Bevállalnád? Üvegfalú hálószobával bővített sváb parasztházat mutatunk!

Bevállalnád? Üvegfalú hálószobával bővített sváb parasztházat mutatunk!

Vágyott némi modernségre a család, amely húsz éve lakott sváb parasztházát modern üveghálóval toldotta meg. A megoldás grandiózus, az élmény lenyűgöző lett.

Ötletládához ad!

Van olyan, hogy az ember nagyon másra vágyik,mint amiben él, mégsem akarja kitenni magát egy lakás adásvételével járóhercehurcának. Szereti az otthonát, mégis szüksége van valami elementárisváltozásra. 

HIÁNYZIK EGY GARDRÓB

Így voltak ezzel vendéglátóink, akik két évtized­del házuk megvétele után úgy érezték, kell egy méltó hely a sokasodó ruháknak. Olyan gard­róbszobát vizionáltak, amelyben a ruhatár átlát­ható és a téli/nyári holmik egyaránt elférnek. A helyiségek kiválasztásakor a hálóban látták a leen­dő gardróbot, így adta magát a kérdés, hogy jó, de akkor hol aludjanak a továbbiakban. A hozzá­építés megkerülhetetlennek tűnt, ehhez azon­ban hosszan nem találták a megfelelő formát.

BESZÉLGESS!

Alanyaink szeretnek beszélgetni,kiterjesztett nappalijuk a Kisvilla nevű vendéglátóhely Biatorbágyon, amelyet ajó szónak és a remek kávénak köszönhetően sokan keresnek fel.

A házaspár itt találkozott Ráth Gábor élményépítésszel, akiről kiderült, fachwerk házakat emel. A szó favázas épületet jelöl valamilyen kitöltő – vályog- vagy tégla-, esetében üveg- – falazattal. Némi gondolkodás és néhány korábban elkészült üvegfalú fachwerk ház megtekintése után esett a tulajdonosok választása erre a megoldásra, a sváb parasztháztól radikálisan eltérő stílusú toldalék ugyanis nagyon kedvükre való volt.

MŰSZAKI TARTALOM

Az építkezés 2016 őszén kezdődött és 3hónapig két ember dolgozott rajta – köztük Ráth Gábor –, a hosszú időt arengeteg kétkezi munka indokolta. A 15 m2-es szoba magas műszaki tartalommalépült fel: a váz osztrák ragasztott fenyőfa, mely a számítógépes látványtervekalapján az osztrák partner gyárában CNC megmunkálással készült, majd ahelyszínen csavarozták össze. A kitöltő anyag kétkamrás, négyrétegű,betörésbiztos üvegezés, a lapos tető 28 cm-es többrétegű tetőszigeteléssel tarttávol hideget és a meleget egyaránt. 

KÖZEL A TERMÉSZETHEZ

A háló tolóajtói lehetővé teszik a tér megnyitását, a lényegre törő, egyszerű, letisztult forma az üvegtáblákon keresztül csempészi be a környezetet, amikor kell. Máskor, ha épp teljes elsötétítés szükséges, a távirányítóval szabályozható fémlamellákkal a kíváncsi tekintetek távol tarthatók. Látványos megoldás a gardróbból átvezető híd a hálóba, különösen a szőnyegként ható, többrétegű parkettába ágyazott cementlappal és a támfalat láttató üvegfalakkal, amitől olyan az egész, mintha egy múzeumban járnánk. Odabent egyszerű az elrendezés, a szerkezetet képző faváz színe az ágy fölötti kép vöröséhez igazodik.

KOCCINTÁS A GARDRÓBRA

A hálóból átalakult gardrób egylakberendező barátnő és egy egri csapat munkája, mely szép megoldást hoz aruhák átlátható tárolására. A helyiség olyan, akár egy szoba, a szőnyeg, akristálycsillár és az általában ágyvégeknél látható kárpitozott ülőbútorotthonossá teszi. Amikor elkészült, annyira megörültek neki a tulajdonosok,hogy a szőnyegre kucorodva nyitottak egy palack bort, hogy megünnepeljék azeseményt. Ez a helyiség már sokkal inkább a házba simul. A hosszan elnyúló svábépület 20 éve került a család tulajdonába, akkori értékén 2,5 millióFt-ért. 

STÍLUSTISZTULÁS

A házaspár mindkét tagja vidéken nőtt fel,stílusos házat kerestek, de 1996 körül a sok kocka között egyedül aparasztháznak volt valamilyen stílusa. Szépség tekintetében azonban ezzel isakadt baj. A ház – mondjuk ki –  csúnya volt, a kertben ól hátán ól, a pincebeomlott, pedig abban fénykorában egy lovaskocsi is meg tudott fordulni. Amikoralanyaink megvették, parapetig visszabontották a vályog és kő keverékéből épültfalakat, amit aztán téglából építettek újjá. A ház másfél év alatt nyerte elmai állapotát, azóta a nagy egészet nézve változatlan. Ami új, hogy a konyhaegy csőtörés elszenvedése után nemrégiben átesett némi ráncfelvarráson, ennekeredménye a mozaik cementlap a mosogató fölötti falon, illetve változás az is,hogy a népies bútorok az idők folyamán kikoptak a házból. 

MELEG HANGULAT

Aki ma ide belép, meleg, barátságoshangulat fogadja. Ez a sok fának köszönhető, a burkolatok szintjén is, illetvea textileknek, a búbos kemencének, mely a reggeli megrakástól kezdve egész napontja a meleget – a rajta heverő macska túl meseszerű, hogy igaz legyen. A faszeretete onnan jön, hogy Kriszta édesapja erdész, igaz, Tibor, a férjejavasolta a nyitott födémet, a tapasztott hatású falakat sárgára színezve, éshogy legyenek merészek a háló stílusával kapcsolatban. A fa a fürdőben is jelenvan, a lábas kád a megszokottól eltérően nem fémlábakon, hanem fatalpazatonáll. De a fürdő más miatt is érdekes.

VIZES HELYISÉG

Kriszta azt mondja, 13 éves koráig olyan lakásban élt, ahol se vécé, se fürdőszoba nem volt, ennek ellenére nem tulajdonít a vizes helyiségeknek túl nagy jelentőséget. Van, de hogy a sok nélkülözés miatt valami grandiózust csináltasson, meg sem fordult a fejében, neki ez a helyiség nem sokat jelent, egy gardrób annál inkább. A gyerekei a néhai nélkülözésből mit sem éreznek. Külön szobájuk, gardróbjuk, sőt, fürdőszobájuk van, amelyet saját kedvük szerint alakíthattak. 

Galéria / 14 kép

Megnézem a galériát

A képek és a teljes cikk a 2017/01-es Otthonok&Megoldások magazinban jelent meg.
Fotók: Tóth Milán

Fundatipp
A pénz NE legyen gond!
A Fundamenta segít megvalósítani lakásálmaidat. Kérj visszahívást, ha érdekelnek a részletek!
Visszahívást kérek!

Köszönjük szépen érdeklődésedet!

Köszönjük érdeklődésedet! A megadott elérhetőségen kollégánk hamarosan felkeres téged!

Valami hiba történt.

Munkatársaink már dolgoznak a problémán, kérünk gyere vissza pár perc múlva.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Lakóingatlan felújítása esetén válaszd a Fundamentát.
Megnézem
Bezárom
Tipp 6 tipp tavaszi nagytakarításhoz – Így biztosan ragyogni fog az otthonod

Ha megérkezik a tavasz, magával hozza a tavaszi nagytakarítást, szelektálást is. Ezt pedig nem könnyű jól csinálni. De mi igyekszünk ebben is segíteni.

Otthon Bevezetünk a csaptelepek rejtelmeibe – Így igazodj el köztük

Ahhoz, hogy tudd, mi a probléma a csappal, és meg is tudd javítani, nem árt ismerned a nnaktípusát. Ehhez nyújtunk most egy kis segítséget.

Stílus Egyedi dekorációra vágysz?– Akkor 2020 legmenőbb trendje neked szól

A neon feliratok nemcsak egy bolt kirakatában viríthatnak. Ha szereted az extravagáns stílust, akkor egy látványos neon elem feldobhatja az otthonodat.

Felújítás Elképesztő átalakulások – Előtte-utána képek bútorok felújításáról

Van néhány elfekvőben lévő régi bútorod? Előtte és utána galériákban megmutatjuk, hogyan érdemes felújítanod őket.

Tipp Csináld magad cipősszekrény – Íme, a 8 legjobb ötletünk hozzá

A különböző évszakok magukkal hozzák a folyamatos igényt arra, hogy egyre több lábbelid legyen. Ebben az esetben válasz lehet minden problémádra egy csináld magad cipősszekrény.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin