Forrás: Getty

Francia illatfelhőben: így lesz tökéletes a francia levendula gondozása

A francia levendula jellegzetes, szürkés-zöld levelekkel rendelkezik, amelyek enyhén fogazott szélűek. A levelek formája és textúrája miatt gyakran “fogazott levendulának” is nevezik. Virágzás idején az ágak tetején lila vagy ibolyaszínű virágok jelennek meg, amelyek gyönyörű illatot árasztanak.

A francia levendula illata enyhébb és édeskésebb, mint más levendula fajtáké. Sokan szeretik ezt az enyhe, kellemes aromát, amely frissességet és nyugalmat áraszt. Éppen ezért gyakran dísznövényként ültetik a kertekbe, de a leveleit és virágait is felhasználhatják különböző célokra. Az illatos levendulavirágokat gyakran szárítják és potpourrik, szappanok vagy aromaterápiás készítmények készítésére használják.

A francia levendula gondozása

  • Napfény és hely: A francia levendulának relatíve sok, legalább napi hat-nyolc órányi napsütésre van szüksége. Ültesd tehát napos, meleg helyre.
  • Talaj: A francia levendula szereti a száraz talajt. Ügyelj arra, hogy a földje laza legyen, és jó vízelvezetéssel rendelkezzen. Ha a földje túl nedves vagy savas, keverj bele kavicsot vagy homokot, hogy ellensúlyozd ezt.
  • Öntözés: Bár a levendulák általában jól tűrik a szárazságot, a francia levendulának rendszeres öntözésre van szüksége az első évben, amíg meg nem erősödik. Fontos azonban, hogy ne áztasd túl a földjét, mert az a gyökerek rothadásához vezethet.
  • Metszés: A francia levendulát évente kétszer metszd vissza, egyszer tavasszal, egyszer ősszel. Ez segít megőrizni a növény alakját, serkenti a növekedését, de megakadályozza a túlburjánzását.
  • Trágyázás: Mivel a levendulák szeretik a szegényes talajt, nem igényelnek túl sok tápanyagot. Ha mégis trágyázni szeretnél, válassz alacsony nitrogén- és magas foszfor-, illetve káliumtartalmú trágyát.
  • Védőtakaró: A téli hideg elől érdemes védőtakaróval óvni a francia levendulát, hogy a fagy és a nedvesség ne tehessen kárt benne.
  • Betegségek és kártevők: A francia levendula általában jól ellenáll a betegségeknek és a kártevőknek, de időnként megtámadhatják a levéltetvek, a pajzstetvek vagy a levélmolyok. Figyeld a növényt, és ha szükséges, alkalmazz megfelelő intézkedéseket a problémák kezelésére.
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.