Az élet sója: sófal, sószoba kialakítása

Az élet sója: sófal, sószoba kialakítása

Asztmások, allergiások és más légúti, immunrendszeri problémákkal küzdők, vagy szennyezett levegőben élők számára megváltás lehet egy lakáson belüli, például a gyerekszobában, a hálóban elhelyezett sófal. Aki nagyban gondolkodik, az sókuckót, sószobát is kialakíthat, sőt közvetve akár állami támogatást is igénybe vehet ezek megépítéséhez.

Ötletládához ad!

Amíg a tengerparti, sós és párás levegő az autók karosszériájának idő előtti rozsdásodásához vezet, addig a sós, pontosabban a só és más ásványok ionjaiban gazdag levegő emberi egészségre gyakorolt jó, sőt egyenesen kiemelkedő hatása hosszú ideje köztudott. Nem csupán arról van szó, hogy a szép táj, a tenger nyugtató hatása kiválóan hat az egészségre, hanem arról is, hogy a sóionokban dús levegő többféle módon fejti ki áldásos hatását, különösen a légúti problémákkal küzdők számára hozhatja el a gyógyulást. Persze az egészségnek sem árt preventív jelleggel a nátrium-klorid-kristályokból kilépő ionok belélegzése. Az ilyen levegőben mind a baktériumok, mind pedig az allergiakeltő anyagok koncentrációja jelentősen lecsökken. Akik tehát odafigyelnek egészségükre, nos, azoknál mind gyakrabban látjuk, hogy sótömböket helyeznek el lakásukban. Ennél magasabb szint a sófalak, sókuckók építése a lakásban, tengertől elzárt ország lévén egyre többen folyamodnak ehhez a megoldáshoz. És ha már másutt láttuk, tapasztaltuk ezek áldásos, saját vagy gyermekünk egészségére gyakorolt hatását, miért ne lehetne nálunk is ilyen alkalmatosság? Különösen, hogy nemcsak egészségügyi okból indokolt, hanem különleges látványt is nyújt.

Sótéglák hangulatvilágítással

Sótéglák hangulatvilágítással

Alapok

Mint minden beruházás esetén, a sófal vagy a sószoba kialakítása előtt is végig kell gondolni, pontosan mire is van szükségünk, illetve mire nyílik reális anyagi lehetőség. Nagy könnyebbség, hogy a lakás-előtakarékossági szerződések keretében félretett összegek és persze a rájuk járó 30 százaléknyi állami támogatás még az efféle beruházások létesítésére is lehetőséget adnak. Egy ilyen kialakítás ugyanis a lakás felújításának körébe bőven beletartozhat. A legfontosabb, amit el kell döntenünk, hogy parajdi vagy himalájai sót használunk-e. Gyógyító hatásban nincs lényeges különbség, inkább csak az esztétikában és persze az árban. Sajnos azonban a gyógyító hatáshoz nem elegendő, ha vásárolunk egy tucatnyi sómécsest, vagy sólámpát a lakberendezési áruházakban. A valódi egészségügyi hatás eléréséhez legalább egy tonna sóra van szükség.
A lengyel sóbányákból származó parajdi só fehér, illetve szürkés-feketés árnyalatú, így inkább olyan esetekben használható, amikor egy falécekkel esztétikusan burkolt „ketrecbe” sótömböket helyeznek el. Ez a megoldás sem rossz, hiszen nagyon költséghatékony.
Jó hír, hogy a parajdi sóból készült sótéglák ára nagyon kedvező, és akár házilag is egy hétvége alatt összerakható egy egyszerűbb sófal. Egy 20x16x8 cm-es sótégla 5 kg, így legalább kétszáz tégla kell az ideális hatás eléréséhez. Szerencsére ez nagyon kis helyen is elfér, mindössze egy szekrénynyi szabad falfelület szükséges hozzá. Az árról már volt szó, de hogy konkrétabbak legyünk: egy ilyen házilagos sófal, kis utánajárással, alig több mint 100 ezer Ft-ból kihozható.

Sóhomokozó

Sóhomokozó

Aki többre vágyik

A parajdinál sokkal szebb és esztétikusabb a himalájai só. A sárga-vörös színekben játszó sófajtát mindenki ismeri, hiszen ebből készülnek a darabonként 2-3 ezer Ft-ért kapható sókristály mécsesek és lámpások. Sajnos a parajdihoz hasonló méretű sótéglák nem olcsók. Az ideális egytonnányi himalájai só önmagában félmillió Ft körül van. Jó megoldás lehet, ha csak a látható részeket készítjük himalájai sóból, és az olcsóbb parajdival biztosítjuk a tömeg nagyobb részét. Ilyenkor is számolni kell azzal, hogy a kivitelezés munkadíja legalább 30-40 ezer Ft m2-enként. Aki megteheti, természetesen saját, egyedileg tervezett falakat, kuckót, szobát alakíthat ki. A fenti árakat alapul véve azonban az már itt az egymillió Ft-hoz fog közelíteni, sőt egyedi igények esetén nagyon könnyen meg is haladhatja azt. Igaz ugyanakkor, hogy a lakás egyedi dísze, értéke lesz egy ilyen megoldás. Ráadásul, ha jelentős nedvesség és por nem éri, szinte örökéletű lehet a sófal, a sószoba. Így az egyszeri beruházás, amelyhez a lakáspénztári megtakarítás is igénybe vehető, egy életen át biztosíthatja számunkra, illetve gyermekeink és unokáink számára az egészséges életet.

A só ára

 • Sóterápiás helyiségek belépődíja: 600–1000 Ft óránként, egy kezelés általában 10-20 egyórás alkalomból áll.
 • Sótéglák
 • 1. Parajdi: 400–500 Ft/darab, mennyiségtől függően
 • 2. Himalájai: Súlyra vetítve a parajdi téglák árának 4-5-szöröse, igaz, kisebb sócsempék formájában is árulják. Költségkímélő, ha a fal hátsó részeit parajdi sóból rakjuk, a látványos részeket pedig megvilágított sócsempék formájában építettjük be. A csempéket fehércement és só keverékével ragasztják fallá.
 • Házi készítésű sófal: Egy egyszerű sófalhoz minimum 200 tégla kell, azaz csak a parajdi tégla ára 80-100 ezer Ft-ot tesz ki, hiszen ajánlott egy tonna só a megfelelő párolgás meglétéhez. Egyéni kivitelezés esetén csak a faanyag és a szerelékek jelentenek többletköltséget.
 • Kivitelezett sófalak: A himalájai sóból készült falak, dekorációs elemek m2-enként 70-90 ezer Ft-os ártól kezdődnek.
 • Sókuckó: Egy szaunához hasonló vagy egy szaunába utólag beépített sókuckó ára munkadíjjal együtt 150–200 ezer Ft-nál kezdődik m2-enként.
 • Sószoba: Anyaggal együtt egy apró, 6-8 m2-es szoba profi kialakítása is legalább egymillió Ft, ha minimum egy tonna himalájai sót is beépítenek. Egyedi igények, nagyobb szoba esetén ennek sokszorosa lehet az ár. Komplett sószobákkal emiatt inkább wellnesscentrumokban találkozhatunk. Az alaptípusok esetén is ventilátorokkal segítik a légáramlást, mellette különleges sópárologtatót is használnak.
 • Sóhomokozó kialakítása: Nagyságtól függően 40–70 ezer Ft m2-enként.
thumbnail
thumbnail
thumbnail
thumbnail
Az élet sója: sófal, sószoba kialakítása
Klasszikus sólámpa
Az élet sója: sófal, sószoba kialakítása
Sószoba felnőtteknek
Az élet sója: sófal, sószoba kialakítása
Sótéglák
Az élet sója: sófal, sószoba kialakítása
Kellemes legkör

Milyen problémák esetén ajánlható a sóterápia?

 • Allergia, asztma kezelésére.
 • Gyakori megfázásos tünetek enyhítése, az immunrendszer erősítése.
 • Gyermekek egészségének védelmére (mind az allergiás panaszok csökkentésére, mind a fiatal szervezet immunrendszerének látványos erősítésére).
 • A dohányzás káros hatásainak csökkentésére (természetesen nem helyettesíti a dohányzás mellőzését).
 • A szennyezett városi levegő káros hatásainak enyhítésére.
 • Általános légtisztításra.
 • Ekcéma, más bőrbetegségek esetén.
 • Gyulladásos vagy mozgásszervi megbetegedésre (az utóbbi két esetben kérje ki az orvos tanácsát).
 • Emésztőrendszeri panaszokra. n

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Lakás vásárlása vagy felújítása esetén válaszd a Fundamentát
Megnézem
Bezárom
Promóció Wellness termékek Európa szívéből

A Wellis Magyarország Zrt. hidromasszázs medencék gyártásával, valamint szaniter termékek és szaunák forgalmazásával foglalkozó, magyar tulajdonban lévő nagyvállalat.

Promóció 5 tipp a vízkő okozta károk ellen

Ha figyelmesek vagyunk, a vízkő már néhány zuhanyzás után feltűnhet a falon. Ha kevésbé, akkor legkésőbb a mosógép meghibásodása, a vízforraló kifehéredett alja elkerülhetetlenné teszi, hogy foglalkozzunk a problémával. De a legjobban akkor járunk, ha már azelőtt lépünk, hogy a gondok elárasztanak minket. Hoztunk 5 tippet, amellyel sikeresen vehetjük fel a harcot a vízkő ellen.

Promóció Aromaterápiával a kellemes, nyugodt otthoni atmoszféráért

Kedveled a hangulatos, otthonos érzetet teremtő dolgokat? Akkor bizonyára gondolkoztál már aromalámpa beszerzésén, vagy már van is egy az otthonodban.

Kert Kerti zuhany házilag – Még mindig nem késtél el vele

A forró nyári hónapokban minden kerti tevékenység izzadással és kimelegedéssel jár. Legyen szó akár fűnyírásról, akár medencézésről, jól esik néha az udvarban letusolni. Mutatjuk, hogyan valósítható meg kerti zuhany házilag.

Gyerek Iker babaszoba berendezése – Édes & hasznos tippek a profiktól képekkel

Az iker babaszoba berendezése nem könnyű feladat, az is gyakran előfordul, hogy az első próbálkozásra nem is sikerül. A praktikus elrendezés sok olyan dologtól függ, ami csak a babák születése után derül ki. Ezért hoztunk most néhány tippet, ami segíthet a nektek tökéletes kialakítás megtalálásában.

Stílus 5 lakberendezési tárgy, amiből megéri a drágább verzióba befektetni

A drága, nagy beruházások előtt sokáig tudunk vacillálni, hogy vajon megéri-e sok pénzt belefektetni az adott lakberendezési tárgyba. Azonban bőven akad ellenpélda is, amikor egy szempillatás alatt megvásárlunk valamit teljesen túlárazott darabokat is. Akkor mire éri meg költeni? Mutatjuk a listát.

Kert Függőleges kert házilag – Tippjeinknek hála a kicsi kert is lehet igazi oázis

Kicsi a hely a kertedben? Esetleg udvarod sincs, csak az erkélyedet szeretnéd „bezöldíteni”? Akkor itt az ideje a horizontális helyett vertikálisan gondolkozni. Mutatjuk, hogyan valósítható meg a függőleges kert házilag!

Kert Így gondozd a banánfát, hogy jól érezze magát otthonodban

Te is szeretnél banánfát? Vagy már van is egy otthon, de valamiért nem érzi jól magát nálad? Alábbi tippjeink garantáltan segítenek, hogy sokáig élvezhesd szépségét.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin