Vidéki álom, megvalósítva! Ilyen lett az újjávarázsolt parasztház kis toronnyal Péteriben

A vidéket választani a város helyett sok esetben a világ kiszélesedését jelenti! Akár egy apró lakásból léphetünk elő földbirtokossá, ezzel jobb életminőséget biztosítva családunknak! Érdemes belevágni, ezt bizonyítja ennek a tündéri parasztháznak a megújulása is!

Ötletládához ad!

“2015 őszén döntöttünk úgy párommal, hogy az ingatlanhelyzetünkön változtatni kell. Zuglóban egy körülbelül 30 négyzetméteres lakásban laktunk albérletben, ami kicsi is volt, illetve nem is a legmegfelelőbb környéken volt. Bár a városliget és az akkori munkahelyem is közel volt, a közvetlen környék csupa beton és szemét volt. Több lehetőséget is mérlegeltünk, de végül úgy döntöttünk, hogy egy Budapest közelében lévő parasztházat újítunk fel.

Sajnos a párom édesapja 2010-ben elhunyt és a ház, amiben élt üresen állt Péteriben. Átgondoltunk, hogy mivel is járna, ha felújítanánk, majd rövid mérlegelés után belefogtunk!

Nyilvánvaló volt, hogy rengeteg munkánk lesz vele, hiszen egy elhanyagolt, komfort nélküli parasztházról volt szó, de a falak és a tető állapota bizakodásra adott okot.” – mesélte Attila, aki felújításával az Otthonteremtők Viadalán is nevezett.

Felújítás előtt
Felújítás alatt

A ház történetéről nem sok információjuk volt történetünk főszereplőinek. “Hogy pontosan mikor épült a ház, azt nem sikerült (még) kideríteni, de több hozzáértő szerint valamikor az 1900-as évek előtt. Régebben a tanitó háza volt a faluban és már akkor is biztos állt, amikor a nagypapa a faluba költözött (az 1950-es években). A ház falai nagy részben vályogból készültek. A 90-es években vásárolta párom apukája, akkor lett lecserélve a tetőszerkezet és akkor épült a terasz felé a torony is.”

Felújítás alatt

“A felújításunk során gyakorlatilag a falak és a tető maradtak a helyükön, minden egyéb felújításra szorult. A munkát környékbeli vállakozók végezték és Fundament-Lakásszámlánkat használtuk fel a végrehajtáshoz. Először teljes felújításra kértünk ajánlatokat, de azután úgy láttuk, jobb ha inkább rész- és szakfeladatokra kérünk fel szakembereket, de amit csak tudunk, azt mi csinálunk meg, fővállakozó nélkül. Nyílván minden kapcsolatrendszert igénybe vettünk, ami csak lehetséges volt, de összeségében nem csalódtunk, hozzáértő emberekre támaszkodhattunk a döntések meghozatala során. Így sikerült valahol 10 millió forint körül “megúszni” a felújítást és biztosak lehetünk abban, hogy ami beépítésre került a házba, az megfelel az elvárásainknak.” – mesélte Attila, aki a felújításkor már rendelkezett 5 millió forintnyi Fundamenta Lakásszámlával. “A lakásfelújításhoz azonban a párom is között egyet, amit azonnal fel is vettünk, tehát az technikailag hitel.” – tette hozzá a tulajdonos.

“A végrehajtást 2016 tavaszán kezdtük el. A munka első részét a terep rendezést illetve az előkészületeket mi végeztük rokonok és barátok segítségével. Nem volt egyszerű megoldani, hogy munka mellett mindig minden rendelkezésre álljon, de azért lépésről-lépésre jöttek az eredmények.

Hátulról haladva vakolat került a külső falakra, elkészült a vízvezeték és fűtési rendszer, illetve fel lettek újítva a régi nyílászárók is. A terv az volt, hogy megőrizzük a ház hangulatát, de mégis modern, élhető otthon legyen belőle. Az előbbi nem volt nehéz feladat, mivel mindenki, aki megnézte a házat indulás előtt, dícsérte az egyediségét, a régi korok okos megoldásait és szépségét. Tényleg lelke volt a háznak, amit meg akartunk tartani.”

Konyha
Hálószoba

“A modern használhatóság jegyében az előszoba hátső részéből kialakítottunk egy kisebb fürdőszobát a vendégszoba mellett, illetve a fürdőszoba gerendáit impregnál gipszkartonnal fedtük le. A végeredményt elnézve szerintem sikerült megtalálnunk az arany középutat.”

Fürdőszoba

“A belső kialakítás során a szobákban eltávolítottuk a régi hajópadlót és az alatta lévő homokot. Bizonyos helyeken már felpúposodott illetve tudtuk, hogy alatta nincs betonfelület, a régi szokásnak megfelelően döngölt földre helyezték le a párnafákat és arra szegelték le a hajópadlót, a párnafák közé pedig homokot tettek. A konyhába szintén a régi idők hagyatékaként cementlapok voltak, nagyrészt. Bizonyos helyeken már fel volt törve és olyan hely is volt, ahol több centis föld és koszréteg alatt hevert, így ezt is eltávolítottuk. A gerenda menyezetet ugyanakkor megőriztük. Egy alapos zsírtalanítás, majd festés után különleges hangulatot kölcsönöz a belső térnek. A régi idők szakameberi remek munkát végeztek velük, ugyanis nem hajlottak meg a gerendák az évtizedek alatt, így most is remekül mutatnak.”

Hálószoba
Hálószoba

“A felszedett hajópadló helyére új került, az előszoba, a konyha és a fürdőszobák pedig csempe burkolatot kaptak. A cserépkályhák helyett radiátorokkal fűtűnk (egy automata pellett kazánnal), illetve a víz is be lett vezetve a házba, ami addig csak a kerti csapig volt bent. A melegvíz bojlerekkel lett megoldva. Idővel az a terv, hogy napelemek kerülnek a tetőre, így az elekromos áramelltásunk önellátó lesz.

A burkolási munkák után már gyakorlatilag meg is voltunk, agusztusban beköltöztünk a házunkba. Már itt voltunk, amikor a viakolor járdát letettem édésapám, illetve párom nagybátya segítségével.”

Konyha
Vendégszoba

“A munkánk nagyrészén már túl vagyunk, itt lakunk és élvezzük a felújítás gyümölcseit. Ugyanakkor a munkánk még nincs teljesen kész, szeretnénk egy szép kertet is, garázst, egy új kaput, meg sok egyéb mindent. Dolgozunk tovább, hogy szép és sajátságos otthonunk legyen.”

Terasz és a ház kívülről
Neki sikerült! Te is szeretnéd megvalósítani lakáscéljaidat? Segítünk!
Kérj visszahívást a részletekért most!
Visszahívást kérek!

Köszönjük szépen érdeklődésedet!

Köszönjük érdeklődésedet! A megadott elérhetőségen kollégánk hamarosan felkeres téged!

Valami hiba történt.

Munkatársaink már dolgoznak a problémán, kérünk gyere vissza pár perc múlva.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Tipp 5 növény, amit a fürdőszobába is tehetsz

A legújabb trend a zöld fürdőszoba, ami azt jelenti, hogy megjelennek a természetes dolgok is – a vízen kívül - a fürdőhelyiségben, például a növények. Persze nem mindegyik való oda, de ez az 5 kifejezetten jól érezné magát ott.

Dekor Így dobd fel otthonodat fekete-fehér csíkokkal!

A csíkos dolgokat nem szeretjük, hanem egyenesen imádjuk! Ha te is rajongója vagy a fekete-fehér csíkoknak, még ha a lakberendezésről is van szó, akkor galériánk képei biztosan nagyon fognak tetszeni.

Otthon A hollywoodi filmcsillag otthona a vintage stílus egyik mintadarabja!

Van, hogy a legnagyobb sztárok is az egyszerűséget keresik otthonukban. Nem gyakori, de akad ilyen. Találtunk is egyet.

Otthon Nem fogod elhinni, hogy mekkora ez a lakás!

Mielőtt elárulnánk, nézegesd egy kicsit a képeket, és próbáld meg kitalálni magad!

Tipp Bolha a lakásban? Így szabadulj meg tőle!

Kutyusod vagy cicusod mostanában sokat vakarózik? Esetleg apró, fekete, "ugráló" bogarakat látsz itt-ott? Ne ijedj meg, de valószínűleg bolhák költöztek be hozzád.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin