Az élet sója: sófal, sószoba kialakítása

Az élet sója: sófal, sószoba kialakítása

Asztmások, allergiások és más légúti, immunrendszeri problémákkal küzdők, vagy szennyezett levegőben élők számára megváltás lehet egy lakáson belüli, például a gyerekszobában, a hálóban elhelyezett sófal. Aki nagyban gondolkodik, az sókuckót, sószobát is kialakíthat, sőt közvetve akár állami támogatást is igénybe vehet ezek megépítéséhez.

Ötletládához ad!

Amíg a tengerparti, sós és párás levegő az autók karosszériájának idő előtti rozsdásodásához vezet, addig a sós, pontosabban a só és más ásványok ionjaiban gazdag levegő emberi egészségre gyakorolt jó, sőt egyenesen kiemelkedő hatása hosszú ideje köztudott. Nem csupán arról van szó, hogy a szép táj, a tenger nyugtató hatása kiválóan hat az egészségre, hanem arról is, hogy a sóionokban dús levegő többféle módon fejti ki áldásos hatását, különösen a légúti problémákkal küzdők számára hozhatja el a gyógyulást. Persze az egészségnek sem árt preventív jelleggel a nátrium-klorid-kristályokból kilépő ionok belélegzése. Az ilyen levegőben mind a baktériumok, mind pedig az allergiakeltő anyagok koncentrációja jelentősen lecsökken. Akik tehát odafigyelnek egészségükre, nos, azoknál mind gyakrabban látjuk, hogy sótömböket helyeznek el lakásukban. Ennél magasabb szint a sófalak, sókuckók építése a lakásban, tengertől elzárt ország lévén egyre többen folyamodnak ehhez a megoldáshoz. És ha már másutt láttuk, tapasztaltuk ezek áldásos, saját vagy gyermekünk egészségére gyakorolt hatását, miért ne lehetne nálunk is ilyen alkalmatosság? Különösen, hogy nemcsak egészségügyi okból indokolt, hanem különleges látványt is nyújt.

Sótéglák hangulatvilágítással

Sótéglák hangulatvilágítással

Alapok

Mint minden beruházás esetén, a sófal vagy a sószoba kialakítása előtt is végig kell gondolni, pontosan mire is van szükségünk, illetve mire nyílik reális anyagi lehetőség. Nagy könnyebbség, hogy a lakás-előtakarékossági szerződések keretében félretett összegek és persze a rájuk járó 30 százaléknyi állami támogatás még az efféle beruházások létesítésére is lehetőséget adnak. Egy ilyen kialakítás ugyanis a lakás felújításának körébe bőven beletartozhat. A legfontosabb, amit el kell döntenünk, hogy parajdi vagy himalájai sót használunk-e. Gyógyító hatásban nincs lényeges különbség, inkább csak az esztétikában és persze az árban. Sajnos azonban a gyógyító hatáshoz nem elegendő, ha vásárolunk egy tucatnyi sómécsest, vagy sólámpát a lakberendezési áruházakban. A valódi egészségügyi hatás eléréséhez legalább egy tonna sóra van szükség.
A lengyel sóbányákból származó parajdi só fehér, illetve szürkés-feketés árnyalatú, így inkább olyan esetekben használható, amikor egy falécekkel esztétikusan burkolt „ketrecbe” sótömböket helyeznek el. Ez a megoldás sem rossz, hiszen nagyon költséghatékony.
Jó hír, hogy a parajdi sóból készült sótéglák ára nagyon kedvező, és akár házilag is egy hétvége alatt összerakható egy egyszerűbb sófal. Egy 20x16x8 cm-es sótégla 5 kg, így legalább kétszáz tégla kell az ideális hatás eléréséhez. Szerencsére ez nagyon kis helyen is elfér, mindössze egy szekrénynyi szabad falfelület szükséges hozzá. Az árról már volt szó, de hogy konkrétabbak legyünk: egy ilyen házilagos sófal, kis utánajárással, alig több mint 100 ezer Ft-ból kihozható.

Sóhomokozó

Sóhomokozó

Aki többre vágyik

A parajdinál sokkal szebb és esztétikusabb a himalájai só. A sárga-vörös színekben játszó sófajtát mindenki ismeri, hiszen ebből készülnek a darabonként 2-3 ezer Ft-ért kapható sókristály mécsesek és lámpások. Sajnos a parajdihoz hasonló méretű sótéglák nem olcsók. Az ideális egytonnányi himalájai só önmagában félmillió Ft körül van. Jó megoldás lehet, ha csak a látható részeket készítjük himalájai sóból, és az olcsóbb parajdival biztosítjuk a tömeg nagyobb részét. Ilyenkor is számolni kell azzal, hogy a kivitelezés munkadíja legalább 30-40 ezer Ft m2-enként. Aki megteheti, természetesen saját, egyedileg tervezett falakat, kuckót, szobát alakíthat ki. A fenti árakat alapul véve azonban az már itt az egymillió Ft-hoz fog közelíteni, sőt egyedi igények esetén nagyon könnyen meg is haladhatja azt. Igaz ugyanakkor, hogy a lakás egyedi dísze, értéke lesz egy ilyen megoldás. Ráadásul, ha jelentős nedvesség és por nem éri, szinte örökéletű lehet a sófal, a sószoba. Így az egyszeri beruházás, amelyhez a lakáspénztári megtakarítás is igénybe vehető, egy életen át biztosíthatja számunkra, illetve gyermekeink és unokáink számára az egészséges életet.

A só ára

 • Sóterápiás helyiségek belépődíja: 600–1000 Ft óránként, egy kezelés általában 10-20 egyórás alkalomból áll.
 • Sótéglák
 • 1. Parajdi: 400–500 Ft/darab, mennyiségtől függően
 • 2. Himalájai: Súlyra vetítve a parajdi téglák árának 4-5-szöröse, igaz, kisebb sócsempék formájában is árulják. Költségkímélő, ha a fal hátsó részeit parajdi sóból rakjuk, a látványos részeket pedig megvilágított sócsempék formájában építettjük be. A csempéket fehércement és só keverékével ragasztják fallá.
 • Házi készítésű sófal: Egy egyszerű sófalhoz minimum 200 tégla kell, azaz csak a parajdi tégla ára 80-100 ezer Ft-ot tesz ki, hiszen ajánlott egy tonna só a megfelelő párolgás meglétéhez. Egyéni kivitelezés esetén csak a faanyag és a szerelékek jelentenek többletköltséget.
 • Kivitelezett sófalak: A himalájai sóból készült falak, dekorációs elemek m2-enként 70-90 ezer Ft-os ártól kezdődnek.
 • Sókuckó: Egy szaunához hasonló vagy egy szaunába utólag beépített sókuckó ára munkadíjjal együtt 150–200 ezer Ft-nál kezdődik m2-enként.
 • Sószoba: Anyaggal együtt egy apró, 6-8 m2-es szoba profi kialakítása is legalább egymillió Ft, ha minimum egy tonna himalájai sót is beépítenek. Egyedi igények, nagyobb szoba esetén ennek sokszorosa lehet az ár. Komplett sószobákkal emiatt inkább wellnesscentrumokban találkozhatunk. Az alaptípusok esetén is ventilátorokkal segítik a légáramlást, mellette különleges sópárologtatót is használnak.
 • Sóhomokozó kialakítása: Nagyságtól függően 40–70 ezer Ft m2-enként.
thumbnail
thumbnail
thumbnail
thumbnail
Az élet sója: sófal, sószoba kialakítása
Klasszikus sólámpa
Az élet sója: sófal, sószoba kialakítása
Sószoba felnőtteknek
Az élet sója: sófal, sószoba kialakítása
Sótéglák
Az élet sója: sófal, sószoba kialakítása
Kellemes legkör

Milyen problémák esetén ajánlható a sóterápia?

 • Allergia, asztma kezelésére.
 • Gyakori megfázásos tünetek enyhítése, az immunrendszer erősítése.
 • Gyermekek egészségének védelmére (mind az allergiás panaszok csökkentésére, mind a fiatal szervezet immunrendszerének látványos erősítésére).
 • A dohányzás káros hatásainak csökkentésére (természetesen nem helyettesíti a dohányzás mellőzését).
 • A szennyezett városi levegő káros hatásainak enyhítésére.
 • Általános légtisztításra.
 • Ekcéma, más bőrbetegségek esetén.
 • Gyulladásos vagy mozgásszervi megbetegedésre (az utóbbi két esetben kérje ki az orvos tanácsát).
 • Emésztőrendszeri panaszokra. n

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Váltsd valóra lakásálmaidat a Fundamentával
Megnézem
Bezárom
Tipp Így frissítsd fel otthonod az újévben teljesen ingyen

Az új év jegyében nem csupán mi magunk szeretünk tiszta lappal kezdeni, de lakásunkra is ráfér egy év eleji felrázás. Az ünnepek múltán, persze, az is fontos szempont, hogy a lakásfelújító projekt ne terhelje meg nagyon az amúgy is sokat használt pénztárcánkat, ezért olyan tippeket hoztunk most, amelyek zsebbarát módon mutatják meg, hogyan frissíthetjük fel otthonunkat,

Tipp Tetőtéri konyha berendezése – Hasznos tippek a tökéletes konyha érdekében

Ha egy új lakrészt szeretnénk kialakítani a tetőtérben, akkor vannak olyan helyiségek, amiknek a tervezése egy kicsit nehezebb, mint másoké. Például a tetőtéri konyha berendezése több fejvakarással jár, mint egy hálószoba kialakítása, hiszen jóval több dologra kell figyelni. De nézzük, hogyan is készítsünk tetőtéri konyhát.

Tipp Neked készítettem VI. – Csodaszép ékszertartó doboz fillérekből

Nem biztos, hogy a legcsillogóbb a legjobb, és nem csak vagyonokért lehet szívhez szóló ajándékot adni. Szóljon az idei karácsony a valódi törődésről! Ebben szeretnénk most segíteni. Az adventi időszakban sorra hozunk olyan ajándékötleteket, amit odahaza, minimális kiadással, de annál nagyon szeretettel mi magunk is életre kelthetünk. Neked készítettem – szeretettel.

Tipp Zuzmófal készítése házilag – Furcsa, modern és látványos dekoráció

A zuzmófal készítése házilag is megoldható, ha tisztában vagyunk pár alapvető szabállyal az elkészítése és gondozása kapcsán. A legjobb helyen jársz, ha te is szeretnéd a természet csodaszép darabjával feldobni az otthonod.

Otthon Bérelt lakásból igazi otthon – Nikinek sikerült!

Amikor valaki nem saját tulajdonú, hanem bérelt ingatlanban álmodja meg otthonát, gyakran nem is igazán szabja magára a tereket és a stílust. Niki viszont úgy döntött, valóban hozzá illő zugra vágyik, és Bíró Andrea lakberendező segítségével meg is valósította elképzelését.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin