már nekünk. Alapvetően a hófehér jó választás, hiszen soha nem megy ki a divatból. Ugyanakkor ügyeljünk arra, hogy a különböző gyártók egyszerű fehér színű porcelán termékei nem feltétlenül passzolnak majd egymáshoz. Így például ha zuhanykabin mellett van a wc, inkább egyazon márka termékeiből válogassunk, nehogy elüssön egymástól a két elem.

A merész színválasztás csodás hatást kelthet, különösen egy semleges színvilágú fürdőszobában – például egy fekete fedél fehér ülőkével vagy egy teljesen fekete wc-vel. Csak győződjünk meg arról, hogy a fekete szín jól érvényesül-e a többi árnyalat mellett, és nem csap át agresszív hatásba. Másrészt viszont pont a szín lehet az a tényező, ami a wc-t beolvasztja a környezetbe. A sötét színű fürdőszobához például jól passzol a szürke vagy beige árnyalatú ülőke.

Fundatipp
Valósítsd meg terveidet Fundamentával!
Kérj most visszahívást a részletekért!
Visszahívást kérek!

Köszönjük szépen érdeklődésedet!

Köszönjük érdeklődésedet! A megadott elérhetőségen kollégánk hamarosan felkeres téged!

Valami hiba történt.

Munkatársaink már dolgoznak a problémán, kérünk gyere vissza pár perc múlva.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Friss Jól szellőző hálószoba, kellemes klíma és fényviszonyok, hogy pont úgy induljon a nap, ahogy szeretnéd

A hálószoba a ház, lakás legintimebb területe, ide bújunk el párunkkal, itt hajtjuk fejünket pihenésre éjszakára. Fontos, hogy ez a szoba kellemes érzetet keltsen bennünk, kényelmes legyen, és biztosítsa számunkra mindazt a komfortot, amire vágyunk. A szobának kialakításában biztosítania kell nyugalmunkat, intim szféránk megőrzését és az egészséges klímát is. A VELUX tetőtéri ablakok minderre megoldást kínálnak számunkra.

Tipp Milyen redőny a legjobb a számomra? Mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat

Manapság már bőven van választási lehetősége annak, aki redőnyt szeretne az ablakára. Többféle műszaki tartalommal, különféle anyagokból, gyakorlatilag bármilyen színben van megoldás. A kérdés egyedül a pénztárca mélysége.

Tipp Szódabikarbóna a háztartásban – Íme, a legújabb felhasználási módok

A szódabikarbóna áldásos hatásairól regényeket lehetne teleírni. A mindennapos háztartásvezetés során is igen hasznos kiegészítőnek bizonyul.

Otthon 5+1 szuper zuhanykabin – Ahol te is órákat töltenél el

Korábban a fürdőkád volt a trendi, ma már egyre többen választják a zuhanykabin beépítését. Összegyűjtöttük kedvenceinket, melyekből te is inspirálódhatsz.

Otthon Édes otthon négy személyre szabva

Három pasi meg egy kicsi, azaz apuka, két nagyobb fiúgyermek, egy újszülött kisfiú az alapfelállás. Férfiuralom a javából, pláne, ha az előző házasságból való fiú is itt időzik. A nemek aránya ilyenkor négy az egyhez.

Otthon Kukkants be a Szex és New York producerének álomlakásába

A Szex és New York producerének, Darren Starnak az otthonába nézhetünk be a most következő cikkben. Induljon a New York-i kirándulás!

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin