Forrás: Getty

Grillezési kisokos – Ezekre figyelj, mielőtt sütögetni kezdesz

Nincs is jobb nyáron egy kerti sütögetésnél a barátokkal vagy a családdal, azonban senki nem születik grillmesternek. Ha eddig csak azért nem szereztél be grillsütőt, mert bizonytalan vagy, és nem tudod, miként kezdj hozzá, akkor adunk néhány hasznos tanácsot, melyekkel bátrabban nekivághatsz. 

1. Válassz megfelelő sütőt!

Mielőtt grillsütőt veszel, gondold át az igényeidet és a lehetőségeidet, és azt is, mire és hogyan használnád az eszközt. Faszenes, elektromos és gázüzemű grillsütőt is választhatsz. Ha városban, a teraszon vagy egy aprócska kertben grilleznél, és leginkább a szűk családnak sütsz, akkor elég lehet egy elektromos grill. Gyorsan dolgozik, nem füstöl, biztonságos, könnyen tisztítható, és akár télen is használható. A faszenes grillben hosszabb a sütési idő, pepecselni kell a begyújtással, és többször ellenőrizni kell a tüzet – ugyanakkor ha jellegzetes füstös ízre vágysz, akkor inkább ezt válaszd. A gázgrillek egyenletes sütést biztosítanak a szabályozható hőfok mellett, és a kellemes füstös ízről sem kell lemondani, nagyobb méretük miatt azonban inkább azoknak ajánlottak, akik gyakran hívnak vendéket, és rendszeresen használják a készüléket.

2. Jelöld ki a helyet!

A faszenes grillezés nagy füsttel jár, ezért mielőtt hozzákezdesz, figyelj a széljárásra – nem jó, ha a hamut és a parazsat az asztalnál ülő vendégekre, a házba vagy a szomszédokra fújja a szél. Amennyire csak lehet, próbálj szélvédett helyen grillezni. Elektromos grill használata esetén figyelj arra, hogy víz ne érje a készüléket, és a vezetékekben se botoljon el senki.

3. Figyelj a húsok előkészítésére!

Ha húsokat vagy halat szeretnél grillezni, akkor a szeleteket már órákkal a sütés előtt vagy előző nap pácold be, mert így puhább és ízletesebb ételeket készíthetsz. Az ideális pácidő húsoknál 2-6 óra, halaknál 1-2 óra. Érdemes savas pácokat használni (pl. mustáros, sörös, ecetes, citromos, vagy joghurtos), mert az elindítja a lebomlást, így gyorsabban megsül és szaftosabb is lesz a hús. 

4. Bánj okosan a fűszerekkel!

A húsok sózását vagy közvetlenül sütés előtt vagy után végezd, mert a só kiszívja a nedvességet. Az édes, mézes, cukros szószokat is csak a sütés befejezése előtt add hozzá, mert ezek könnyen odaégnek.

5. Használj grilltálcát vagy alufóliát!

A halak, zöldségek és a burgonya sütéséhez érdemes alufóliát használni. A fóliába tekert céklát, burgonyát közvetlenül a parázsba rakva is elkészítheted. Mivel a grillezés szárítja a húsokat, nem ajánlott villával szurkálni a húst sütés közben, és ha szaftosabb sülteket szeretnél, akkor használj grilltálcát, hogy a nedvesség ne csöpögjön ki.

Grillezési kisokos – Ezekre figyelj, mielőtt sütögetni kezdesz
Forrás: Getty

6. Figyelj a sütési időre!

Minél vékonyabb a hús, annál gyorsabban átsül. A vékonyra szelt szárnyasok 12-15 perc alatt elkészülhetnek, ám a vörös húsok és vastag szeletek sütése akár 50 percig is eltarthat. A vékony szeleteket gyorsan, magas hőfokon lehet sütni, míg a vastagabb hússzeleteket alacsonyabb hőfokon, zárt fedél alatt süsd, hogy megpuhuljanak és jól átsüljenek. 

7. Zárd le a tetőt

Kezdd azzal az étellel, amelynek legtovább tart a sütése, és a leggyorsabban elkészülő ételt tedd utoljára a rácsokra – így végül mindent egyszerre tálalhatsz. Sütés közben tartsd zárva a fedelet, egyrészt, mert a fedél nyitogatása jelentős hőveszteséget okoz, másrészt, hogy az ételek jobban átsüljenek és füstösebb ízeket kapj. 

8. Ne forgasd túl sokat a húst

A húsokat jellemzően elég egyszer vagy kétszer átforgatni. A belső hőmérséklet szabályozásához használj maghőmérőt, amivel tökéletesen követheted a húsok sülésének folyamatát. Figyelj arra, hogy fagyasztott ételeket ne tegyél a grillre. Olvaszd ki őket, mielőtt sütni kezded.

9. Színesítsd a menüt!

A húsok mellett (vagy helyett) kukoricát, cukkinit, padlizsánt, paprikát, paradicsomot, gombát és hagymát is a rácsokra dobhatsz. De számos gyümölcs is rendkívül finom megsütve: próbáld ki grillezve az őszibarackot, az ananászt, a körtét, az almát, a fügét vagy a banánt. A zöldségeket elég fűszerezni, nem szükséges pácolni. A lédús gyümölcsöket javasolt grilltálcára tenni, hogy ne száradjanak ki. 

10. Ügyelj a biztonságra!

Sütés után is legyél körültekintő: gázgrill esetén győződj meg róla, hogy a forrásnál elzártad a gázt. Faszenes sütő használata esetén hagyd a hamut teljesen kihűlni, mielőtt kiöntenéd. Amikor az ételeket leveszed a grillről, nagyon figyelj rá, hogy még véletlenül se arra a tányérra tedd őket, amelyen a nyers húsok voltak, mert könnyen ételmérgezést kaphatsz. Tisztítsd meg a grillrácsot sütés után, és távolítsd el róla a rászáradt ételmaradékokat.

Témába vág:

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.