‘Kalapucca’ meseház az Atomvárosban

A stílus francia kastély- és polgári loft, valamint ipari, népies és shabby chic, cottage és vintage, de egy szóval úgy is mondhatjuk, hogy teljesen egyedi. Ez a ház nem a sietve haladók kedvence lesz, mert itt van mit nézni, itt bizony időzni kell! Kedves olvasónk, büszkén mutatjuk be a Ház és Más című lakberendezési blog íróját és házát! Segítünk, a szó, amit keresel: elbűvölő!

Ötletládához ad!

 Történelem: mert, ez bizony régi!

“A Kalap utca – mostantól: Kalapucca – amúgy tényleg pincuri egy hely; a telek csupán  280 m2, ezen áll (terpeszkedik???)  a 90 m2-es ház. A fennmaradó területen kell osztozzon a háztartási helyiség, a tároló, a kennel, a köves és a kavicsos placc, a pázsit, na és a virágágyások. Mindenből van egy kicsi: éppen annyi, amennyi örömet okoz, de nem megterhelő a gondozása.

A ház történetéről egyelőre sajnos keveset tudni. Annyi biztos, hogy az 1763-1787 között végzett Első Katonai Felmérés idején is lakóingatlan volt a területen, az 1931-es paksi választói névjegyzék tanúsága szerint pedig egy 50 éves házaspár élt itt; a férj postatiszt volt, a feleség háztartásbeli.

A ház karakterének kialakítása Vaszkó Zsuzsa, a Fundamenta egyik helyi pénzügyi szakértője és férje, Venyegei Szilárd az Element Kályhásműhely tulajdonosának keze munkáját dicséri: ők voltak azok, akik 10 évvel ezelőtt meglátták a lehetőséget  a már akkor is százéves, vegyes falazatú házikóban. A tető és a kommunális helyiségek kivételével (amelyeket az előző tulajdonos 2004 körül hozatott rendbe) mindenhez hozzányúltak, mégpedig mindössze 3 hónap alatt, az első gyermek érkezése előtti utolsó pillanatokban. Kicserélték a nyílászárókat, gipszkartonnal burkolták az eredeti gerendák közötti mennyezetet, régi bontott téglával borították  a ház belső és külső tereinek egy részét, kicserélték a padozat burkolatát, építettek egy csodás téglakályhát és kialakították a kert alapjait is. A felújításhoz Zsuzsáék Fundamenta lakáskölcsönt vettek fel.”

Hogyan kerül a mese Paksra?

Már négy éve ingáztam minden nap a Főváros, és munkahelyem, a Paksi Atomerőmű között, amikor a Facebook-on egészen véletlenül szembejött ez a kis ház. Nem volt szándékomban ingatlant venni Pakson, hiszen még egy éve sem laktam a rózsavölgyi kis álomlakásomban – aztán  valamiért csak elmentünk megnézni a Kalap utcát (amiről egyébként mindenki azt mondta, hogy szép-szép, de nagyon pici…). Hát amilyen pici, számomra akkora nagy szerelem lett belőle. Ennek lassan már egy éve, és én boldogabb vagyok, mint valaha. 25, a Fővárosban megélt év után végre teljesült több régi álmom is: egy kellemes, élhető kisvárosban lakom és egy csodaszép, stílusos ház lett az otthonom. Illetve az otthonunk, hiszen hármasban élünk itt a férjemmel és Happy Hercegnővel, a majdnem egyéves beagle kislánnyal.

Amikor a családom és a barátaim megtudták, hogy az atomerőműbe jövök dolgozni, volt némi csodálkozás, de legfőképpen aggodalom: nem félsz…?, …de hát sugárzik…, jajmileszveledkislányom…  Az első paksi látogatás után persze mindenki lehiggadt, mert látták, hogy a fejekben elképzelt Atomváros, a koszos  szürke betontenger nem létezik. Van helyette viszont egy rendezett és tiszta  Duna-parti  település  bájos kis óvárossal és pincefaluval, az ország legzöldebb lakótelepével és rendezett  közterületekkel, gyógyfürdővel, számos oktatási és egészségügyi intézménnyel, remek közbiztonsággal. És látták azt is, hogy az itt élőknek legfeljebb a mosolya sugárzik, amúgy pont olyanok, mint bárki más: se három karjuk, se két fejük nincs, nem világítanak a sötétben és nem töltik fel puszta kézzel a tartós elemeket.

A helyiségekről

“A látszógerendázat és a téglaburkolat erősen meghatározza a ház stílusát, ehhez alkalmazkodnak a nyílászárók és a konyhabútor is, amely az égetéses technikával  nyerte el régies hatását. A konyha emelt padlózatát szintén régi tégla burkolja, a hatalmas pult alatt pedig jut hely egy kisebb hűtőnek is.

Az egy légtérben, funkcionálisan mégis elkülönülve található konyha-étkező-nappali a ház szíve, fő ékessége pedig az antik téglából rakott járatos kályha, Venyegei Szilárd az Element Kályhásműhely tulajdonosának első munkáinak egyike.  A kályha ősszel és tavasszal önmagában is biztosítja a ház melegét, télen pedig rásegít a gázkazánnal működő központi fűtésre.

A közösségi térből nyíló, de egymástól távol elhelyezkedő hálószobák megkönnyítik az elvonulást és a vendégfogadást, a gardróbszoba pedig szinte mindent elnyel, így nem kell szekrényekkel telezsúfolni az egyébként erősen tagolt falakat.”

 

Odabent

Az átalakításról

“A falakat és a csempét lefestettem (erről a Ház És Más című blogomban részletesen írtam) a csapokat kicseréltük, a padlóra olcsó laminált padlót tettünk, készült továbbá pár egyszerű bútor is raklapból, amiket szintén én festettem, pácoltam. Átmeneti megoldásnak megteszi, ráadásul gyors volt, és eléggé olcsó is.”

 

Régen és a felújítás alatt

A régiből újat, de legalább is hasznosat – szemléletről

“A saját magam által tervezett és készített tárgyak az egész házban jelen vannak: az étkező és a dohányzóasztalunk egyetlen Singer varrógépből jött létre, az éjjeliszekrényeket, komódokat, a tornác bútorzatát, a kaspókat, kép- és tükörkereteket, de még a rozsdásnak látszó fellépőt is én újítottam fel, egészen pontosan régiesítettem le…   A dolgok többsége – ide értve a csillárokat, a függönyök és textilek egy részét, a képeket és a dekorációt, a porcelánokat is – használtan került hozzánk. Az online lelőhelyek kutatása mellett járom a bolha- és régiségpiacokat, a lomisokat, házürítéseket, garázsvásárokat, de egyre gyakrabban hoznak hozzám tárgyakat „tebiztostudszvelekezdenivalamit” alapon. És én általában tudok is, mert imádom a régi holmikat, a pazarlást viszont rettentően utálom.  Vétek kidobni a régi vagy használt dolgokat – amik egyébként általában sokkal jobb anyagokból készültek, mint a mai tárgyak többsége – csak azért, mert nem tetszik a színe vagy épp nem tölt be egy adott funkciót.


Én otthonról  a „mindenből lehet valamit csinálni” szemléletet örököltem, amelynek jegyében aranykezű édesapám mindent, de tényleg mindent megcsinált, amit édesanyám megálmodott – ő pedig igen csak szeretett, és a mai napig is nagyon szeret szépítő álmokat  látni… Ezt az örökség hajt engem is, amikor felújítok vagy épp átalakítok egy tárgyat, és ezzel nagyon-nagyon gazdaggá is tesz. Enyém lesz az alkotás öröme, az új tárgy szépsége, a benne élő régi történet, és persze a funkcionális hasznosság: vajon mennyi pénzért lehetne mindezt megvásárolni, ha egyáltalán eladó lenne? 

Így kerültek egy épületbe, egy helyiségbe francia kastély- és polgári stílusú tárgyak loft és ipari, népies és shabby chic, cottage és vintage stílusú dolgokkal. “

 

Régiből újat, sajátkezűleg!

A mesekertről

“A meseházhoz természetesen mesekert dukál, még ha csak piciben az  is. Mivel a sziklákkal szegélyezett ágyásokba már nem túl sok minden fér, minden létező lehetőséget kihasználok növények elhelyezésére: mert virágtartó ugyebár bármiből lehet… Ahhoz persze, hogy így nézzen ki, kora tavasztól tél késő őszig naponta legalább egy órát kell foglalkozni vele (már csak a locsolás miatt is), ez azonban remek kikapcsolódás egy munkás nap után.
A ház és a kert közötti békés átmenetet a ház másik szíve, a tornác biztosítja, ami ideérkezésünkkor még csak félig volt fedett, így a beköltözést követően szinte rögtön foglalkozni kellett ezzel is. “

 

Kert és Más

A Kalapucca és a blog alkotójáról

“Iványi Krisztinának hívnak, 46 éves vagyok, egy pici bakonyaljai faluban nőttem fel, a családom a mai napig  ott él. 4,5 éve dolgozom a Paksi Atomerőműben, kommunikációval foglalkozom. 25 évig Budapesten éltem, onnan költöztem tavaly Paksra, az óváros egy pici kis házába. Két diplomám van, az atomerőmű előtt a MAVIR kommunikációs vezetőjeként, azt megelőzően a reklámszakmában, azelőtt pedig a kormányzati közigazgatásban dolgoztam. Az olvasás, a természetjárás és a kertészkedés mellett másfél éve a bútorfestés, bútoralkotás a hobbim, a slow design és a Csináld magad! mozgalom elkötelezett híve vagyok. Ház És Más című blogomon amatőr lakberendezési elképzeléseimet, saját munkáimat és a Kalapucca hétköznapjait mutatom meg.”

Neki sikerült! Te is szeretnéd megvalósítani lakáscéljaidat?
Segítünk! Kérj visszahívást a részletekért most!
Visszahívást kérek!

Köszönjük szépen érdeklődésedet!

Köszönjük érdeklődésedet! A megadott elérhetőségen kollégánk hamarosan felkeres téged!

Valami hiba történt.

Munkatársaink már dolgoznak a problémán, kérünk gyere vissza pár perc múlva.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Kandalló építése Fundamenta lakásszámlával is finanszírozható.
Megnézem
Bezárom
Tipp 5 növény, amit a fürdőszobába is tehetsz

A legújabb trend a zöld fürdőszoba, ami azt jelenti, hogy megjelennek a természetes dolgok is – a vízen kívül - a fürdőhelyiségben, például a növények. Persze nem mindegyik való oda, de ez az 5 kifejezetten jól érezné magát ott.

Dekor Így dobd fel otthonodat fekete-fehér csíkokkal!

A csíkos dolgokat nem szeretjük, hanem egyenesen imádjuk! Ha te is rajongója vagy a fekete-fehér csíkoknak, még ha a lakberendezésről is van szó, akkor galériánk képei biztosan nagyon fognak tetszeni.

Otthon A hollywoodi filmcsillag otthona a vintage stílus egyik mintadarabja!

Van, hogy a legnagyobb sztárok is az egyszerűséget keresik otthonukban. Nem gyakori, de akad ilyen. Találtunk is egyet.

Otthon Nem fogod elhinni, hogy mekkora ez a lakás!

Mielőtt elárulnánk, nézegesd egy kicsit a képeket, és próbáld meg kitalálni magad!

Tipp Bolha a lakásban? Így szabadulj meg tőle!

Kutyusod vagy cicusod mostanában sokat vakarózik? Esetleg apró, fekete, "ugráló" bogarakat látsz itt-ott? Ne ijedj meg, de valószínűleg bolhák költöztek be hozzád.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin