Bevállalnád? Üvegfalú hálószobával bővített sváb parasztházat mutatunk!

Bevállalnád? Üvegfalú hálószobával bővített sváb parasztházat mutatunk!

Vágyott némi modernségre a család, amely húsz éve lakott sváb parasztházát modern üveghálóval toldotta meg. A megoldás grandiózus, az élmény lenyűgöző lett.

Ötletládához ad!

Van olyan, hogy az ember nagyon másra vágyik, mint amiben él, mégsem akarja kitenni magát egy lakás adásvételével járó hercehurcának. Szereti az otthonát, mégis szüksége van valami elementáris változásra.

HIÁNYZIK EGY GARDRÓB

Így voltak ezzel vendéglátóink, akik két évtized­del házuk megvétele után úgy érezték, kell egy méltó hely a sokasodó ruháknak. Olyan gard­róbszobát vizionáltak, amelyben a ruhatár átlát­ható és a téli/nyári holmik egyaránt elférnek. A helyiségek kiválasztásakor a hálóban látták a leen­dő gardróbot, így adta magát a kérdés, hogy jó, de akkor hol aludjanak a továbbiakban. A hozzá­építés megkerülhetetlennek tűnt, ehhez azon­ban hosszan nem találták a megfelelő formát.

BESZÉLGESS!

Alanyaink szeretnek beszélgetni, kiterjesztett nappalijuk a Kisvilla nevű vendéglátóhely Biatorbágyon, amelyet a jó szónak és a remek kávénak köszönhetően sokan keresnek fel.

A házaspár itt találkozott Ráth Gábor élményépítésszel, akiről kiderült, fachwerk házakat emel. A szó favázas épületet jelöl valamilyen kitöltő – vályog- vagy tégla-, esetében üveg- – falazattal. Némi gondolkodás és néhány korábban elkészült üvegfalú fachwerk ház megtekintése után esett a tulajdonosok választása erre a megoldásra, a sváb parasztháztól radikálisan eltérő stílusú toldalék ugyanis nagyon kedvükre való volt.

MŰSZAKI TARTALOM

Az építkezés 2016 őszén kezdődött és 3 hónapig két ember dolgozott rajta – köztük Ráth Gábor –, a hosszú időt a rengeteg kétkezi munka indokolta. A 15 m2-es szoba magas műszaki tartalommal épült fel: a váz osztrák ragasztott fenyőfa, mely a számítógépes látványtervek alapján az osztrák partner gyárában CNC megmunkálással készült, majd a helyszínen csavarozták össze. A kitöltő anyag kétkamrás, négyrétegű, betörésbiztos üvegezés, a lapos tető 28 cm-es többrétegű tetőszigeteléssel tart távol hideget és a meleget egyaránt.

KÖZEL A TERMÉSZETHEZ

A háló tolóajtói lehetővé teszik a tér megnyitását, a lényegre törő, egyszerű, letisztult forma az üvegtáblákon keresztül csempészi be a környezetet, amikor kell. Máskor, ha épp teljes elsötétítés szükséges, a távirányítóval szabályozható fémlamellákkal a kíváncsi tekintetek távol tarthatók. Látványos megoldás a gardróbból átvezető híd a hálóba, különösen a szőnyegként ható, többrétegű parkettába ágyazott cementlappal és a támfalat láttató üvegfalakkal, amitől olyan az egész, mintha egy múzeumban járnánk. Odabent egyszerű az elrendezés, a szerkezetet képző faváz színe az ágy fölötti kép vöröséhez igazodik.

KOCCINTÁS A GARDRÓBRA

A hálóból átalakult gardrób egy lakberendező barátnő és egy egri csapat munkája, mely szép megoldást hoz a ruhák átlátható tárolására. A helyiség olyan, akár egy szoba, a szőnyeg, a kristálycsillár és az általában ágyvégeknél látható kárpitozott ülőbútor otthonossá teszi. Amikor elkészült, annyira megörültek neki a tulajdonosok, hogy a szőnyegre kucorodva nyitottak egy palack bort, hogy megünnepeljék az eseményt. Ez a helyiség már sokkal inkább a házba simul. A hosszan elnyúló sváb épület 20 éve került a család tulajdonába, akkori értékén 2,5 millió Ft-ért.

STÍLUSTISZTULÁS

A házaspár mindkét tagja vidéken nőtt fel, stílusos házat kerestek, de 1996 körül a sok kocka között egyedül a parasztháznak volt valamilyen stílusa. Szépség tekintetében azonban ezzel is akadt baj. A ház – mondjuk ki –  csúnya volt, a kertben ól hátán ól, a pince beomlott, pedig abban fénykorában egy lovaskocsi is meg tudott fordulni. Amikor alanyaink megvették, parapetig visszabontották a vályog és kő keverékéből épült falakat, amit aztán téglából építettek újjá. A ház másfél év alatt nyerte el mai állapotát, azóta a nagy egészet nézve változatlan. Ami új, hogy a konyha egy csőtörés elszenvedése után nemrégiben átesett némi ráncfelvarráson, ennek eredménye a mozaik cementlap a mosogató fölötti falon, illetve változás az is, hogy a népies bútorok az idők folyamán kikoptak a házból.

MELEG HANGULAT

Aki ma ide belép, meleg, barátságos hangulat fogadja. Ez a sok fának köszönhető, a burkolatok szintjén is, illetve a textileknek, a búbos kemencének, mely a reggeli megrakástól kezdve egész nap ontja a meleget – a rajta heverő macska túl meseszerű, hogy igaz legyen. A fa szeretete onnan jön, hogy Kriszta édesapja erdész, igaz, Tibor, a férje javasolta a nyitott födémet, a tapasztott hatású falakat sárgára színezve, és hogy legyenek merészek a háló stílusával kapcsolatban. A fa a fürdőben is jelen van, a lábas kád a megszokottól eltérően nem fémlábakon, hanem fatalpazaton áll. De a fürdő más miatt is érdekes.

VIZES HELYISÉG

Kriszta azt mondja, 13 éves koráig olyan lakásban élt, ahol se vécé, se fürdőszoba nem volt, ennek ellenére nem tulajdonít a vizes helyiségeknek túl nagy jelentőséget. Van, de hogy a sok nélkülözés miatt valami grandiózust csináltasson, meg sem fordult a fejében, neki ez a helyiség nem sokat jelent, egy gardrób annál inkább. A gyerekei a néhai nélkülözésből mit sem éreznek. Külön szobájuk, gardróbjuk, sőt, fürdőszobájuk van, amelyet saját kedvük szerint alakíthattak. 

Galéria / 14 kép

Megnézem a galériát

A képek és a teljes cikk a 2017/01-es Otthonok&Megoldások magazinban jelent meg.
Fotók: Tóth Milán

Fundatipp
A pénz NE legyen gond!
A Fundamenta segít megvalósítani lakásálmaidat. Kérj visszahívást, ha érdekelnek a részletek!
Visszahívást kérek!

Köszönjük szépen érdeklődésedet!

Köszönjük érdeklődésedet! A megadott elérhetőségen kollégánk hamarosan felkeres téged!

Valami hiba történt.

Munkatársaink már dolgoznak a problémán, kérünk gyere vissza pár perc múlva.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Lakóingatlan felújítása esetén válaszd a Fundamentát.
Megnézem
Bezárom
Friss Lélegzetelállító tér az év legkülönlegesebb komolyzenei koncertjén

Korábban sehol sem látott produkcióval léptek az ötödik alkalommal életre hívott MVM ZENERGIA színpadára a hazai komolyzene nagyjai augusztus 29-én. Az élő zenei műsor mellett nagyszabású fényfestés, extra tartalmak, helyszíni bejelentkezések és interjúk varázsolták el a zenekedvelőket. Az MVM a koncert teljes jegybevételét megduplázta és a teljes összeget idén is jótékony célra ajánlotta fel, a közönségszavazás eredményeként az összeget a Csalogány EGYMI kapja meg.

Otthon Lakótelep-nosztalgia – Ismerős a hangulat?

Lakótelep. A tulajdonosnak e szó maga a gyerekkor, tehát jófajta nosztalgia, melynek hatására lakást vásárolt ugyanabban a lépcsőházban, amelyben felnőtt.

Stílus Így melegítsd fel 4 lépésben a hálószobádat őszre!

Te is a fázós típusú emberek táborát erősíted? Imádsz ősszel bekuckózni a jó meleg szobába, és az ablakon át élvezni a hulló levelek panorámáját? Íme pár tipp, melyek segítségével felkészítheted a szobádat a hidegre.

Stílus Íme, 5 kreatív dekortipp a TV köré – Neked melyik tetszik legjobban?

Sok mindent dekorálunk az otthonunkban, azonban a tévé ritkán tartozik a feldíszitett elemek közé. Sőt, nem is igazán gondolunk rá, hiszen a tévét úgyis csak nézzük, és nem szeretnénk, hogy bármi is a képernyő elé lógjon. Azonban a készülék körül igenis jól mutat egy kis dekoráció. Ha megvan hozzá a kellő kreativitásunk, sokat tudunk dobni az összhatáson. Hogyan kezdjünk neki? Mutatjuk!

Tipp 5 egyszerű trükk a kényelmesebb hálószobáért – Nem kerülnek semmibe

Már unod a hálószobád kialakítását? Valami újra vágysz, de nem szeretnél erre pénzt költeni? Akkor van egy jó hírünk, ugyanis az alábbi 5 tippnek hála úgy frissítheted fel az otthonod ezen helyiségét, hogy egy fillért is elköltöttél.

Kert A fűnyírás 5 leggyakoribb hibája – Ismerősek?

A hobbikertészek imádják gondozni a gyepet, ami többek közt egyet jelent a gyakori fűnyírással. Utóbbi esetén azonban számos hibát véthetünk, melyek hatására kárt tehetünk a fűben. Most kiderül, hogy melyek a leggyakoribbak.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin